Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Se lansează Barometrul de Consum Cultural 2023. Studiul subliniază nevoia de strategii pentru promovarea accesului la cultură
(Editoriale)
Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC) lanseaza marti, 12 noiembrie 2024, ora 14:00, Barometrul de Consum Cultural 2023. Comunitati de consum in contextul schimbarilor societale, cel mai amplu studiu care analizeaza practicile consumatorilor de cultura, la nivel national.
Evenimentul va avea loc la Amzei Creative Corner (Piata Amzei, nr. 13), un proiect The Institute prin Cartierul Creativ.

Coordonatorii volumului, conf. univ. dr. Carmen Croitoru – Director General INCFC si dr. Anda Becut Marinescu – Director de Cercetare INCFC, vor prezenta principalele rezultate ale Barometrului si, alaturi de prof. univ. dr. Lucian Georgescu, fondator cinepub.ro si unul dintre autorii studiului, vor intra intr-un dialog moderat de jurnalistul Matei Martin pentru a raspunde celor mai frecvente intrebari referitoare la consumul de cultura din Romania.

Dedicat temei comunitatilor de consum in contextul schimbarilor societale, Barometrul de Consum Cultural 2023 prezinta, pentru prima data, analiza si clasificarea extinsa a grupurilor de consum cultural active in spatiul public din Romania, din perspectiva efectelor pe care cultura, ca bun public, le are asupra societatii in ansamblu. De asemenea, studiul masoara schimbarile inregistrate in activitatile culturale non-publice, cu accent pe profilurile de consum de muzica si lectura si evidentiaza caracteristicile consumului de film in sistem de difuzare clasica si „in afara retelei” („streaming”).  

La nivelul consumului cultural public, frecventa vizitarii obiectivelor cu relevanta culturala a crescut accelerat: 67% dintre respondenti au vizitat monumente istorice si situri arheologice cel putin o data pe an in 2023, fata de 59% in 2022, iar 45% au vizitat un muzeu, o expozitie sau o galerie de arta cel putin o data pe an in 2023, fata de 30% in 2022. In acelasi timp, 34% dintre respondenti au mers la cinematograf cel putin o data in 2023, procentul fiind apropiat de cifrele premergatoare pandemiei. Procentul respondentilor care in 2023 au mers cel putin o data pe an la biblioteca pentru a imprumuta carti (20%) este similar procentului respondentilor care au participat cel putin o data pe an la un targ de carte (16%). Concomitent insa, participarea la evenimentele specifice artelor spectacolului, in afara festivalurilor, ramane scazuta: doar 25% dintre respondenti au mers la cel putin un spectacol de teatru, iar 24% la cel putin un spectacol de muzici culte in 2023.

Intre activitatile culturale din spatiul public, de remarcat este faptul ca peste 50% dintre tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani au participat cel putin o data in 2023 la festivaluri de muzica, iar 40% au participat la festivaluri gastronomice. Aproximativ 20% dintre tineri au participat in 2023 la festivaluri de filme si de teatru, iar 15% la festivaluri de literatura.

Datele furnizate in Barometrul de Consum Cultural 2023 arata ca, la nivelul comunitatilor de consum cultural identificate in societatea romaneasca, un sfert din populatie constituie publicul receptiv la cultura in spatiul public, iar la polul opus, jumatate dintre participantii la studiu nu au contact direct cu ceea ce presupune consumul de produse culturale sau artistice.

Rezultatele subliniaza nevoia proiectarii strategiilor si politicilor culturale adaptate, in special a unor politici de promovare a accesului la cultura, avand in vedere faptul ca in Romania comunitatile de consum cultural in spatiul public functioneaza ca factori de amplificare a inegalitatilor sociale.   

Studiul Barometrul de Consum Cultural 2023 se bazeaza pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), in perioada septembrie – octombrie 2023, pe un esantion reprezentativ national pentru populatia de 18 ani si peste. Volumul aproximativ al esantionului este de 1035 de persoane, cu o eroare maxima de +/-3,1%, la un nivel de incredere de 95%. Aplicarea chestionarelor s-a realizat prin metoda CATI, pe un esantion simplu, aleatoriu, prin generarea de numere de telefon cu format valid pe teritoriul Romaniei, prin metoda RDD (Random Digit Dialing).

Dupa evenimentul de lansare, Barometrul de Consum Cultural 2023 va fi disponibil in format digital pe site-ul www.culturadata.ro.


Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC), aflat in subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut national care are ca obiective studierea, cercetarea si furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum si formarea continua a celor care aleg o cariera in sectorul ocupational cultura.

Barometrul de Consum Cultural are ca principal obiectiv analiza domeniului cultural din Romania din perspectiva indicilor de consum cultural. Studiul a fost conceput ca un instrument de lucru util pentru specialistii din Sectoarele Culturale si Creative, o analiza relevanta pentru reprezentantii autoritatilor publice centrale si locale, care le serveste acestora drept fundamentare pentru elaborarea strategiilor si politicilor culturale, dar si o lectura interesanta pentru publicul larg.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate