Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
13 mai 2024
Recomandări
BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
(Editoriale)
In luna aprilie, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activitati cu profil international prevazute in calendarul proiectului „Restaurare si reabilitare a cladirii monument istoric. Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu”, finantat in cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea si revitalizarea monumentelor istorice, Programul RO-CULTURA, prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.
In perioada 15-19 aprilie 2024, reprezentantii BCU Iasi au desfasurat un stagiu de formare profesionala in Oslo, capitala Regatului Norvegiei, organizat de Asociatia ROIS Iasi, alaturi de partenerii norvegieni DAC MUSIC PERFORMANCE si NERDRUM MUSEUM.

In cadrul activitatilor au fost facute vizite la biblioteca publica din Oslo, Deichman Bjørvika, declarata de IFLA (Federatia Internationala a Asociatiilor si Institutiilor Bibliotecare) cea mai buna biblioteca din lume in anul 2021. Programul a presupus familiarizarea cu dotarile tehnice si cu diversitatea serviciilor oferite de institutie.
Seria de activitati a continuat cu participarea la un seminar de terapie prin muzica, organizat la Biblioteca Liceului Foss (Foss Videregående Skole). Cu aceasta ocazie, a putut fi studiata organizarea sistemului national de biblioteci din Norvegia, cu accent asupra tipurilor de resurse puse la dispozitia liceenilor si cercetatorilor care implementeaza in scoli proiecte cu finantare europeana.

Workshop BCU Iasi

Conform calendarului de proiect, obiectivele principale ale vizitei au fost de a identifica cele mai recente metode de lucru si de a aprofunda, la fata locului, planificarea, organizarea si diversificarea sarcinilor profesionale ale bibliotecarilor norvegieni. Totodata, au fost explorate beneficiile digitalizarii si datele statistice de acces intr-una dintre cele mai moderne biblioteci ale lumii contemporane, frecventata de peste 2,5 milioane vizitatori/an. Programul activitatilor a continuat cu o intalnire la Ambasada Romaniei in Regatul Norvegiei, sedinta condusa de ES Ambasador Cristian Badescu.

Joi, 18 aprilie 2024, a fost organizat un seminar la Biblioteca Nationala a Norvegiei. Din partea institutiei-gazda a participat domnul Oddbjørn Hansen, bibliotecar in cadrul Bibliotecii de Limbi Straine (Flerspraklige Bibliotek). Pe durata acestei sesiuni, participantii au identificat metode de lucru privind organizarea, functionarea si dezvoltarea retelei novergiene de biblioteci si noi arii de interes pentru dezvoltarea unui parteneriat institutional cu Biblioteca de Limbi Straine (Flerspraklige Bibliotek): schimbul international de publicatii, dezvoltarea ofertei de servicii multilingve si multiculturale.

Programul stagiului s-a incheiat cu o vizita la Biblioteca Universitatii din Oslo, Sectia de Stiinte Stiinte Socio-Umane. Mai apoi, reprezentantii BCU Iasi s-au angajat intr-un seminar organizat la Biblioteca Academiei Norvegiene de Muzica (Norges Musikkhogskole). Din partea institutiei-gazda a participat Johan Jørgensen, directorul bibliotecii. In urma vizitei a fost deschisa propunerea ca directorul Johan Jørgensen sa participe, in viitorul apropiat, la activitatile BCU Iasi, dupa identificarea si implementarea formulelor potrivite de finantare a colaborarii.

In cea de-a doua parte a activitatilor cu profil international, Asociatia ROIS, partener al proiectului, a organizat, in perioada 23-24 aprilie 2024, workshopul „The Library of the Future/Biblioteca Viitorului”.

In cadrul activitatii de mentorat, doi specialisti din Norvegia, Aurora Kanbar si Liv Stensby, cu o experienta vasta in domeniul biblioteconomiei, s-au angajat, timp de doua zile, in interactiune cu angajatii BCU Iasi. Grupul tinta al acestei activitati a fost alcatuit din cel putin 23 bibliotecari, angajati ai BCU Iasi si sapte angajati, membri ai echipei de proiect. Astfel, in cadrul activitatilor desfasurate, participantii au fost incurajati sa contribuie cu sugestii la optimizarea activitatilor curente si provocarile legate de biblioteca viitorului.

Activitatile organizate in cadrul proiectului „Restaurare si reabilitare a cladirii monument istoric Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu” au rolul de a oferi un program de dezvoltare a competentelor profesionale, prin consolidarea cunostintelor si abilitatilor necesare in vederea adaptarii si imbunatatirii serviciilor bibliotecare, in conformitate cu cerintele si tendintele actuale si viitoare ale mediului digital.

Workshop BCU Iasi

////

Proiectul „Restaurare si reabilitare a cladirii monument istoric Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu” – nr. A3-11/2022, din cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea si revitalizarea monumentelor istorice, Programul RO-CULTURA, finantat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, este implementat de Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu”, in parteneriat cu Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces din Iasi.
Valoarea totala a proiectului este de 10.347.288,40 lei, echivalentul a 2.091.248,49 euro. Obiectivul general al proiectului il reprezinta restaurarea si valorificarea patrimoniului cultural constituit de monumentul istoric Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” Iasi, in vederea stimularii dezvoltarii economice si sociale locale si regionale.
Rezultatul direct al proiectului il reprezinta restaurarea BCU „Mihai Eminescu” Iasi, iar rezultatele indirecte privesc imbunatatirea managementului patrimoniului cultural si imbunatatirea accesului la cultura.
Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe rocultura.bcu-iasi.ro

////

Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna.
In total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate