„A fost odată o Europă Centrală” – eveniment pornind de la cea mai importantă cercetare contemporană dedicată literaturii central europene a secolului XX | |
(Istorie) |
Asociatia Culturala La Doua Bufnite deruleaza toamna aceasta un amplu proiect online construit in jurul unei carti-eveniment: Dictionarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeti si aflat in curs de aparitie la Editura Polirom. Volumul include analiza a 249 de romane central-europene aparute intre 1900 si 2000, rodul a mai bine de 30 de ani de cercetare a unei echipe impresionante de peste 70 de cercetatori din 14 universitati si centre de cercetare din tara si strainatate. |
Proiectul, derulat sub motto-ul „A fost odata o Europa Centrala”, isi propune sa ajute la redescoperirea spatiului central-european si a romanelor sale prin ample interviuri cu o parte dintre cei mai importanti actori implicati in pregatirea Dictionarului romanului central-european din secolul XX.
Cele 14 dialoguri online sunt structurate pe trei mari culoare semantice, marcand astfel si temele principale care definesc dialogul intre creatori si public: EUROPA CENTRALA – MEMORIE, DICTIONARUL ROMANULUI CENTRAL EUROPEAN si TRASEE DE SCRIITURA SI LECTURA PRIN ROMANUL CENTRAL-EUROPEAN.
Incepand cu Adriana Babeti, cea care a initiat acum aproape 30 de ani proiectul Dictionarului romanului central-european din secolul XX pe care il coordoneaza, specialisti in literatura, geografie literara, istorie literara si editare de carte au povestit in interviuri video despre ce a insemnat munca la volum, despre ce a insemnat echipa Fundatiei a Treia Europa si despre cum poate fi o astfel de aparitie editoriala o resursa inepuizabila de descoperire a literaturii, a romanelor si autorilor ei, dar si a spatiului geografc central-european prin intermediul literaturii.
EUROPA CENTRALA – MEMORIE exploreaza conditiile sociale, culturale si politice pentru producerea si consumul culturii scrise, a literaturii explorate in Dictionar si a unor conversatii cu initiatorii miscarii A Treia Europa: Adriana Babeti, Mircea Mihaies si Cornel Ungureanu, care prezinta intr-un mod accesibil publicului larg cum au aparut studiile dedicate spatiului central-european, cum a aparut ideea Dictionarului, care a fost parcursul lui timp de aproape 30 de ani pana la finalizare si cum poate fi el utilizat ca instrument de lucru in mediu cultural, in procesul didactic si civic.
DICTIONARUL ROMANULUI CENTRAL EUROPEAN include o serie de scurte interviuri video cu echipa, rememorand episode semnificative de pe traseul elaborarii Dictionarului si evalueaza impactul acestuia asupra publicului. Aceste interviuri cu Ilinca Ilian, Gabriel Kohn, Marius Lazurca, Dorian Branea, Daciana Branea, Oana Fotache, Balázs Imre, Kazimierz Jurczak, Vasile Popovici, Gratiela Benga, Mircea Martin, Emanuela Stoleriu si Silviu Lupescu incearca sa stimuleze interesul pentru lectura datorita efervescentei grupului care a dus la constructia acestui dictionar si care este un bun exemplu de colaborare, solidaritate de grup si munca in echipa.
TRASEE DE SCRIITURA SI LECTURA PRIN ROMANUL CENTRAL-EUROPEAN, cea de-al treilea calup de materiale, realizeaza medierea dialogului intre autorii Dictionarului romanului central – european din secolul XX si studenti, scriitori emergenti, cadre didactice, public general, printr-un efort de investigatie si reflectie curatoriata (interviuri, dialoguri, concurs de idei, ghid cu trasee de utilizare) gandit astfel incat sa faca vizibile si explicite, pe langa conditiile de productie si receptare, practicile de concepere, producere si receptare ale lucrarii si textului scris in general.
„A fost odata o Europa Centrala” isi propune sa creasca interesul publicului pentru carte, lectura si scriitura prin crearea unui spatiu in care conversatiile DESPRE si IN JURUL Dictionarului romanului central-european din secolul XX prin teserea ritmica si progresiva de perspective, forme si intensitati multiple de dialog prin care textul este situat atat in relatie cu conditiile sociale, culturale si politice in care este produs si consumat, cat si cu practicile creative si de lectura care il definesc.
* Proiectul „A fost odata o Europa Centrala” este realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), nu reprezinta in mod necesar pozitia AFCN. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Parteneri: Editura Polirom, Headsome Communication, Festivalul International de Literatura de la Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest”
________________________________________ Asociatia Culturala La Doua Bufnite a fost infiintata la inceputul lui 2020 pentru a continua proiectele si evenimentele realizate de catre fondatoarele si echipa librariei independente „La Doua Bufnite” din Timisoara, in cei peste trei ani de la infiintare. Evenimentele si proiectele organizate pana in prezent au facut parte din domeniile culturii (literatura, arta, muzica, film, patrimoniu imaterial), stiintei, educatiei, sociale, acoperind diferite categorii de public de la copii la seniori, la diferite categorii socio-profesionale si pentru public local, national si international. „Cartile te ajuta sa cresti”, „Rezidenta literara La Doua Bufnite”, „Portret de librar” sau „Festivalul International de Literatura de la Timisoara” sunt doar o parte dintre proiectele realizate de asociatie de-a lungul ultimului an.
.
| |
|
|