Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Morten Hilmer, unul dintre cei cunoscuți fotografi europeni, este invitatul special al LYNX Festival 2024
(Fotografie)
Editia a 2-a a LYNX Festival (4 - 9 iunie 2024) il aduce in Romania pe Morten Hilmer, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi de natura ai zilelor noastre. El va sustine pe 7 iunie, la Brasov, un masterclass despre regasirea pasiunii pentru fotografie, pornind de la vasta sa experienta si aventurile pe care le-a avut fotografiind cele mai reci regiuni ale planetei - locuri precum Svalbard, un arhipelag acoperit de ghetari, aflat la mai mult de 500 de mile nord de Norvegia continentala.
„Chasing my Lost Spirit”, un masterclass powered by Nikon Romania, va dezvalui participantilor perspectiva lui Morten legata de arta fotografica, centrata mai ales pe conceptul de a fi prezent.

Morten Hilmer si-a inceput cariera de fotograf de natura la inceputul anilor 2000 cand s-a alaturat fortelor speciale daneze, avand misiunea de a patrula coasta indepartata a Groenlandei, cu sania trasa de caini, timp de aproape 5 luni. Aceasta calatorie l-a apropiat de natura salbatica a zonei arctice si i-a influentat complet traiectoria vietii. Unul dintre rezultatele anilor de expeditii ce au urmat acesteia este documentarul Chasing the White Rabbit, lansat in 2017, o calatorie in adancurile Groenlandei in cautarea fotografiei perfecte si a pacii interioare.

Morten Hilmer

Programul de anul acesta include 13 documentare remarcabile, dintre care 9 sunt proiectate in premiera nationala.


Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuita. Pentru a-si asigura un loc la proiectiile documentarelor, publicul interesat isi poate rezerva un bilet cu valoare zero, incepand de azi, prin intermediul platformei iabilet.ro: https://bit.ly/BileteLYNX_2024

Un detaliu important de retinut este ca biletul asigura rezervarea locului, dar nu garanteaza locul in sala daca nu este scanat cu 15 minute inainte de inceperea proiectiei. Programul complet al editiei cu numarul 2 se regaseste pe site-ul festivalului:https://bit.ly/ProgramLYNX2024

Printre premierele de anul acesta se numara si documentarul Arhitectii naturii, realizat de Fundatia Conservation Carpathia. Acest film, in regia lui Dan Dinu si narat de Marcelo Cobzariu, spune povestea a doua specii complet diferite ca infatisare, dar care au in comun abilitatea de a crea habitate care sustin aparitia si dezvoltarea altor specii de animale si plante - zimbrul si castorul.

LYNX Festival aduce o perspectiva unica asupra frumusetii si diversitatii lumii salbatice, creand punti prin intermediul imaginilor, stimulandu-ne curiozitatea si conectandu-ne cu mediul inconjurator. Festivalul reprezinta o modalitate autentica de a ne apropia de natura si de a o cunoaste, fiind in acelasi timp un pas catre intelegerea importantei protejarii ei pentru prezentul si viitorul nostru si al generatiilor viitoare. Pentru ca da, schimbarile climatice sunt o realitate a prezentului, iar noi suntem parte din el. Credem ca noi, oamenii, avem nevoie de natura pentru a trai, asa cum credem ca natura are nevoie de oameni care sa inteleaga ca facem parte din ea si ca fiecare actiune a noastra are un impact. Sustinem LYNX Festival inca de la inceput, iar faptul ca evenimentul a devenit realitate si revine acum pentru a doua editie, dovedeste ca suntem o tara cu o natura deosebit de frumoasa si oameni care iubesc aceasta natura. LYNX Festival devine astfel o parte integranta a povestii noastre comune si ne arata ca nu suntem doar martori pasivi ai naturii, ci co-creatori ai ei”, declara Victoria Donos, Directorul de Comunicare & Outreach al Fundatiei Conservation Carpathia.

Antarctica

Arhitectii naturii

Arhitectii naturii

Expeditie (c) Morten Hilmer

Tot in premiera va putea fi vazut la Brasov documentarul The Raven’s Tale / Povestea corbului, in regia lui Michael Schlamberger, un film multi-premiat care leaga povesti de istorie a naturii, ce se desfasoara in padurile din Cehia, cu magia basmelor. Animale, mari si mici - de la zimbrul european, la hamsteri si chiar la gandaci de balegar - isi joaca rolurile naturale in aceasta drama fara sfarsit. Documentarul a fost laureat anul trecut in cadrul Deauville Green Awards (Franta), Green Screen Nature Film Festival (Germania) si Matsalu Nature Film Festival (Estonia).

The Ravens Tale

Unul dintre cele mai apreciate documentare in cadrul festivalurilor de profil de anul trecut ajunge si la Brasov in cadrul LYNX Festival - Wolf / Lupul. Productia olandeza, regizata de Cees van Kempen, porneste pe urmele magnificei specii care a fost aproape complet eliminata din Europa in ultimele secole, dar care in ultimele decenii a obtinut protectie legala si a reusit o revenire remarcabila. Timp de 90 de minute spectatorii vor urmari cum lupul si-a gasit drumul inapoi din Polonia, prin Germania, catre Olanda si Belgia. Filmul are in palmares 7 premii la festivaluri internationale, inclusiv Marele Trofeu in cadrul Wildlife Film Festival Rotterdam.

Festivalul se va deschide marti, 4 iunie, cu Songs of Earth / Cantecele Pamantului (r. Margreth Olin), produs de Win Wenders, o compozitie audio-vizuala a fortelor fundamentale ale pamantului, in care camera de filmat poarta spectatorul din interiorul celor mai mici componente ale naturii, catre panoramele salbatice din exterior, un documentar aclamat la nivel international in marile festivaluri. Alte filme deja anuntate sunt Wild Transylvania (r. John Murray) - povestea vietii salbatice din aceasta regiune a Romaniei, Cactus Hotel (r. Yann Sochaczewski) - 50 de minute de povesti construite in jurul unui cactus Saguaro si Antarctica (r. Fredi Devas) - documentar uluitor, narat de Benedict Cumberbatch, despre unul dintre cele mai misterioase teritorii ale Terrei.

Songs of Earth (c) Dag Asle Mykløen

Vupe polara (c) Morten Hilmer

***

Proiectul Romania Salbatica a luat nastere in 2010, la initiativa fotografului de natura Dan Dinu, iar printre proiectele realizate se numara cel mai amplu documentar despre natura Romaniei, lansat in 2021 si multi-premiat in festivaluri nationale si internationale, numeroase proiectii speciale cu scop educativ, expozitii de fotografie organizate in Romania si strainatate, un album de fotografie unic tiparit in 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educatia, o aplicatie mobila cu peste 6.000 de utilizatori si o comunitate online interactiva de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 initiativa a luat forma unei Asociatii, avand ca scop conservarea naturii prin informarea si educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei si filmului documentar.
FORONA (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania) a fost infiintata in 2015 cu scopul de a dezvolta si promova domeniul fotografiei de natura si de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor in proiecte ce vizeaza arta fotografica si protectia mediului. Din asociatie fac parte unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicati in diverse proiecte de conservare a naturii. Asociatia a sustinut pana acum 5 expozitii nationale itinerante in aer liber.

***

Festival organizat de Asociatia Romania Salbatica, Asociatia FORONA si Grupul Milvus.
Cu sprijinul: Conservation Carpathia, Garanti BBVA, Wildlife Management Consulting
Parteneri: Primaria Municipiului Brasov, Consiliu Judetean Brasov, Centrul Cultural Apollonia, Cinema City, Nikon, Tipografia, Omelett, JUNO Wine Garden, Carpathian Sport, Euro Educational, Aries Travel,  Micomis Travel, DeMedia, Cumpana
Recomandat de: Europa FM

***


 


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate