Un „Univers Sonor” al traditiilor si inovatiei
Proiectul a adus impreuna muzica traditionala si tehnologiile multimedia intr-o serie de activitati desfasurate intre 8 august si 6 septembrie 2024, in Catalonia si Romania.
Etapa din Catalonia: dialoguri sonore si schimburi culturale
In Catalonia, Centrul Cultural Can Clos din La Cellera de Ter a fost gazda unei rezidente muzicale dedicate cercetarii patrimoniului sonor catalan. Echipa proiectului (formata din Catalin Stefanescu Patrascu, Oana Ivascu, Daniel Ivascu – muzicieni si Cristian Stanoiu – artist vizual) a realizat inregistrari de teren si a interactionat cu artisti locali, organizand ateliere demonstrative de prezentare a instrumentelor traditionale romanesti, precum cobza, cavalul si fluierele oltenesti. Etapa de cercetare creativa din Catalonia a fost posibila gratie parteneriatului cu Idea Gestión Cultural, administratorul Centrului Cultural Can Clos, si sustinerii oferite de Primaria La Cellera de Ter.
Univers Sonor Can Clos - instrumente romanesti @Catalin Stanescu
Printre momentele deosebite ale acestei etape s-au numarat:
* Intalnirea cu Els Amics de la Gralla, o formatie de muzica traditionala catalana, care a facilitat un schimb cultural plin de substanta, incluzand sesiuni de improvizatie, mini-recitaluri, schimburi de partituri, instrumente si CD-uri.
* Participarea la Festa Major Amer, festival unde au avut loc intalniri memorabile cu formatii precum Arjau (trio de habaneras), Cobla Principal d’Olot si Cobla Principal de La Bisbal (ansamblu traditional catalan).
* Discutii aplicate despre tehnica specifica si demonstratii practice cu Francesc Sans Sastre, lutier experimentat in instrumente muzicale traditionale catalane, cu ocazia vizitei la magazinul si atelierul Sans Luthier.
Univers Sonor Can Clos - intalnire cu presa @Catalin Stanescu
Etapa din Romania: creativitate si comunitate
In comuna Malaia, copiii din localitate au fost implicati in ateliere interactive in cadrul Scolii Muzicale de Vara, unde au descoperit instrumente specifice ambelor culturi – fluiere, flabiol, cobza, chitara, percutii – si au experimentat muzica electronica cu ajutorul sintetizatoarelor modulare. Activitatile au inclus sesiuni de inregistrari de teren, auditii si recitaluri. Scoala Muzicala de Vara a fost posibila datorita co-finantarii oferite de Primaria Malaia.
Un moment aparte a fost oferit de recitalurile din curtea Bisericii „Sf. Cuvioasa Paraschiva” – Parohia Malaia si de la Centrul Social-Pastoral „Sf. Cosma si Damian”, sustinute atat de copiii participanti, cat si de formatiile Duo Kitharsis si Imago Mundi. De asemenea, formatia Duo Kitharsis a oferit un recital de muzica spaniola si romaneasca intregii comunitati pe scena sarbatorii localitatii, Zilele Comunei Malaia (Valcea).
Univers sonor Catalonia - intalnire cu muzicieni @Catalin Stanescu
Univers sonor Catalonia - intalnire cu muzicieni @Catalin Stanescu
Un final marcat de creatie: albumul „Univers Sonor”
Proiectul se incheie cu lansarea albumului „Univers Sonor”, realizat de ansamblul Imago Mundi. Inspirat din cercetarile efectuate in Catalonia si Romania, albumul integreaza elemente traditionale si tehnologii contemporane, utilizand instrumente traditionale, muzica electronica si inregistrari sonore realizate pe parcursul acestei veri. Respectand conceptul, cele 10 piese de pe albumul „Univers Sonor” au fost intitulate folosind cuvinte cu aceeasi forma si sens in romana si catalana, precum „Amor”; „Joc”; „Memoria”; „Sentiment”; „Fum” sau „Amic”. Albumul a fost inregistrat in componenta Oana Ivascu – oboi, caval, flabiol; Catalin Stefanescu Patrascu – compozitii, chitara clasica, chitara electroacustica, cobza, instrumente electronice; Stefan Barbu – vioara; Adrian Buciu – flaute; Andreea Timiras – violoncel; Daniel Ivascu – tabor, cajon, bendir, frame drum; alaturi de Bogdan Vuluta – regie muzicala si Andrei Barbu – masterizare.
Ca de obicei, piesele muzicale sunt insotite de lucrari video-art semnate de Cristian Stanoiu, comentarii vizuale ce poarta amprenta acelorasi experiente – de la Cellera de Ter la Malaia.
Albumul muzical se va regasi pe retelele de streaming online si pe site-ul bilingv al proiectului, alaturi de lucrarile video art, fotografii documentare si productii artistice realizate impreuna cu copiii din Malaia: https://universsonor.isvor.ro
Univers Sonor - concert Duo Kitharsis - Zilele Comunei Malaia @Catalin Stanescu
Concluzii si perspective
„Univers Sonor” a reusit sa creeze un spatiu unic pentru colaborare si invatare, explorand asemanarile si diferentele culturale dintre Catalonia si Romania, multumita implicarii si sprijinului oferit de Francesc Xavier Farrés Berenguer, Monika Grygier (Idea Gestión Cultural) si Gheorghe Dinculescu (primarul comunei Malaia). Asociatia Culturala ISVOR ramane dedicata misiunii de a promova patrimoniul muzical si de a aduce impreuna comunitati prin initiative care imbina traditia cu inovatia.
„Univers Sonor” este un proiect cultural organizat de Asociatia Culturala ISVOR, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Cu sprijinul: Primaria Malaia, Primaria La Cellera de Ter.
Parteneri: Asociatia Idea Gestión Cultural, Centrul Cultural Can Clos, Scoala Gimnaziala Malaia, Biserica Sf. Cuvioasa Paraschiva – Parohia Malaia, Centrul Social-Pastoral „Sf. Cosma si Damian”.
Univers Sonor - In vizita la Sans Luthier @Catalin Stanescu
Univers Sonor - Scoala Muzicala de Vara Malaia - atelier de chitara @Catalin Stanescu
Univers Sonor - Scoala Muzicala de Vara Malaia - atelier de electronice @Catalin Stanescu
Univers Sonor - Scoala Muzicala de Vara Malaia - atelier de fluiere @Catalin Stanescu
Univers Sonor - Scoala Muzicala de Vara Malaia - concertul copiilor @Catalin Stanescu
Univers Sonor - Scoala Muzicala de Vara Malaia - public la concertul final @Catalin Stanescu
Univers Sonor - Scoala Muzicala de Vara Malaia - recital Duo Kitharsis @Catalin Stanescu
Univers Sonor - Scoala Muzicala de Vara Malaia - recital Imago Mundi @Catalin Stanescu
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
.
|