Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Scriitoarea Elena Ferrante: despre povești, bucuria de a citi și de a scrie, în cel mai recent volum tradus în limba română
(Literatură)
Recent, in colectia Anansi. World Fiction a fost publicata o noua traducere din opera Elenei Ferrante, scriitoarea indragita de cititorii din lumea intreaga incepand de la publicarea bestsellerurilor internationale ce alcatuiesc Tetralogia Napoletana.
Este vorba despre volumul Intre margini. Despre placerea de a citi si de a scrie, o carte de non-fictiune scrisa de Elena Ferrante in anul 2021, un aliaj impenetrabil de cultura bine asimilata si autenticitate viscerala in care misterioasa scriitoare italiana vorbeste despre scrisul ei in stransa relatie cu cititul: despre activitatea ei de scriitoare, poetica ei, tehnicile narative, lecturile fundamentale care i-au influentat devenirea.

Aparitia cartii a fost primita cu entuziasm atat de critica din Europa, cat si de cea de peste Ocean.  „O bijuterie incandescenta... Intre margini este o meditatie filosofica asupra naturii scrisului”, scriau criticii de la  The New York Times. „O oda inchinata cititului si scrisului… Intre margini face lumina asupra temelor abordate in romanele lui Ferrante: prieteniile intense dintre femei, relatiile mama-fiica si tradarea”, remarcau cronicarii de la Financial Times. Este un fapt pe care  in semnalau si criticii de la Time Magazine: „O incursiune candida a autoarei in procesul dezvoltarii propriului mestesug, dar si o privire scrutatoare asupra pasiunii de o viata pentru literatura”.  

Volumul Intre margini include patru texte distincte – „Chinul si condeiul”, „Acvamarin”, „Povesti, eu” si „Coasta lui Dante”.

Primele trei au fost scrise de Elena Ferrante la invitatia profesorului Costantino Marmo, directorul Centrului International de Studii Umaniste „Umberto Eco”, inainte de debutul perioadei pandemice. Textele au fost citite in noiembrie 2021, de actrita Manuela Mandracchia, in rolul Elenei Ferrante, pe scena Teatrului Arena del Sot    le din Bologna.
Cel de-al patrulea eseu este scris la invitatia Asociatiei Italienistilor: interventia a incheiat conferinta Dante si alti clasici, sustinuta in 2021 si citita de cercetatoarea si criticul literar Tiziana de Rogat.

Pentru cititorii impatimiti de literatura lui Ferrante, Intre margini. Despre placerea de a citi si de a scrie vine sa adauge misteriosului portret al autoarei citeva tuse care nu fac altceva decat sa-i adanceasca misterul. Singurele zone unde se face oarecum lumina sint cele livresti, iar cartea ne releva o lista generoasa de nume si de titluri care au inspirat-o pe Elena Ferrante in perioadele de cautare: Virginia Woolf, Samuel Beckett, Gaspara Stampa, Laurence Sterne, Denis Diderot, Gertrude Stein, Adriana Cavavero, Emily Dickinson, Ingeborg Bachmann, Dante.

Al meu, al meu, al meu. Cat repetam acest adjectiv posesiv. In realitate, un mare prim pas inainte, in materie de scriitura, e sa descoperi exact opusul: ceea ce in mod triumfal consideram al nostru e de fapt al altora. Tratativele cu lumea, da, oricand sunt in intregime ale noastre. Dar cuvintele — forma scrisa in care le cuprindem fiind atenti la marginile rosii ale caietelor noastre —, nu. Trebuie sa acceptam faptul cert ca niciun cuvant nu e cu adevarat al nostru. Trebuie sa renuntam la ideea ca a scrie inseamna sa eliberam, in mod miraculos, o voce proprie, o tonalitate proprie: dupa mine, acesta e un mod indolent de a vorbi despre scris”, marturiseste Elena Ferrante in paginile cartii.

Inca de la aparitia romanului Prietena mea geniala, care deschide Tetralogia Napolitana, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformandu-se in asa-numita „Febra Ferrante". Este considerata una dintre cele mai puternice prozatoare contemporane, o stilista desavarsita, cu intuitie artistica iesita din comun, care a castigat admiratia mai multor scriitori celebri – Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud – si a unor critici importanti: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson etc. La Editura Pandora M au aparut toate volumele Tetralogiei Napolitane: Prietena mea geniala, Povestea noului nume, Cei care pleaca si cei ce raman si Povestea fetitei pierdute, romanele Fiica ascunsa, Iubire amara, Zilele abandonului si Viata mincinoasa a adultilor, volumul de interviuri, eseuri si confesiuni Frantumaglia, cel de articole-eseu Inventiile ocazionale, precum si cartea pentru copii Noaptea pe plaja. Povestea fetitei pierdute a fost nominalizata la Man Booker Prize (2016) si a primit Medalia de Aur pentru fictiune in cadrul Independent Publisher Book Awards (2016). Romanul Fiica ascunsa a fost ecranizat in 2021, in regia lui Maggie Gyllenhaal, cu Olivia Coleman, Jessie Buckley si Dakota Johnson in distributie.
Tetralogia Napolitana si Viata mincinoasa a adultilor sunt ecranizate de HBO, respectiv de Netflix sub forma unor miniseriale.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate