Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes sărbătoresc Ziua internațională a cărții și Ziua internațională a limbii spaniole
(Editoriale)
Ambasada Spaniei si Institutul Cervantes din Bucuresti vor celebra pe 23 aprilie 2024 Ziua internationala a limbii spaniole si Ziua internationala a cartii, cu lectura unor fragmente din volumul Infinitul intr-o trestie, de Irene Vallejo, citite de Ambasadorii iberoamericani si directorul Institutul Cervantes din Bucuresti, Jorge Jiménez-Zumalacarregui. Lectura va putea fi urmarita pe retelele de socializare ale Ambasadei si ale Institutului Cervantes din Bucuresti, pe data de 23 aprilie, incepand cu ora 10:00.
Lectura va continua in cursul zilei de 23 aprilie si in zilele urmatoare, tot de la ora 10:00, pe canalul de YouTube al Sectiei pentru Educatie a Spaniei, cu participarea Sectiei pentru Educatie, a elevilor Sectiilor Bilingve si a personalului Institutului Cervantes din Bucuresti.

De asemenea, Institutului Cervantes din Bucuresti le-a pregatit cititorilor din capitala un si program bogat de evenimente pentru a celebra Ziua internationala a cartii la sediul sau din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38.
Seria de evenimente include patru proiectii de filme reunite sub motto-ul „Locul cartilor”, productii cinematografice care exploreaza relatia dintre cinema si literatura, precum si vernisajul unei expozitii speciale create in jurul unuia dintre cele mai importante premii literare din lume: Premiul FIL pentru Literatura in Limbi Romanice acordat in cadrul Targului de carte de la Guadalajara.

Programul dedicat Zilei internationale a cartii de la sediul Institututlui Cervantes din Bucuresti debuteaza pe data de 22 aprilie, de la ora 19.30, cu proiectia primului film din ciclul „Locul cartilor” (El retablo de las maravillas – Spania, 2021, regia: Guillermo G. Peydró) – un proiect special care ne ofera posibilitatea de a descoperi legatura dintre literatura si felul in care ne concepem propria existenta, aratand cum ne ajuta cartile sa intelegem realitatea si chiar sa ne motiveze sa producem cinema de calitate.

Proiectiile vor continua timp de patru seri, cu incepere de la aceeasi ora: 23 aprilie – sesiune de scurtmetraje: Esto no es una poesía. Presentes: La niña mártir (2022), de María Pérez Sanz, Las niñas siempre dicen la verdad (2022), de Virginia García del Pino, Alas / Tierra (2022), de Maddi Barber,  Las órdenes (2022), de Elisa Celda / 24 aprilie: A los libros y a las mujeres canto (Spania, 2022), regia: Maria Elorza, lungmetraj, 72 min / 25 aprilie: El embrujo de Quijat (Spania, 2022), regia: Juan Manuel Chumilla-Carbajosa, lungmetraj, 73 min

Filmele vor rula in versiune originala in limba spaniola, cu subtitrare in limba engleza, accesul fiind liber, dar cu o rezervare prin e-mail la adresa cultbuc@ervantes.es.  

Expozitia de fotografie inclusa in programul din acest an dedicat Zilei internationale a cartii, „Scrieri in limbi romanice: chipurile Premiului FIL Guadalajara”, va avea vernisajul chiar pe 23 aprilie. Proiectul expozitional reuneste o selectie a celor mai bune fotografii ale celor 33 de laureati cu aceasta importanta distinctie literara, insotite de scurte fragmente din discursurile lor.
Evenimentul va avea loc de la ora 18.30 in Sala de expozitii a institutiei, in prezenta lui Carmen Musat, critic literar, profesor universitar, redactor-sef al saptamanalului Observator cultural, traducatoare si membra a juriului Premiului FIL Guadalajara si Oana Fotache Dubalaru, traducatoare, decan al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti. Amfitrionul evenimentului: Jorge Jiménez-Zumalacarregui, director al Institutului Cervantes din Bucuresti.

Expozitia este o calatorie vizuala de-a lungul istoriei unui premiu care a conferit recunoastere unui grup de scriitori fundamentali pentru literatura din Occident in ultimele decenii. De la Nicanor Parra la Mircea Cartarescu sau Coral Bracho, chipurile castigatorilor au fost surprinse in momentele de sarbatoare si jubilatie din timpul ceremoniei de decernare a premiului.

Premiul FIL pentru Literatura in Limbi Romanice se celebreaza in cadrul Targului International de Carte de la Guadalajara (Mexic) si premiaza intreaga opera a unui autor, indiferent de genul literar, ce a fost redactata intr-una din urmatoarele limbi romanice: spaniola, catalana, galiciana, franceza, italiana, romana sau portugheza.
Initial, premiul a luat nastere sub numele de Premiul pentru Literatura Hispano-Americana si din Caraibe Juan Rulfo (1991-2005), fiind redenumit Premiul FIL pentru Literatura (2006-2007) in urma unei dispute juridice; in cele din urma, s-a decis extinderea domeniului lingvistic si cultural, astfel ca, incepand cu anul 2008, a fost denumit „Premiul FIL pentru Literatura in Limbi Romanice”.



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate