Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 septembrie 2020
Recomandări
Cristian Mandeal inaugurează integrala Beethoven la Filarmonica din Braşov
(Muzică)
Pe 16 ianuarie va avea loc la Sala Patria din Brasov primul concert din seria integralei Beethoven cu Orchestra simfonica a Filarmonicii din Brasov dirijata de Cristian Mandeal, concert ce va debuta cu o lucrare beethoveniana mai putin cunoscuta Batalia lui Wellington, in prima auditie la Brasov, urmata de celebrul Concert pentru pian si orchestra nr. 1, solist Andrei Licaret si Simfonia I de Ludwig van Beethoven.
   
Concertul va deschide seria de 9 evenimente ale integralei Beethoven realizata de Cristian Mandeal la Brasov, serie plasata sub semnul aniversarii celor 250 de ani de la nasterea marelui compozitor german, marcata la nivel mondial prin numeroase evenimente.
   
Cristian Mandeal declara inaintea acestui eveniment: “Varsta a treia aduce totusi surprize. Si iata ca de un timp incoace imi retraiesc mental anii tineretii si chiar ai copilariei. Odata cu scurgerea vremii si cu scaderea activitatii curente cotidiene nevoia de prezent se lasa cu usurinta transferata in trecut. Asa se face ca dorul de acasa, acesta insemnand chiar si pana azi orasul de bastina al familiei mele, Brasovul, ma indeamna sa revin constant in acel spatiu. Dar nu oricum, ci incercand sa-mi indeplinesc o datorie de suflet fata de locul  in care am crescut si m-am format ca viitor muzician.  In consecinta am initiat in cursul anului 2019 un fel de “masterat” de orchestra in folosul Filarmonicii brasovene, parcurgand intr-o serie de sase concerte aproape intreaga creatie simfonica si concertanta a lui Johannes Brahms. Initiativa a avut succes, atat in fata orchestrei, cat si a publicului. Salile au fost pline, iar muzicienii ansamblului nu cred ca s-au plictisit prea tare. Acest fapt m-a incurajat sa continui, asa incat pentru anul 2020, an jubiliar Ludwig van Beethoven, am proiectat un ciclu de alte noua concerte in care sa parcurgem impreuna aproape toata opera titanului.  Vom da in felul acesta, incepand din ianuarie, cate un concert pe luna cuprinzand cele 9 simfonii impreuna cu integrala concertelor instrumentale, insotite de o larga serie de uverturi si alte piese introductive.
   
Biletele se gasesc la Sala Patria din Bd. 15 noiembrie nr. 50A, dar si pe www.bilet.ro.   

CRISTIAN MANDEAL

In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia atat in strainatate, cat mai ales in Romania.
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) si compozitia (Stefan Niculescu), completandu-si ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) si München (Sergiu Celibidache, 1990). A inceput prin a fi corepetitor la Opera Romana Bucuresti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu”, editia 2001 si 2003. Ca Dirijor Principal si Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie – etalon pentru Romania. In strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati solisti ai contemporaneitatii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si la Orchestra Nationala Basca – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

Cristian Mandeal_P1520401
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate