„E cool să fii pe COOLsound” | |
(Arte vizuale) |
Evenimentul a avut loc la CREART (Teatrelli), miercuri, pe 19 aprilie. Una dintre noile directii de dezvoltare anuntate ale COOLsound este promovarea reprezentantilor asa-numitei Generatii Z, viitori artisti, absolventi ai facultatilor de arte, sau inca masteranzi ori doctoranzi, aflati la inceput de cariera sau care inca isi cauta drumul. |
„La un moment dat, in pandemie a aparut intrebarea daca meseria noastra mai este relevanta. A fost o surpriza neasteptata ca am fost contactat de initiatorii COOLsound si ca JTI s-a implicat in sprijinirea artistilor. Artistii au nevoie sa fie liberi, sa fie intelesi, pentru a putea merge mai departe intr-o societate deschisa, cu mai multe pareri”, a spus Arcadie Rusu, coregraf si dansator, la conferinta de presa in care s-au anuntat directiile pentru 2023 ale ”COOLsound – online despre scena independenta romaneasca / COOLsound – online about the Romanian independent stage”, proiect bilingv de sustinere a tinerilor artisti liber profesionisti.
Proiectul COOLsound - online despre scena independenta romaneasca, realizat de Pro Contemporania cu sprijinul JTI, partener The Culture Club a fost initiat in anul 2021 si contine productii reprezentative pentru artistii implicati, filmate profesional si reunite pe canalul youtube procontemporania si platforma www.COOLsound.ro. Proiectul cuprinde fise bilingve, in romana si engleza, fotografii si continut video: un moment artistic solo si un interviu - declaratie, prezentari multimedia complexe, veritabile carti de vizita ale artistilor, accesibile prin www.COOLsound.ro.
„Proiectul a pornit de la o discutie, in pandemie, cind artistii traversau momente dificile. Proiectul a aparut dintr-o necesitate, de a comunica cu publicul acolo unde acesta se mutase, in online. Intre timp, COOLsound a crescut si e pe cale sa se transforme intr-un instrument de referinta, un dictionar online al scenei independente din Romania. COOLsound continua, s-au realizat aproape 50 de prezentari ale unor artisti care la momentul participarii pe platform erau artisti independeni, unii sunt si acum. Intrati pe coolsound.ro, pentru ca veti descoperi creatii de valoare, artisti care au ceva de spus, aflati intr-o anumita etapa a dezvoltarii lor”, a declarat Oltea Serban-Parau, coordonatorul proiectului.
„Desi nu mai sunt freelancer, asa cum eram la momentul in care am intrat in proiect, sunt recunoscator ca am un job care-mi ofera libertate si independenta. COOLsound a fost in perioada pandemiei singura varianta pentru artistii independenti”, a spus Cornelius Zirbo, violoncelist, prezent pe platforma COOLsound.
„Imi place libertatea. ?i pentru mine pandemia a fost o experienta dificila, o perioada de introspectie. Cred ca am devenit un alt soi de om si am continuat sa evoluez”, a adaugat Alex ?tefanescu, actor si musician, participant in COOLsound.
Ovidiu Miculescu (The Culture Club), consultant artistic al proiectului a subliniat rolul important al colaborarii in realizarea platformei: „au colaborat entitati private cum e JTI si Asociatia culturala Pro Contemporania si entitati publice – CREART, ARCUB, Tinerimea Romana. Fiecare a inteles ca are o contributie importanta in aceasta constructie si a ajutat la finalizarea ei. Imi doresc ca artistii prezenti pe COOLsound sa evolueze, sa creasca si sa-i vad – independenti sau angajati – dar pe marile scene din tara sau din lume”.
Asa cum a remarcat Irinel Anghel, compozitor si muzicolog : “in domeniile vocationale libertatea este esentiala”. „Multi artisti au ales calea independentei, care nu e usoara, dar ofera ocazia de a-ti folosi potentialul la maximum. Avem sansa de a fi cea mai buna versiune a noastra atunci cand facem ceea ce ne place. Am vazut acest Dictionar COOLsound cum creste, capata consistenta si ofera un echilibru vietii noastre culturale. ?i inainte de pandemie a existat un dezechilibru, iar problemele nu sunt rezolvate. De aceea, continuarea COOLsound e foarte utila. Mai sunt multi artisti independenti care au nevoie de sprijin si recunoastere in carierele lor. Cred ca are efecte pe termen lung, de incluziune, adica invita in cetate ceea ce este util cetatii, fara a-i altera esenta”.
„Am fost parteneri ai proiectului inca din 2021, cand o parte din filmari s-au desfasurat in spatiul Teatrelli. Ma bucur ca din ceva atat de negativ cum a fost pandemia, s-a nascut un proiect atat de bun, cum e COOLsound. Nici noi nu avem o echipa artistica angajata, lucram cu artisti independenti. Am colaborat si la alte proiecte sustinute de JTI, „De vorba cu tine” sau proiectul desfasurat in vitrinele galeriilor Galateca”, a spus Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli.
„Discutia de la care a pornit COOLsound a avut loc intr-o perioada in care incepusem sa ne sufocam, salile de spectacol se inchideau, iar artistii nu mai aveau unde sluji iluziilor intrupate. Un proiect e in esenta ceva limitat, dedicat unui scop. Iar acesta venea ca o forma de eliberare, in interiorul unei limitari din ce in ce mai stricte. Am urmarit realizarea unor puncte de referinta, sa poata fi gasite fisele artistilor ca intr-o biblioteca, in sertare, pe categorii. Poate ati observat ca pe COOLsound exista mai multe interpretari ale personajului Nina, din „Pescarusul” de Cehov. Daca la un moment dat cineva va avea nevoie de un anumit tip de interpretare, il va putea gasi pe aceasta platforma. Un proiect e definit si de parteneriate si de directiile sale de viitor. Cred ca acest proiect online are viitor, pentru ca cei din generatia de artisti care urmeaza, Generatia, Z sunt independenti prin excelenta si digitali prin excelenta, deci li se potriveste. Asadar, e „cool” sa fii pe COOLsound”, a concluzionat Gilda Lazar, Director in cadrul JTI Romania.
Filmarile pentru COOLsound s-au desfasurat in salile CreART, ArCuB, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si la Centrul National de Arta "Tinerimea Romana", productiile fiind semnate de Virgil Oprina – director de imagine / montaj. Spatiul online al platformei a fost creat de Andrei Craciun. La realizarea proiectului a contribuit in calitate de coordonator Oltea Serban-Parau. Consultant artistic al proiectului este Ovidiu Miculescu, iar din partea JTI s-a implicat nemijlocit in finalizarea platformei Gilda Lazar, director Corporate Affairs si Comunicare.
COOLsound 2021
COOLsound 2022
Proiectul este sprijinit de JTI. Producator: Pro Contemporania.
Partener cultural principal: The Culture Club.
Parteneri culturali: Primaria Bucuresti, CreArt, ARCUB, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul National de Arta "Tinerimea Romana".
.
| |
|
|