Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 decembrie 2024
Recomandări
Unul dintre cele mai importante evenimente de pe scena de artă contemporană locală a ultimilor ani a avut loc la București la inițiativa Gaep, în parteneriat cu i8 Gallery
(Arte vizuale)
Superstarul artei contemporane, Ragnar Kjartanson, numit astfel de Washington Post, s-a intalnit cu publicul din Bucuresti la un artist talk. Cateva sute de bucuresteni au participat la unul dintre cele mai importante evenimente de pe scena artei contemporane autohtone - dialogul cu faimosul artist international Ragnar Kjartansson, prezent recent in Bucuresti la invitatia galeriei Gaep, in parteneriat cu i8 Gallery, din Reykjavík, Islanda.
In 2019, publicatia The Guardian a desemnat lucrarea lui Kjartansson - The Visitors - drept lucrarea de arta a secolului 21.

Evenimentul este parte din programul Accelerator. Mentorat si Productie pentru Artisti Emergenti, finantat prin Granturile SEE 2014 - 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si implementat de Asociatia Culturala Eastwards Prospectus (ACEP).

Kjartansson a sustinut un artist talk la ARCUB Hanul Gabroveni, timp in care, in acelasi spatiu, a avut loc proiectia uneia dintre cele mai incitante lucrari video din portofoliul sau, Bliss. Lucrarea prezinta interpretarea unei arii de 3 minute din Nunta lui Figaro compusa de Wolfgang Amadeus Mozart de catre orchestra si interpreti nu mai putin de 12 de ore, un maraton al rezilientei.

„Lucrarile mele se joaca foarte mult cu referinte culturale. Nici Islanda, nici Romania nu fac parte din cultura occidentala, ci aspira la aceasta. Suntem ca niste musafiri care isi insusesc cele mai puternice elemente culturale din zona vestica. La fel si cu Nuna lui Figaro. Tema este foarte interesanta si in sensul in care lucrarea este inspirata din feminism, data fiind povestea si faptul ca aria abordeaza iertarea unui barbat de catre o femeie. Cu o durata de 12 ore, putem spune ca nu exista o presiune pentru artisti sa interpreteze lucrarea, ci mai degraba un extaz. Ceea ce se intampla acolo este dincolo de un demers intelectual. E ca si cum l-ai transforma pe Mozart intr-o experienta de samanica – atat de profund este impactul asupra artistilor.” – precizeaza Kjartansson

Ragnar Kjartansson

Artist Talks with Ragnar Kjartansson Panel

Artistul nu doar a expus in cele mai prestigioase muzee din lume. Arta sa este deplin conectata cu publicul printr-un mesaj construit pe un mix de elemente care starneste atentia: simboluri larg cunoscute ale civilizatiei occidentale sau clasice, aflate la polul opus, si teatralitatea exprimata in forma ludica. Performance-urile si lucrarile sale sunt colaborative, realizate de cele mai multe ori cu participarea efectiva a membrilor familiei, prietenilor si chiar a artistului si se transforma in scene de anduranta care se perpetueaza in mod repetitiv.

In arta vizuala trebuie sa fii sincer, poate in alte domenii poti minti. Asa mi-am construit viziunea de artist. Exista un sigur inamic al artei iar acela este amaraciunea. Cred ca asta este partea cea mai inspaimantatoare din sufletele noastre, iar oamenii pot simti amaraciune indiferent de succesul lor. Dar ca artist, daca nu esti mahnit, infloresti.” – adauga Kjartansson

Prezent in Bucuresti timp de o zi, pe langa artist talk si proiectia video, Kjartanson s-a intalnit cu tineri artisti si colectionari ai galeriei Gaep.

Andrei Breahna, fondator Gaep si project manager Accelerator: „Prezenta lui Ragnar in Bucuresti trebuie privita ca un imbold pentru artistii tineri, un exemplu de arta contemporana la cel mai inalt nivel, nemaiintalnita in Romania, si, mai ales o mostra, o dovada a ceea ce inseamna succesul unei cariere internationale."

In contextul unui prezent marcat de crize, razboaie si cenzura, Kjartansson vorbeste despre rolul artei in evolutia societatii: „Arta a devenit foarte legata de piata. Dar, ca artist, trebuie sa o abordezi cu simtul umorului, nu ca un lucru foarte serios. Sa nu te frustrezi sau sa iti stabilesti un tel in sine. Eu cred cu adevarat in arta pentru arta. Poate parea ca spun ceva frivol, dar nu este asa. Trebuie sa te simti liber, sa simti aerul fragil al libertatii si cat de importanta este aceasta. Iar voi, ca oameni de cultura, sunteti foarte importanti pentru viitorul acestei tari."

Ce ii invata Ragnar Kjartanson pe artistii romani? Faptul ca autenticitatea, imaginatia, talentul si, mai ales, increderea in sine trebuie sa fie focusul unui artist.

Acestea trebuie sustinute de un sistem puternic al artei contemporane, cu parghii si mecanisme sanatoase, prin care artistii tineri sa iasa din studio, sa aiba resurse de productie si sa se promoveze pentru a ajunge in inima publicului.” – adauga Andrei Breahna

Acestea sunt si obiectivele Accelerator-ului, care isi propune sa propulseze carierele a 10 artisti emergenti prin trei etape - mentorat sustinut de manageri culturali si artisti nationali si internationali - expozitia cu lucrari nou-produse, deschisa pana pe 13 mai la Gaep, si arta in spatiul public - care se va desfasura din iunie in Bucuresti si ale trei orase.

Artist Talks with Ragnar Kjartansson Public

Video Screening Bliss by Ragnar Kjartansson

Gaep, alaturi de Asociatia Culturala Eastwards Prospectus, a organizat 45 de expozitii la sediul galeriei si  in mediul online, a participat la peste 25 de targuri internationale si a organizat actiuni educative si expozitii itinerante in 10 orase din Romania. Gaep estimeaza ca peste 22.000 de vizitatori i-au trecut pragul de la infiintare, acum 8 ani. 200 de persoane au participat doar la vernisajul expozitiei curente - Back to Where It All Began - care prezinta lucrarile celor 10 artisti din programul Accelerator.

***
Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. In total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate