Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Turnee de poveste… pretutindeni Evenimente în 3 ţări europene şi la Bucureşti
(Muzică)
Intr-o frumoasa conjunctura culturala ce asociaza Ziua Nationala a Romaniei cu evenimentele de tinuta, la Lausanne, Paris si Roma se intalnesc, in perioada 24 noiembrie - 2 decembrie, sub genericul Turnee de poveste pretutindeni. Aceste trei proiecte culturale nationale de anvergura integreaza repertoriul romanesc – de la cel clasic, la romanta si folclor – in tezaurul muzical international, cu un program ce trece fluent de la opera si lied, la canzonetta, chanson sau cantec popular romanesc.

Cele 6 evenimente europene de la Lausanne, Paris si Roma au in prim plan patru mari cantareti romani stabiliti in afara granitelor Romaniei – Ruxandra Donose (Austria), Leontina Vaduva (Franta), Teodora Gheorghiu (Elvetia) si Sorin Coliban (Austria), reprezentanti marcanti ai comunitatii romanilor de pretutindeni si se vor incheia cu o gala la Ateneul Roman, pe 4 decembrie.

Proiectul este finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.

Programele artistice prezentate poarta titluri sugestive:

# Zambetul muzicii cu soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban si pianista Diana Ionescu;
# Bella voce Bella Musica cu soprana Leontina Vaduva si pianistul Catalin Raducanu;
# Melodie, Dor, Magie cu mezzosoprana Ruxandra Donose si pianistul Sergiu Tuhutiu.

Daca in 2010, cele trei mari cantarete romance – Ruxandra Donose, Leontina Vaduva si Teodora Gheorghiu – se aflau prima data pe aceeasi scena sub genericul Cele Trei Dive intr-un prim turneu national, de data aceasta i-au invitat alaturi de ele pe bas-baritonul Sorin Coliban, dar si pe pianistii romani Catalin Raducanu, Diana Ionescu si Sergiu Tuhutiu pentru a demonstra forta unor generatii de vedete ale artei lirice internationale, care aduc alaturi de ele pe scena talentul a trei pianisti pe cat de diferiti, pe atat de stralucitori prin importanta pe care o acorda artei instrumentale si artei acompaniamentului, fiecare cu o personalitate unica, avand la randul lor, cariere solistice impresionante.

Turnee de poveste… pretutindeni de Ziua Nationala a Romaniei este o extindere specifica pentru comunitatile de romani din afara granitelor, a proiectului Turnee de poveste, care s-a dezvoltat din 2011 pana in prezent la nivel national, cu multiple evenimente internationale de-a lungul timpului.

Turnee de poveste… pretutindeni este un proiect complex si inedit de promovare a marilor interpreti romani de opera care fac personal parte din comunitatea romanilor de pretutindeni – in acest caz, sopranele Leontina Vaduva (Franta), Teodora Gheorghiu (Elvetia), mezzosoprana Ruxandra Donose (Austria) si bas-baritonul Sorin Coliban (Austria), in programe care panorameaza genurile si stilurile muzicale nationale si internationale, in succesiuni atractive in care acestea se alatura firesc.  

Varfurile scolii muzicale romanesti au plecat dintotdeauna in lume, dar in clipa maturitatii artistice si-au dorit sa impartaseasca arta lor si publicului din randul caruia au venit, cel romanesc, fie ca el se gaseste pretutindeni sau acasa. Sunt voci care stralucesc pe cele mai mari scene ale lumii (Covent Garden, Staatsoper din Viena, Opera din Paris, Metropolitan Opera) care vor aborda un repertoriu accesibil publicului larg, ce are ca permanent fir rosu, revenirea la muzica romaneasca.

Proiectul presupune asadar aparitia pe scena a celor patru solisti lirici alaturi de pianistii acompaniatori pentru a aduce in fata publicului de acasa valoarea care i-a consacrat pe marile scene ale lumii.

Ideea de a prezenta cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, in Elvetia, Franta si Italia un proiect avand in centru mari artisti romani din domeniul muzicii clasice care sunt stabiliti in afara tarii, s-a nascut din dorinta de a promova si restitui comunitatii de romani din Europa, bogatia si reprezentativitatea artei interpretative nationale si in acelasi timp, de a da posibilitatea acestei comunitati sa se bucure de muzica autohtona si universala intr-o interpretare de exceptie.

In prezent, peste 5 milioane de cetateni romani traiesc in afara granitelor tarii, iar numarul lor este in crestere – peste 20% din numarul total de cetateni ai Romaniei. De Ziua Nationala a Romaniei, sentimentul patriotic capata alte conotatii, festive, iar bucuria de a reuni valori ale romanilor de pretutindeni cu publicul provenind din aceasta comunitate prin intermediul artei si culturii devine un liant esential.

Detalii pe: www.turneedepoveste.ro


ITINERARIU

24 noiembrie 2024, ora 19 – Lausanne, Eglise Anglicane (Christ Church)
Leontina Vaduva – soprana, Catalin Raducanu – pian

25 noiembrie 2024, ora 19 – Lausanne, Eglise Anglicane (Christ Church)
Teodora Gheorghiu – soprana, Sorin Coliban- bas-bariton, Diana Ionescu - pian

26 noiembrie 2024, ora 19.30 – Paris, Salle Colonne
Leontina Vaduva – soprana, Catalin Raducanu – pian

30 noiembrie 2024, ora 19 – Paris, Salle Rachmaninoff
Ruxandra Donose – mezzosoprana, Sergiu Tuhutiu - pian

1 decembrie 2024, ora 19 – Roma, Sala Accademica a Conservatorului Santa Cecilia
Teodora Gheorghiu – soprana, Sorin Coliban - bas-bariton, Diana Ionescu - pian

2 decembrie 2024, ora 19 – Roma, Palazzo della Cancelleria
Ruxandra Donose – mezzosoprana, Sergiu Tuhutiu - pian

4 decembrie 2024, ora 19 – Bucuresti, Ateneul Roman
Teodora Gheorghiu – soprana, Sorin Coliban - bas-bariton, Diana Ionescu - pian
Ruxandra Donose – mezzosoprana, Sergiu Tuhutiu - pian
Leontina Vaduva – soprana, Catalin Raducanu – pian

***

Proiect finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.

Producator: Pro Contemporania
Parteneri: Ambasada Romaniei in Republica Italiana, Malta si San Marino, 145 de ani de diplomatie Romania-Italia, Delegatia permanenta a Romaniei la UNESCO
Parteneri culturali: Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Centrul National de Arta Tinerimea Romana, Filarmonica George Enescu, Associazione culturale rumeno-italiana ProPatria, Bel’Art Association, Association Noesis Enesco Paris, The Culture Club, Accademia di Romania a Roma

Cu sustinerea: Grand Hotel Continental

***

Ruxandra Donose

Printre cele mai cunoscute si apreciate mezzosoprane din generatia sa, Ruxandra Donose a capturat atentia publicului si a criticii de specialitate in teatre de opera si sali de concerte in intreaga lume. Asociata initial mai mult cu Belcanto, muzica lui Mozart sau muzica franceza, in ultimii ani a facut trecerea spre repertoriul dramatic german si italian, bucurandu-se de un enorm succes in rolul Kundry din opera Parsifal de Wagner cu Filarmonica din Berlin sub bagheta lui Sir Simon Rattle, ca Elektra in opera „Orest” de Manfred Trojahn la Opera din Zu¨rich, sau Sieglinde in Walkiria de Wagner la Londra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski. Rolul Fricka in Inelul Nibelungilor de la Grand Thetre de Geneve a aparut de curand integral pe DVD.

Intr-o cariera care se desfasoara de peste 30 de ani la nivel international, Ruxandra a cantat pe cele mai mari scene de opera ale lumii, de la Royal Opera Covent Garden, Londra pana la Metropolitan New York, trecand prin Wiener Staatsoper, Theater an der Wien, Opera Paris Bastille, The´atre de Chatelet Paris, Ope´ra de Lyon, Teatro Real Madrid, Oprenhaus Zu¨rich, Grand The´atre de Gene`ve, Deutsche Oper Berlin, Bayerischer Staatsoper Mu¨nchen, Teatro la Fenice Venezia, Grande Teatro di Torino, Opera Bolshoi din Moscova, Opera din Beijing, Opera din Shanghai, ca si Toronto Opera Company, San Francisco Opera, Los Angeles Opera, Chicago Opera, Philadelphia Opera, San Paolo Opera, Opera din Copenhaga, Opera in Helsinki, Glyndebourne Festival, Ravinia Festival, Festivalul de la Salzburg si multe altele.

A cantat concerte sau recitaluri in cele mai reputate sali de concert de la Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Barbican Theatre din Londra, la Carnegie Hall din New York, trecand prin Konzerthaus Viena, Musikverein Viena, Salle Pleyel Paris, Bunka Kaikan in Tokio, Ceaikovski Hall din Moscova, Sala Gasteig din Mu¨nchen, Tonhalle Zu¨rich, si altele, cu orchestre ca Filarmonica din Viena, Filarmonica din Mu¨nchen, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Londra, Orchestre de Paris, New York Philarmonic, Boston Symphony, Chicago Symphony, San Francisco Symphony, Japan Philarmonic, Shanghai Symphoy, Orchestre de la Suisse Romande, Staatskapelle Dresden si multe altele. A lucrat cu dirijori precum Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Mariss Jansons, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Zubin Mehta, Charles Dutoit, Teodor Currentzis si altii.
Ruxandra Donose a cantat, de asemenea, si a inregistrat mult repertoriu baroc, a inregistrat opere integrale baroce, pentru EMI, Deusche Gramphone, Decca, Naive si altele, cu orchestre ca Armonia Atenea, La Cetra, Concerto Ko¨ln, I Barrochisti. Inregistrarile sale mai cuprind si multe lucrari vocal-simfonice, sau lieduri.
Inregistrarea ei cu Stabat Mater de Dvorak, sub bagheta lui Giuseppe Sinopoli a fost nominalizata la cea de-a 44 editie a premiilor Grammy.
Printre proiectele din viitorul apropiat, mentionam recitaluri de Lied la Viena, opera „Tristan si Isolda” de Wagner la Tokio, sub bagheta lui Marek Janowski, si premiera americana a operei „Innocence” de Kaja Saariaho la opera din San Francisco.

Sergiu Tuhutiu

In urma unui recital sustinut la Londra, site-ul britanic de critica muzicala The B Flat Sheep scria: „Sergiu Tuhutiu canta asa cum vorbeste: clar, robust, intrebator, cu un sunet incandescent, dar cu un miez plin de nazuinta si intrezarite scanteieri de disperare. In aceasta seara Tuhutiu ne-a condus intr-o padure si am putut sa auzim ceva aproape secret. Secret pentru ca era pe cat de nepretuit, pe atat de periculos.”
Castigator al concursului Debut to Master Soloist Piano Competition 2013 din Sankt Petersburg – Rusia si al premiului al doilea la Manhattan International Piano Competition 2016 prezidat de Ivo Pogorelich, Sergiu Tuhutiu a devenit in vara anului 2016 artist al agentiei de impresariat Manhattan International Artists din New York.
Obtine licenta la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (2006) si doua titluri de Master in interpretare pianistica: la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart, Germania si la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Romania. In 2011 primeste o bursa la London Masterclasses, se stabileste la Londra, iar in iulie 2013 este distins cu Artist Diploma la Royal College of Music.
Educatia sa muzicala e conturata de muzicieni precum Norma Fisher, Bruno Canino, Igor Blagodatov, Nina Seregina, Konrad von Abel, Dana Borsan, Steluta Radu, Daniel Goiti si Shoshana Rudiakov. E de asemenea absolvent al Abbey Road Institute din Londra, licentiat in productie muzicala si inginerie de sunet. In prezent este doctorand la Academia de Muzica Gheorghe-Dima din Cluj-Napoca cu tema de cercetare „Despre interpretarea muzicala ca ‘transpunere in rol’ – tehnici ale pregatirii actorului in slujba comunicarii operei muzicale”.
Sergiu Tuhutiu a debutat la varsta de 18 ani alaturi de Orchestra Filarmonicii Dinu-Lipatti din Satu-Mare cu Concertul Nr. 3 pentru pian si orchestra de Beethoven, iar activitatea sa concertistica include tari precum Anglia, Germania, Franta, Elvetia, Italia, Rusia, Brazilia, Canada, SUA sau Romania. In 2014, a debutat pe scena Filarmonicii din Sankt Petersburg, Rusia, cu Concertul Nr. 1 pentru pian si orchestra de Mendelssohn si a colaborat cu orchestre precum Orchestra Nationala Radio Bucuresti, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Orchestra Simfonica Bucuresti, Orchestra de Tineret din Chisinau, Orchestra de Stat a Ermitajului din Sankt Petersburg. In anul 2013 a fost invitat de catre Fundatia Sergiu Celibidache sa faca parte din juriul concursului Tribut Valorilor Culturale Romanesti.
Sergiu Tuhutiu este un antreprenor prolific, presedinte al asociatiei Lipatti Music Production si initiatorul unor proiecte de succes precum In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours si Leading Young Musicians. In 2015, impreuna cu cantareata americana Peisha McPhee, a lansat proiectul muzical de crossover Chopin Meets Broadway. Bucurandu-se de un succes rapid, show-ul a debutat la Hollywood in 2016 si a fost urmat de alte reprezentatii in Europa, New York si California, avand parte de invitati de renume precum Katharine McPhee, Adriana McPhee, Michael Orland, Bingxia Lu and Emirhan Tunca.
Intr-o cronica de patru stele a concertului de la Hollywood, criticul american Rob Stevens scrie: „Cantatul lui Sergiu Tuhutiu pare uneori aproape simfonic, ca si cum, in loc de a fi pur si simplu solist, ar fi asezat in fata unei intregi orchestre.

Leontina Vaduva


Dupa studii la Conservatorul din Bucuresti, sub indrumarea profesoarei Arta Florescu, soprana Leontina Vaduva a debutat pe plan international in 1986 la Teatrul Capitole din Toulouse in Manon de Jules Massenet. Rolul, devenit una dintre cele mai dragi carti de vizita, a purtat-o spre debutul londonez de la Royal Opera House Covent Garden, etapa care i-a adus prestigiosul premiu Lawrence Olivier (1988).
Stabilita in Franta, tara care a adoptat-o de la bun inceput, si care i-a acordat in 1999 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, iar cativa ani mai tarziu cel de Officier des Arts et des Lettres, Leontina Vaduva a devenit rapid una dintre cele mai bune ambasadoare ale repertoriului francez interpretand magistral rolurile Micaëla, Antonia, Julieta si Mireille pe cele mai importante scene ale lumii. Rolul debuturilor in Statele Unite ale Americii (San Francisco, 1996, Metropolitan Opera, New York, 2000) a fost Mimi din Boema lui Puccini. Printre dirijorii cu care a colaborat de-a lungul timpului se numara James Conlon, Sir Colin Davis, Alain Lombard, Sir Charles Mackerras, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Kent Nagano, Antonio Pappano, Michel Plasson si Carlo Rizzi.
Discografia artistei include Carmen (1991) – dirijor Zubin Mehta, Rigoletto (1993) – dirijor de Carlo Rizzi, Povestirile lui Hoffmann (1996) – dirijor Kent Nagano, Boema (1996) – dirijor Antonio Papanno si recitalul Opera Arias (1997) – dirijor Plácido Domingo.
Un capitol special in videografia artistei il reprezinta DVD-ul cu Romeo si Julieta, inregistrat in 1994 la Royal Opera House Covent Garden din Londra, sub conducerea muzicala a lui Sir Charles Mackerras si in regia lui Nicolas Jöel, devenit referinta absoluta pentru celebra opera a lui Gounod. De asemenea, mult mai tarziu, Leontina Vaduva lanseaza DVD-ul Chanter, ma raison d’être (2001) un film realizat de Fabrice Maze ce prezinta cariera artistei in perioada 1990-2001.
Deosebitele sale calitati artistice i-au adus numeroase distinctii, printre care Medalia orasului Toulouse, premiul Royal Philarmonic Society of Music – Londra si Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter oferit de Presedintele Romaniei.
In ultimii ani, soprana Leontina Vaduva a fost prezenta pe scena Ateneului Roman si a Salii Radio din Bucuresti in cadrul evenimentelor organizate de Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura: Recitalul omagial Verdi–Wagner: Corespondente (2013), Gala Aniversara „Viorica Cortez si Prietenii” (2014), Recitalul omagial „Enescu 60” (2015), Recitalul caritabil „Suflet in Culori”; Concertul aniversar „Ave: Leontina Vaduva 30 de ani in muzica” in cadrul celei de-a II-a editii a Vibrate! Festival; o editie speciala a intalnirilor muzicale Opera FANtastica. Luminita Arvunescu in dialog cu Leontina Vaduva, expozitia de costume LEONTINA VADUVA ON STAGE si Gala Aniversara LEONTINA VADUVA 30 (2016). In 2014, Leontina Vaduva a lansat CD-ul Verdi–Wagner: Corespondente, in 2015 a lansat calendarul aniversar 2016 Leontina Vaduva 30, iar in 2016 i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arte George Enescu din Iasi.
In prezent, Leontina Vaduva sustine masterclass-uri pentru tanara generatie si preda la Conservatorul Claude Debussy din Paris si la HEMU – Haute Ecole de Musique din Lausanne. De asemenea, in ultimii ani, soprana Leontina Vaduva, alaturi de pianista Alina Pavalache si regizoarea Anda Tabacaru Hogea, a sustinut o serie de masterclass-uri la Tescani la Sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu - George Enescu” a Muzeului National George Enescu din Bucuresti.

Catalin Raducanu

Catalin Raducanu este absolvent al Colegiului National de Arte „Dinu Lipatti” si al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la aceasta din urma finalizand studiile de licenta, master si doctorat in muzica clasica la sectia pian principal.
A castigat numeroase concursuri nationale si internationale, avand ocazia sa sustina recitaluri solo in Ungaria, Franta, Italia. A participat la cursuri de maiestrie sustinute de Gabriel Amiras, Cristian Beldi, Imre Rohmann, Tunde Kurucz si multi altii. Este un pianist versatil care pe langa ipostazele solistice, camerale concretizeaza proiecte artistice in calitate de pianist improvizator in formule solo, de duo, sau grupuri muzicale mai ample. A participat ca interpret la pian si tambal si in proiecte interdisciplinare precum La steaua... Cuvinte, necuvinte, alaturi de actorii Horatiu Malaele si Emilia Popescu. In 2023 a fost invitat ca interpret la pian si tambal in spectacolul Aplauze pentru poet …pe scena, alaturi de Rodica Mandache si Eduard Pauna, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, proiect prezentat si la Bucuresti sau la Chisinau. In anul 2024, a facut parte, alaturi de actorii Emilia Popescu si Mihai Malaimare si violonista Ioana Tudor, din proiectul Aplauze pentru poet pe scena…in Italia, proiect care a avut rolul de a duce poezia romaneasca in mijlocul celei mai mari comunitati de romani din afara tarii. Din 2022 este pianistul grupului Violoncellissimo condus de Marin Cazacu, cu care a realizat turneul national anual Clasic la puterea a treia Violoncellissimo, dar si mai multe aparitii in strainatate. Din 2023, este protagonistul proiectului artistic intitulat „Un artist un pian si un tambal” (turneu de recitaluri in care pianistul Catalin Raducanu infatiseaza distinct si bine delimitat trei stiluri muzicale: clasic, jazz, folclor), proiect ajuns in 2024 la a doua editie, cu care a avut si aparitii in strainatate. In prezent este lector universitar la UNMB.

Teodora Gheorghiu

Soprana Teodora Gheorghiu a absolvit cursurile Academiei de muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, destinul ei muzical fiind influentat in mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o in cadrul concursului Julián Gayarre International Singing Competition. Desi nu a castigat acest concurs, Carreras i-a oferit o bursa de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a castigat mai multe competitii, fiind laureata, intre altele, a Concursului International „George Enescu” de la Bucuresti, dar si a prestigioasei Queen Elizabeth Competition si a primit bursa de studii Herbert von Karajan.

A debutat pe scena muzicala internationala la Opera de Stat din Viena, la doar 25 de ani, unde a cantat ca solista intre 2007 si 2010. La Opera din Viena a interpretat roluri ca Adele („Liliacul”), Regina Noptii („Flautul fermecat”), Nanetta („Falstaff”), Fiakermilli („Arabella”), Adina („Elixirul dragostei”), Elvira („Italianca in Alger”), Sophie („Werther”), Eudoxie („La juive”). A colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale internationale, ca Juan Diego Florez, Neil Shicoff, Leo Nucci, Ramón Vargas, Seiji Ozawa, Adam Fischer, Marco Armiliato, Bertrand de Billy sau Franz Welser- Möst.

Dupa colaborarea cu Opera de Stat din Viena, in 2010, a decis sa isi continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul cand dirijorul Christophe Rousset i-a propus sa realizeze un album, ca omagiu al celebrei soprane Anna de Amicis care a trait in secolul al XVIII-lea. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include inregistrari in premiera cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro si Myslivecek. A fost numit Discul lunii de catre International Record Review si de Opera Magazine si a fost Discul saptamanii la BBC Radio timp de trei saptamani la rand.

In ultimul deceniu a aparut pe multe scene de opera in rolul Mimì din Boema de Puccini, in rolul Contesei in „Nunta lui Figaro” de Mozart (pe care l-a abordat si intr-un turneu sustinut in Japonia), in rolul Violeta din „Traviata” de Verdi, Nedda din „Paiate” de Leoncavallo si nu numai.

Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limiteaza doar la genul operei. Soprana este pasionata si de lied si a oferit numeroase recitaluri cu programe variate, iar in 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel si Respighi, ca expresii emblematice ale Jugendstil in muzica. In anul 2018 a revenit in Romania pentru un turneu extraordinar de recitaluri in mai multe orase ale tarii, iar in 2023, alaturi de pianista Diana Ionescu, a sustinut Turneul national de lieduri Franz Schubert.

Sorin Coliban

Bas-baritonul Sorin Coliban a absolvit Academia de muzica din Bucuresti, studiind apoi timp de sase ani cu Georgeta Balan si perfectionandu-si tehnica vocala pentru repertoriul Rossinian in cadrul Accademiei Rossiniana din Pesaro, sub indrumarea maestrului Alberto Zedda.

Sorin Coliban a debutat la Opera de Stat din Viena in 2004 ca Monterone („Rigoletto”) si de atunci a interpretat printre altele, rolurile Filippo II, Marele Inchizitor („Don Carlos”), Landgraf („Tannhäuser”), Basilio („Barbierul din Sevilla”), Capulet („Romeo si Julieta”), Fra Melitone („Forta destinului”), Fasolt si Fafner („Aurul Rinului” si „Siegfried”), Sarastro („Flautul fermecat”), Gremin („Evgheni Oneghin”), Bartolo („Nunta lui Figaro”) si Colline („Boema”). Din 2004 pana in 2009 a fost membru al ansamblului de la Volksoper din Viena.

Sorin Coliban si-a indeplinit unul dintre visurile sale de o viata cand a participat la celebrul Festival Richard Wagner de la Bayreuth in 2013 in doua opere („Aurul Rinului” si „Siegfried”) din cadrul unei noi productii a tetralogiei „Inelul Nibelungilor”, dirijata de Kirill Petrenko si regizata de Frank Castorf.

In anul 2015 el a debutat la Filarmonica din Berlin si la Budapesta in cadrul Festivalului Zilele Wagner unde a revenit si in 2022. A participat in trei productii la Opera Scala din Milano in perioada 2021 - 2022.
A cantat, printre altele, la Royal Opera House Covent Garden din Londra, la Opera Scala din Milano, la trei dintre operele din Paris (Bastille, Garnier, Chatelet), la Megaron Concert Hall din Atena, in San Francisco, la Monte Carlo Opera, in Santiago de Chile, Tel Aviv, la Festivalul Rossini din Pesaro, la Opera de Stat din München, la Concertgebouw din Amsterdam, Opera din Lausanne, in Düsseldorf, Basel, la festivalul Wiener Festwochen, Linz Konzerthaus, Festivalul Bregenz etc.
Coliban este, de asemenea, un experimentat interpret de lied si oratoriu. Repertoriul sau include Requiem-ul lui Verdi, Simfonia a 9-a de Beethoven, Simfonia a 8-a de Mahler, Pasiunile lui Bach si Elias de Mendelssohn. In aprilie 2012 a debutat cu un recital de lieduri la Musikverein din Viena, acompaniat de pianista Kathleen Kelly, cu multe lucrari in prima auditie austriaca si de asemenea, cu o prima auditie mondiala a compozitorului austriac Albin Fries.
A colaborat cu multi dirijori, printre care Franz Welser-Möst, Alberto Zedda, Bernard Haitink, Antonio Pappano, Zubin Mehta, Riccardo Chailly, Kent Nagano, Pinchas Steinberg, Mark Elder, Richard Bonynge, Seiji Ozawa, Cristian Mandeal, Bertrand de Billy, Louis Langrée, Kirill Petrenko, James Conlon si Daniele Gatti.

Diana Ionescu


Nascuta intr-o familie de muzicieni, la 7 ani a inceput studiul pianului cu Sanda Bobescu. Dupa ce a absolvit Liceul „George Enescu”, unde a studiat pianul cu Olga Szell, a fost admisa la clasa lui Dan Grigore la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, unde a studiat si cu Steluta Radu, Sandu Sandrin si Dinu Ciocan. In 2003 s-a mutat in Marea Britanie, ca sa isi continue studiile cu Ronan O'Hora, Joan Havill si Marc Racz la Birmingham Conservatoire si Guildhall School of Music and Drama. Si-a perfectionat arta pianistica cu Viktor Merzhanov la Conservatorul Tchaikovsky de la Moscova, cu Alexis Weissenberg la Engelberg, cu Dmitri Bashkirov la Chapelle Reine Elisabeth de la Bruxelles si la Madrid, si cu Richard Goode la New York.

Pianista Diana Ionescu s-a consacrat prin interpretari ale capodoperelor unor epoci multiple, de la maestri ai claviaturii baroce ca Scarlatti sau Bach, la puritatea clasica a lui Mozart, Schubert sau Mendelssohn si pana la maretia romanticilor si compozitorilor moderni, precum Schumann, Rachmaninov, Debussy sau Prokofiev.

Castigatoare a Marelui Premiu al Concursului International de Pian „George Enescu” din 2001, si ultimul pianist roman care a reusit aceasta performanta, Diana Ionescu se bucura de o activitate internationala ca solista, muzician de camera, pedagog si director de festival.

A fost distinsa cu Premiul Alexis Weissenberg si Premiul EWLE al Radioului Elvetian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA si Concursul International Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy si Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cat si cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii romanesti in strainatate.

A aparut ca solista, in recitaluri sau ca muzician de camera pe marile scene ale lumii si a cantat si inregistrat sub bagheta unor dirijori remarcabili, acompaniata de orchestre ca Brunel Sinfonia Bristol, Guildhall Symphony Orchestra, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Filarmonica Transilvania din Cluj, Filarmonica Banatul din Timisoara, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica din lasi. Intre colaboratorii sai in muzica de camera se numara Belcea Quartet, Gemeaux Quartet, Cvartetul Transilvan, Valeriy Sokolov, Dana Zemtsov, Stefan Hadjev, Pau Codina, Massimo Somenzi, Dario Bonuccelli, Daniel Palmizio, Irina Botan, Ashok Klouda, Teodora Gheorghiu (laureata la randul ei a Concursului International „George Enescu”, in anul 2003), Eliana Pretorian, Vlad Maistorovici, Remus Azoitei, David Cohen, Leontina Vaduva.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate