„Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut pianistul Andrei Gologan | |
(Muzică) |
Pianistul roman de 31 ani, Andrei Gologan, numit de Süddeutsche Zeitung „un poet al pianului” sustine miercuri, 13 noiembrie 2024, un recital extraordinar in Sala Mare a Ateneului Roman in cadrul seriei „Mostenitorii Romaniei muzicale” organizata de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera. Tinerii si exceptionalii muzicieni romani, cunoscuti mai degraba in strainatate decat chiar la ei acasa, sunt invitati in cadrul acestei serii pentru a sustine recitaluri si concerte in sali relevante din Romania. |
Andrei Gologan, originar din Piatra Neamt, unde a si inceput studiul pianului, este stabilit din 2012 la Salzburg, din momentul cand a devenit student al Universitatii Mozarteum din binecunoscutul oras austriac. Astazi, pianistul Andrei Gologan este un nume relevant la nivel international, cu recitaluri si concerte sustinute in sali importante din Europa, implicat in proiecte ambitioase, cum este propriul sau festival de muzica de camera la Salzburg, organizat alaturi de sotia sa, pianista Roxana Carciu, cu care formeaza, de altfel, si un duo pianistic.
Andrei Gologan fost unul dintre invitatii Festivalului international George Enescu 2023, cand a interpretat Concertul pentru pian si orchestra de Benjamin Britten, alaturi de Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, condusa de Jonathon Heyward.
Pentru primul sau recital de pe scena Ateneului Roman, Andrei Gologan a pregatit un program cu tema „Muzica sferelor”, muzici ce ne inspira si ne transporta catre alte lumi. Unele sunt opusuri fundamentale ale repertoriului pianistic, cum sunt Sonata nr. 3 de Johannes Brahms si Pavana din Suita op. 10 de George Enescu. Altele, sunt practic necunoscute publicului larg: este cazul celor 3 miniaturi de Komitas, compozitor armean care a trait intre anii 1869 si 1935, preot ortodox care surprinde in muzica lui si transcendentul, si specificul national armen, dar si cele doua opusuri de Aleksandr Skriabin din program – Poemul op. 32 nr. 1 si Mazurca op. 25 nr. 3, o alta forma de cautare a absolutului in muzica de la granita secolelor al XIX-lea si XX.
Andrei Gologan: „Putine locuri inspira un artist precum Ateneul Roman, un panteon al culturii europene. O scena unica dintr-un oras modelat de o multitudine de influente culturale, fiecare contribuind la unicitatea acestui loc. Un oras boem, poetic, "vestic", insa in acelasi timp inradacinat in cultura balcano-bizantina. Tocmai acest melting pot cultural extraordinar il propun in cadrul recitalului din 13 noiembrie: misticismul estului isi da intalnire cu nostalgia poetica a vestului. Elementul comun este o cautare a flacarii primordiale, a supraomului prometeic, a sferelor.”
Andrei Gologan
Un recital extraordinar cu pianist roman recunoscut pentru profunzimea si originalitatea interpretarilor sale, cu un repertoriu provocator, inovator si cu o tema adecvata zilelor noastre: Andrei Gologan si „Muzica sferelor” la Ateneul Roman, in seria „Mostenitorii Romaniei muzicale” prezentata de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera.
Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Roman si pe site-ul www.fge.org.ro. https://ove.ro/recital-de-pian-6938
Recitalul este transmis in direct de Radio Romania Muzical si TVR Cultural.
***
Pianistul Andrei Gologan se distinge pe scena internationala prin rafinamentul si profunzimea interpretarilor sale, fascinand publicul cu o paleta sonora unica. Andrei a fost caracterizat de presa internationala ca fiind „un poet al pianului” (Süddeutsche Zeitung) cu „o varietate bogata de sonoritati” si cu o „tehnica brilianta” (General-Anzeiger Bonn).
Remarcandu-se inca din timpul studiilor de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Andrei a fost invitat de legendarul pianist Sir András Schiff sa sustina in cadrul renumitului program
Building Bridges o serie de recitaluri-debut in sali importante precum Konzerthaus din Berlin, deSingel din Antwerp sau Beethovenhaus din Bonn. Criticile elogioase au condus la invitatii din partea mai multor festivaluri europene prestigioase, precum Schleswig-Holstein Festival, Heidelberger Frühling, Mozartwoche din Salzburg sau Festivalul International George Enescu din Bucuresti. Aparitii in Wigmore Hall din Londra, Herkulessaal din München sau, la invitatia maestrului Daniel Barenboim, Pierre Boulez Saal din Berlin ii incununeaza palmaresul bogat.
Laureat al concursurilor internationale Vladimir Horowitz din Kiev, Piano Campus din Paris si Sigismund Thalberg din Napoli, Andrei Gologan colaboreaza in calitate de solist cu orchestra precum Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonica din Kiev, Orchestra de Camera Sándor Végh sau Filarmonica de Stat Transilvania. Un muzician versat, Andrei este pasionat si de universul muzicii de camera, sustinand concerte in cadrul marilor festivaluri camerale precum Lockenhaus, Verbier, Schwetzinger SWR Festspiele sau Krzyzowa Chamber Music Festival.
Pasiunea sa pentru muzica de camera s-a concretizat in organizarea platformei virtuale ONLINE: concerts&talks, curatand impreuna cu televiziunea austriaca FS1 un numar total de 25 de grupuri camerale cu peste 60 de muzicieni recunoscuti pe plan international. Andrei a dezvoltat ideea acestei initiative si, impreuna cu pianista Roxana Ioana Circiu, a pus bazele festivalului cameral international Buzz Kammermusikfestival din Obertrum am See. In urma unui festival inaugural de succes, cea de-a doua editie este programata pentru aprilie 2025.
Nascut la Piatra Neamt, Andrei locuieste in prezent la Salzburg si, incepand cu toamna anului 2024, este membru al catedrei de muzica de camera la Universitatea de Muzica din Freiburg.
***
Proiectul „Mostenitorii Romaniei muzicale”
…organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat in ultimii ani in doua directii. Prima dintre acestea isi propune sa-i aduca pe scene prestigioase romanesti pe tinerii si exceptionalii muzicieni ai Romaniei, artisti care desfasoara o importanta activitate in strainatate, dar pe care publicul romanesc are sansa de a-i asculta prea rar acasa. Recitalurile din acest proiect se adreseaza unui public larg, cu un repertoriu accesibil si cu o durata de o ora, fara pauza.
Din 2018 si pana in prezent au avut loc peste 30 de concerte si recitaluri: violoncelistul Andrei Ionita, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Radutiu, pianistii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar cativa dintre protagonisti. Sub egida aceluiasi proiect, au aparut si trei albume la Editura Casa Radio, cuprinzand evolutii din recitaluri sau inregistrari realizate in cadrul proiectului.
A doua directie de dezvoltare este bursa „Mostenitorii Romaniei muzicale”. In 2020, Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera au initiat si bursa „Mostenitorii Romaniei muzicale”, pentru tineri muzicieni cu varste intre 16 si 24 ani. Castigatori ai bursei in valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Botac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022), pianistul Nil Mladin (2023) si violoncelistul Jan Sekaci (2024).
Organizatori: Radio Romania Muzical, Rotary Club Pipera, Filarmonica „George Enescu”.
.
| |
|
|