Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 februarie 2023
1741 • A aparut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat"
1812 • S-a nascut Charles Dickens
1964 • The Beatles efectueaza primul turneu în SUA
Recomandări
Gala extraordinară a Orchestrei Operei Naționale București la Expo 2020 Dubai
(Muzică)
Orchestra Operei Nationale Bucuresti sub conducerea muzicala a maestrului Tiberiu Soare semneaza primul mare eveniment romanesc de anvergura al anului la Expo 2020 Dubai, pe 17 ianuarie 2022, de la ora 18.00, pe scena Dubai Millennium Amphitheatre.
Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, renumitele voci ale sopranei Teodora Gheorghiu si mezzosopranei Ruxandra Donose, alaturi de solistii Operei Nationale Bucuresti, tenorul Daniel Magdal si baritonul Iordache Basalic, urmeaza a incanta publicul prezent la Expo 2020, invitand-l sa paseasca alaturi de artistii Operei Nationale din Bucuresti intr-o lume invaluita de mister, drama si dragoste. Pentru a pune in valoare cultura romana in contextul cosmopolit de la Expo 2020, virtuozul violonist Rafael Butaru va interpreta „Balada” pentru vioara si orchestra de Ciprian Porumbescu, una dintre cele mai cunoscute lucrari romanesti la nivel international. In data de 18 ianuarie, formatii camerale din cadrul Orchestrei Operei Nationale din Bucuresti vor sustine micro-recitaluri in pavilionul Romaniei la Expo 2020.

Tema Expozitiei Mondiale Dubai – Expo 2020, care se desfasoara intre 1 octombrie 2021 si 1 aprilie 2022 este Connecting Minds, Creating the Future si doreste sa afirme o nevoie globala de colaborare pentru a inspira generatiile viitoare.
   
Teodora Gheorghiu credit foto Caroline Doutre

Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influentat in mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o in cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. Dupa acest concurs, Carreras i-a oferit o bursa de studii care a influentat definitiv cursul carierei tinerei artiste. Ulterior, aceasta a castigat mai multe competitii, fiind laureata, intre altele, a Concursului International “George Enescu” de la Bucuresti, dar si a prestigioasei Queen Elizabeth Competition si primind bursa de studii Herbert von Karajan. Teodora Gheorghiu a debutat la Opera din Bucuresti in rolul Regina Noptii din „Flautul fermecat” de Mozart, fiind apoi invitata sa evolueze pe importante scene din Europa, precum Théatre de la Monnaie din Bruxelles, Grand-Théatre din Geneva, Théatre de Champs-Elysées din Paris, Opera Nationala Lorena din Nancy, Opera din Lucerna.

Ruxandra Donose credit foto Opera Nationala Bucuresti - Florian Bodea

Personalitate artistica de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscuta pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera „Werther” de Jules Massenet, sau rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet. De asemenea, marile scene ale lumii gazduiesc rolurile sale masculine, in travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Sesto din „La Clemenza di Tito” si Idamante din „Idomeneo”. Ruxandra Donose este deosebit de apreciata pentru timbrul special al vocii si inteligenta fantastica in interpretare, insotite de o sensibilitate si forta de expresie absolut extraordinare. A interpretat pe cele mai mari scene ale lumii precum Royal Opera House Covent Garden, the Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid si Tokyo.
Tenorul Daniel Magdal a absolvit cursurile Academiei de Arta „George Enescu” – sectia canto la clasa Maestrului Octavian Naghiu-Alba. Evolutia sa in repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din intreaga Europa, dar si din America si Asia. Printre operele importante unde a evoluat se numara: Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda, Staatsoper Saarbrücken, Staatsoper Hannover, Theater Klagenfurt, Theater Innsbruck, Oper Essen, Staatsoper Prag, Oper Maribor, Opera de Stat Sofia si multe altele. In anul 2004 a debutat la Opera Nationala Bucuresti in rolul Radames din opera „Aida”. Acesta a fost inceputul unei colaborari fructuoase de-a lungul anilor, colaborare finalizata cu angajarea ca solist al Operei Nationale Bucuresti incepand cu stagiunea 2018-2019.

Iordache Basalic foto credit Opera Nationala Bucuresti

Baritonul Iordache Basalic este solist al Operei Nationale Bucuresti inca din anul 1995. Finalist al primei editii a Concursului National de Canto  „Hariclea Darclée” din Braila, in acelasi an, Iordache Basalic a fost distins cu premiul special al Fundatiei  „Hariclea Darclée” la prima editie internationala a aceleiasi competitii, in 1997. De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroase teatre lirice din tara si din strainatate, precum Opera Romana din Cluj, Opera Nationala Romana din Timisoara, Opera Brasov, Teatrul Liric Elena Teodorini” din Craiova, Teatrul Muzical  „Nae Leonard” din Galati, Teatrul National de Opera si Balet  „Oleg Danovski” din Constanta, Filarmonica de Stat  „Moldova” din Iasi, Concertgebouw – Amsterdam, De Doelen – Rotterdam, Chasse Theater – Breda, Bunkamura Theater – Tokyo etc. De-a lungul carierei, Iordache Basalic a cantat alaturi de nume mari ale scenei lirice internationale, precum Agnes Baltsa, Mario Malagnini, Elena Mosuc, Igor Borko, Alberto Rinaldi, Luis Lima si a intreprins turnee in Europa si Asia.

Rafael Butaru

Violonistul Rafael Butaru este licentiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca si in present, este concertmaestru al Operei Nationale Bucuresti si al Filarmonicii „George Enescu”. Este castigator a numeroase premii la concursuri nationale si internationale si a participat la cursuri de maiestrie, precum cel de orchestra si vioara sustinute de Adam Fischer si de membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena, dar si la cursuri de muzica veche si de perfectionare instrumentala sustinute de Dieter Weitz si Cristoph Wyneken. Totodata, artistul a fost la cursurile internationale de muzica de camera sustinute de  Chilingirian si Amadeus Quartet, la Londra, Stefan Metz-Orlando Quartet si Devich Sandor-Bartok Quartet. Activitatea sa solistica include concerte sustinute in cadrul stagiunii Radiodifuziunii Romane, cu Orchestra Nationala Radio si Orchestra de Camera, cu Orchestra Romana de Tineret, in cadrul Festivalului International “George Enescu”, Festivalul International “Sergiu Celibidache”, Festivalul “Enescu si muzica lumii”, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul International de muzica de camera SoNoRo si numeroase concerte in  stagiunea  filarmonicilor din tara.

Daniel Magdal foto credit Opera Nationala Bucuresti - Florian Bodea

Tiberiu Soare credit foto Alina Botica


Organizatori:  Ministerul Afacerilor Externe, Pavilionul Romaniei la Expo 2020 in colaborare cu Opera Nationala Bucuresti

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate