Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 septembrie 2023
Recomandări
Nopți albastre, o nouă carte-terapie semnată de Joan Didion, a fost tradusă în colecția ANANSI
(Literatură)
Una dintre cele mai asteptate noi aparitii in colectia Anansi. World Fiction din aceasta primavara o reprezinta noua traducere din opera lui Joan Didion: volumul Nopti albastre, carte care se afla deja in librariile fizice si online din intreaga tara.
 
Sfasietoare... O meditatie melancolica asupra mortii si timpului”, scria despre noua carte a lui Joan Didion una dintre cele mai apreciate voci ale criticii literare americane, Michiko Kakutani de la The New York Times.

Nopti albastre a fost publicata de Joan Didion la sase ani de la aparitia bestsellerului mondial Anul gandirii magice, o carte-cult in intreaga lume si una dintre cele mai iubite volume publicate in traducere de Editura Pandora M: „Dupa publicarea volumului Anul gandirii magice, oamenii ma opreau in aeroporturi si imi vorbeau despre decesele din familile lor. Era o vreme in care asta mi se parea perfect normal. Dar vine un moment in care vrei sa fii singur, in care parca nu vrei sa impartasesti chiar totul tuturor. Pe de alta parte, daca este sa ne gandim, asta inseamna sa fii scriitor: sa impartasesti”, marturisea Joan Didion intr-un interviu pentru The New Yorker.

In Nopti albastre, o noua carte-terapie menita sa exorcizeze singuratatea si suferinta, Joan Didion ne impartaseste din nou din experienta sa, incearca sa asimileze si sa se impace cu moartea prematura a propriei fiice, Quintana, eveniment survenit la un an de la propria nunta si la foarte scurt timp de la moartea tatalui sau. Vazut si ca un text-companion pentru Anul gandirii magice, Nopti albastre este cu mult mai mult de atat: Didion asaza moartea fiicei in contextul propriei imbatraniri, in cel al mortii sotului, si incearca sa conjure spiritul celei dragi prin punerea in scena a unui amalgam de amintiri, de franturi de memorie. Rezultatul nu este insa obtinerea unei intelepciuni sobre, ci, din contra, o rascolitoare meditatie asupra fragilitatii fiintei umane.

„Spre deosebire de John, eu n-am mai scris niciodata despre fiica noastra. John a scris o piesa despre ea numita Quintana si, de asemenea, a publicat un volum de eseuri cu titlul Quintana si prietenii, fiica noastra aparea chiar si pe coperta... Pentru mine, acum a venit vremea”, declara autoarea intr-un dialog acordat unei cunoscute publicatii de peste Ocean.

In prefata cartii, Joan Didion ne explica si optiunea sa pentru acest titlu: „Cartea aceasta se numeste Nopti albastre fiindca atunci cand am inceput s-o scriu gandurile imi alunecau tot mai mult spre boala, spre finalul promisiunii, spre zilele tot mai scurte, spre ineluctabilitatea disparitiei, spre lumina care piere. Noptile albastre sunt opusul pieirii luminii, dar sunt si avertismentul dinaintea ei”.

Inainte de a scrie Nopti albastre, Joan Didion a dramatizat Anul gandirii magice. Varianta scenica a cartii, gandita ca un monolog dramatic, a fost interpretata pe Brodway de actrita Vanessa Redgrave, artista cu care Joan Didion impartaseste mai mult decat o prietenie de o viata, ci si tragedia pierderii propriei fiice inainte de vreme – fiica Vanessei Redgrave, Natasha, a murit la doi ani de la premiera piesei Anul gandirii magice.

Intr-un fel, asta ne-a apropiat, desi fiecare dintre noi am simtit teroarea odata cu disparitiile fiicelor noastre. Am inteles in totalitate de ce Vanessa nu a mai vrut sa faca joace piesa”, s-a confesat Joan Didion, suprinsa ulterior ca buna ei prietena a fost de acord totusi sa inregistreze versiunea audio a cartii.

Adorata de publicul american si tradusa pretutindeni in lume, Joan Didion este autoarea a cinci romane si a patru carti de nonfictiune, printre care South and West si Where I Was From. Volumul ce reuneste toate operele sale de nonfictiune, We Tell Ourselves Stories in Order to Live, a fost publicat de catre Everyman’s Library in 2006. Nascuta in Sacramento, California, Joan Didion locuieste in prezent la New York. La Editura Pandora M a mai aparut volumul de memorii Anul gandirii magice, recompensat in 2005 cu National Book Award for Nonfiction si finalist la National Book Circle Critics Award si Pulitzer pentru Autobiografii in acelasi an.

Volumul Nopti albastre, publicat in 2011, a fost primit cu acelasi entuziasm precum Anul gandirii magice: „un text incantatoriu, o scrisoare de condoleante adresata omenirii, despre realitatile dureroase ale conditiei umane” (The Washington Post), „profunda si emotionanta... Cartea aceasta este mai mult decat orice o meditatie asupra mortalitatii” (San Francisco Chronicle).

Joan Didion a fost casatorita cu John Gregory Dunne, romancier, scenarist si critic literar american. Incepand din toamna anului trecut, in reteaua Netflix ruleaza documentarul Joan Didion: The Center Will Not Hold, regizat de Griffin Dunne si produs de Annabelle Dunne, nepotii celebrei scriitoare californiene. Realizat in familie, filmul ii surprinde lui Joan Didion atat viata profesionala, cat si pe cea personala, portretizand-o asa cum publicul nu a avut ocazia sa o cunoasca pana acum, intr-un carusel al emotiilor pe care indragita autoare americana a stiut mereu sa le transforme in cei mai puternici aliati pentru literatura sa.

________________________________________

In 2021, in colectia ANANSI. World Fiction vor aparea in jur de 40 de carti, lista incluzand majoritatea titlurilor recompensate cu cele mai importante premii literare ale anului trecut. Opera poetei Louise Glück, laureata Nobelului literar, va fi tradusa si publicata incepand cu acest an, alaturi de romanul The Discomfort of Evening semnat de scriitoarea olandeza Marieke Lucas Rijneveld, premiat cu The International Booker Prize, precum si de romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, recompensat cu The Booker Prize 2020.

ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei..

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate