Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 aprilie 2020
Recomandări
Inaugurarea Casei Memoriale ,,Iuliu Maniu” din Bădăcin, celebrată printr-un recital muzical
(Muzică)
Sambata, 12 octombrie, incepand cu ora 12.00, violonista Diana Jipa si pianistul Stefan Doniga au sustinut, cu ocazia inaugurarii Casei Memoriale ”Iuliu Maniu” din Badacin, Salaj, un recital intitulat ”Tribut Eroilor Neamului”.
Proiectul de reabilitare a fost realizat in cadrul campaniei publice ”Salvati istoria nationala, salvati Casa lui Iuliu Maniu!”, o initiativa lansata in anul 2015 de preotul Cristian Borz. Campania este o continuare a eforturilor constante din ultimii 20 de ani de reabilitare a casei memoriale si a fost realizata cu sprijinul mai multor parteneri media, fundatii, institutii locale dar si donatori individuali din tara si strainatate.

Unul dintre cei mai prestigiosi oameni politici romani, membru de onoare al Academiei Romane, cu o cariera politica ce s-a intins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu a fost de mai multe ori Prim-Ministru al Romaniei si Presedinte al Partidului National Taranesc. Detinut politic, dupa 1947, Iuliu Maniu a decedat in cumplita inchisoare de la Sighet, ramanand in peisajul politic romanesc drept un simbol de moralitate ireprosabila, motiv pentru care a fost supranumit „Sfinxul de la Badacin”, locul unde a copilarit si unde la maturitate se retragea pentru a se odihni. La 66 de ani de la moartea sa, casa parinteasca de la Badacin a fost, in sfarsit, restaurata si isi redeschide portile.

In amintirea personalitatii marcante a lui Iuliu Maniu, violonista Diana Jipa si pianistul Stefan Doniga vor sustine cu ocazia redeschiderii Casei Memoriale un recital ce va cuprinde lucrari reprezentative: Suita pentru pian de Hilda Jerea, Balada de Ciprian Porumbescu, Dansul taranesc de Constantin Dumitrescu si Balada de Eugen Doga.

”Suntem onorati sa facem parte din acest proiect de inaugurare pentru ca este vorba despre o personalitate care a marcat devenirea Romaniei contemporane, un exemplu de om politic si patriot care ar trebui cunoscut mult mai bine, studiat si urmat de noi toti, implicati sau nu in actele de decizie din aceasta tara. Am putea pastra, astfel, un reper indiscutabil asupra menirii celor ce conduc destinul unei natiuni",
a declarat pianistul Stefan Doniga.

Recitalul dedicat inaugurarii Casei Memoriale ,,Iuliu Maniu” din Badacin va fi urmat in calendarul concertistic al duo-ului Diana Jipa – Stefan Doniga de un recital la Zalau, pe 17 octombrie (Sala Avram Iancu a Primariei Zalau). Evenimentul este parte a turneului national de promovare a proiectului discografic ,,Doamnele muzicii romanesti” care va continua apoi la Cluj-Napoca (18 octombrie), Braila (7 noiembrie) si Focsani (8 noiembrie).

Stefan Doniga_Diana Jipa.jpg


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate