Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 februarie 2023
1395 • Prima mentiune documentara a Cetatii Neamt
1809 • Se naste Felix Mendelssohn Bartholdy
1892 • Se naste Gheorghe I. Bratianu
1941 • Se naste Stefan Iordache
Recomandări
30 de tineri artişti români, selectați în cadrul programului Tinere Talente
(Arte vizuale)
30 de tineri artisti plastici si muzicieni proveniti din familii cu venituri reduse vor fi sprijiniti pe parcursul anului 2020 de Fundatia Regala Margareta a Romaniei, in cadrul celei de a XIII-a editii a programului „Tinere Talente”. Sprijinul consta in burse, sesiuni de mentorat si promovare, care le vor da tinerilor posibilitatea sa-si dezvolte potentialul artistic.
Din cei 30 de tineri artisti care vor primi bursa Tinere Talente in 2020, 26 au fost alesi de catre un juriu de specialitate, in urma unei selectii nationale care a avut loc in luna ianuarie. Acestora li se alatura 4 fosti bursieri, alumni ai programului, care isi vor continua pregatirea, dar vor avea si rolul de lideri, ii vor inspira pe noii bursieri si le vor oferi sfaturi practice din experienta acumulata pana acum. 

Tinerii selectati au varste cuprinse intre 14 si 24 de ani si studiaza la licee sau universitati de arte plastice si muzica din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Piatra-Neamt, Ploiesti si Timisoara. Acestia vor avea un plan de dezvoltare artistica, prin sesiuni de mentorat si stagii de masterclass intergenerationale, sustinute de artisti consacrati, in cadrul unei tabere de creatie, dar si oportunitati de promovarea a operei lor prin evenimente organizate de Fundatie si parteneri ai programului.

Bursa Tinere Talente in valoare de pana la 2.000 Euro se acorda fiecarui bursier pe perioada unui an calendaristic. Sprijinul financiar le permite tinerilor sa isi achizitioneze materiale necesare studiului, accesorii si instrumente muzicale, ustensile si materiale pentru realizarea lucrarilor de arta, sa participe la concursuri sau cursuri de specializare, sa performeze in cadrul unor manifestari artistice. Tinerii au oportunitati de cunoastere si de explorare artistica, dar si posibilitatea de a relationa cu importanti oameni de cultura.

In 2019 au fost organizate 28 evenimente de promovare a bursierilor - concerte, recitaluri sau expozitii de arte vizuale. Printre partenerii institutionali s-au numarat Filarmonica George Enescu, Teatrul National Bucuresti, Elite Art Gallery, Muzeul de Etnografie Cluj-Napoca, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei. De asemenea, tinerii au avut ocazia sa participe la 12 mentorate si sesiuni de discutii cu artisti consacrati, 6 intalniri de dezvoltare personala, 7 masterclass-uri si workshop-uri, 6 vizite ghidate la muzee de arta si case de artisti. Mentorii tinerilor muzicieni au fost soprana Cellia Costea, dirijorul Constantin Adrian Grigore, cornistul Cristian Borcan, dirijorul Gabriel Bebeselea, pianista Raluca Ouatu, tenorul Teodor Ilincai, pianista Verona Maier. Pentru tinerii artisti vizuali, in 2019 au fost mentori Carmen Apetrei – grafician, Gabriela Tofan – sculptor, Ileana Dana Marinescu- artist vizual, Virgil Scripcariu – sculptor, Irina Florescu – artist vizual, Ana Neagoe – grafician.

De-a lungul timpului, programul Tinere Talente a sustinut peste 300 de tineri sa isi implineasca viitorul artistic,  asigurand valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica si arta mondiala. In decursul a 12 ani, Fundatia Regala Margareta a Romaniei a investit aproape 1,5 miliaone de euro in viitorul artistic al Romaniei, fonduri stranse in cadrul Concertului Regal caritabil organizat anual la Ateneul Roman. In prezent, multi dintre bursierii sustinuti au o cariera de succes in domeniul artistic. Tinerii muzicieni sunt instrumentisti in orchestre nationale si de tineret, performeaza in calitate de solisti sau sunt angajati ai unor institutii culturale de profil, din tara si din strainatate. Artistii plastici realizeaza lucrari si expozitii si isi promoveaza operele intr-un mediu de elita.

Tinere Talente a fost recunoscut ca Cel mai bun program de Arta si Cultura din Romania, laureat la Gala Societatii Civile in anii 2013 si 2015 si a primit locul II la aceeasi categorie in 2019.

Parteneri Tinere Talente 2020: Kaufland Romania, Fundatia Globalworth

Sponsori: Kultho, Groupe Renault, Sofmedica, PPG Romania, Negro 2000, Telus Romania, Enayati Group, Easy Print Services, Residence Hotels, Hotel Siqua, Film Experience.

Selectie TT 2020

Despre programul national Tinere Talente

Multi copii talentati provin din familii ale caror posibilitati financiare nu le permit sa-si urmeze talentul. Astfel, Romania pierde in fiecare an zeci de tineri talentati, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Ca raspuns la aceasta problema, Fundatia Regala Margareta a Romaniei a creat un program national pentru a sprijini si promova acesti tineri artisti talentati, care provin din familii modeste si care au nevoie de sprijin financiar pentru a-si atinge adevaratul potential si a-si exprima talentul. Tineri artisti cu varsta intre 14 si 24 de ani care studiaza muzica sau artele vizuale in licee si universitati din Romania sunt ajutati sa-si depaseasca greutatile financiare si sa continue sa-si exprime valoarea artistica.

Despre Fundatia Regala Margareta a Romaniei

Fundatia Regala Margareta a Romaniei a fost infiintata in 1990 de catre Regele Mihai I al Romaniei si Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundatia Regala Margareta a Romaniei sprijina copii, tineri si varstnici prin interventii durabile, bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. De-a lungul timpului, Fundatia s-a implicat in numeroase proiecte sociale, culturale si de sustinere a educatiei si talentului artistic. Mai multe detalii despre programele Fundatiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate