Acum niște ani |
22 decembrie 2024 |
|
|
Șona AIR, program de rezidență artistică al Fundației Ștefan Câlția, anunță primii invitați ai ediției 2024 | | (Arte vizuale) | Sona AIR (Artists in Residence), program de rezidenta artistica al Fundatiei Stefan Caltia ce isi propune sa sustina artistii si creativii in dezvoltarea proiectelor proprii, anunta invitatii editiei pilot 2024, care a inceput pe 26 februarie: Sorina Vasilescu (Vazelina), ilustratoare, designer grafic si autoare de benzi desenate, si duo-ul Maria Mandea si George Marian Predut, parte din colectivul de artisti si arhitecti Super.Serios care se implica in spatiul public prin strategii ludice. | Artistii selectati vor lucra timp de doua luni la proiectelor lor, fiind gazduiti in Casa Albastra din satul Sona (jud. Brasov), casa restaurata in 2011 de catre Fundatia Stefan Caltia.
Proiect co-finantat de AFCN, Sona AIR abordeaza modelul rezidentelor individuale, se adreseaza artistilor din domenii culturale diverse, atat din Romania cat si internationali, si sustine interdisciplinaritatea si colaborarea, oferindu-le artistilor spatiu, timp si resurse financiare pentru finalizarea proiectelor.
Rezidentele Sona AIR vor avea loc bianual, in primavara si toamna, iar editia 2024, care are doar participarea nationala - urmand ca din 2025 sa se adreseze si artistilor internationali -, este curatoriata de Monica Danila, coordonatoarea rezidentelor.
„Rezidenta Sona AIR isi propune sa creeze un mediu favorabil pentru cercetare si creatie, facilitand schimbul interdisciplinar si interactiunea cu resursele locale. In viziunea noastra, ideea de cercetare consolideaza conceptul de rezidente ca celule de cunoastere alternativa, acestea fiind mai mult decat un atelier, deoarece invita participantii la reflectie si dezvolta un proces creativ genuin, axat pe termen lung, si nu pe productie imediata. Asadar, rezidentii au libertate totala in ceea ce priveste demersul lor creativ pe perioada rezidentei.
Fiind un proiect pilot, ne propunem sa exploram si sa implementam diverse metode pentru a identifica cu un model sustenabil atat pentru programul de rezidenta, cat si pentru contextul rural. Ne concentram sa atragem si sa lucram cu creativi din domenii culturale diverse pentru a intelege ce nevoi specifice exista si cum le poate acomoda o rezidenta.”, Monica Danila - coordonatoarea programului de rezidente Sona AIR.
„Rezidentele artistice sunt o unealta cu ajutorul careia ideile se pot aseza si capata noi forme, care la randul lor pot crea valoare culturala si sociala si in randul comunitatilor rurale. Perspectiva urbana asupra ruralitatii ca loc de liniste si reconectare cu sine, este in flagranta contradictie cu perspectiva rurala, aflata adesea in depresie economica si sociala, confruntata cu lipsa de directie. Contextul pe care satul il pune la dispozitie, in oglinda cu particularitatea pe care rezidentii o aduc, poate crea moduri noi de a privi. Programul de rezidente incearca sa creeze si un context pentru intelegerea acestei dihotomii.” - Matei Caltia, directorul Fundatiei Stefan Caltia.
Sorina Vazelina, designer grafic, ilustratoare si autoare de benzi desenate, absolventa a Facultatii de Arte si Design din Timisoara si a masteratului in Arte Grafice la Universitatea de Arte din Bucuresti, s-a format ca artist in redactiile Scena9, DoR, Vice, dar si prin colaborari pentru diverse materiale culturale. In ultimii ani, in paralel cu munca de grafician la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Sorina a dezvoltat lucrari care combina benzile desenate cu subiecte sociale si, uneori, cu sculpturi in lemn. In cadrul rezidentei Sona AIR, Sorina Vazelina va lucra la asamblarea a 40 de pagini din volumul de benzi desenate dedicat subiectului mortii in diverse culturi si perioade.
Sorina Vazelina
Maria Mandea, artista si cercetatoare ce lucreaza cu mediul jocului, si George Marian Predut, artist ce lucreaza cu mediul fotografic, membri ai colectivului Super:Serios, vor dezvolta un proiect colaborativ de cercetare artistica in cadrul rezidentei Sona AIR. Intitulat Persona si locul - cautari printre personaje si spatii, acesta care exploreaza relatia dintre figura si loc, dintre corp si teritoriu, dintre personaj si spatiu, prin observatii in mediul de lucru, documentare fotografica si mici interventii temporare in-situ.
Maria Mandea a studiat Design de produs la UAUIM (2017), a elaborat o teza de doctorat despre designul pentru joc la UNArte, preda la masterul Art of Game Design la UNATC Bucuresti, iar in 2017 a co-fondat studioul de design Super:Serios, unde dezvolta jocuri si instalatii ludic-performative. Este vicepresedintele asociatiei Laborator Artistic, co-fondatoare a spatiului Stirbei47, iar in 2023 a initiat Institutul Jocului. De-a lungul timpului, lucrarile ei au fost expuse la Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti, Centrul Ars Electronica, sau in spatiul public din orase precum Bucuresti, Timisoara si Matera, Italia.
Maria Mandea
George Marian Predut
George Marian Predut, artist care lucreaza cu mediul textil si fotografie analogica, a studiat Arte si Design Textil (UNArte Bucuresti) si Psihologie (SNSPA Bucuresti). Ca student Erasmus la Facultatea de Arte din Grenoble, a dezvoltat un proiect axat pe spatiul public - privat, denumit „Balcoane”, proiect expus si la Unagaleria. La Art Quarter in Budapesta a documentat munca artistilor rezidenti, fotografiile fiind expuse in 2018 in expozitia Progress. Fotografiile sale surprind peisajul, arhitectura si arta in spatiul public dintr-o perspectiva observationala, poetica si subversiva, a ochiului care vede.
Sona AIR (Artists in Residence) este un program-pilot de rezidente initiat de Fundatia Stefan Caltia care sustine interdisciplinaritatea si colaborarea si care si-a propus sa integreze in mod organic noi modele culturale in zona rurala, incurajand interactiunea dintre rezidentii si contextul local, facilitand comunicarea cu satenii, dar si cu imprejurimile.
Rezidenta din toamna acestui an a Sona AIR (Artists in Residence) le va gazdui pe artistele Alina Manolache, cineasta, autoare a unor filme la granita dintre documentar si cinema experimental, si Nicoleta Moise, scriitoare si jurnalista, a carei practica de lucru combina arhive, video si text pentru a face vizibile povesti sau evenimente mai putin cunoscute.
Fundatia Stefan Caltia a fost constituita in anul 2016 si are ca scop promovarea proiectelor de substanta din cultura vizuala, sprijinirea dezvoltarii organizationale si dezvoltarea sustenabilitatii proiectelor in care se implica. Activitatea Fundatiei s-a concretizat si in jurul unui interes crescut pentru ingrijirea si valorificarea patrimoniului operei lui Stefan Caltia, actiuni sociale si de conservare legate de satul Sona in principal, dar si de sudul Transilvaniei in secundar.
Programul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul programului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.
.
| |
|
|
|
|