Nascut in 1935 la Bucuresti, Alexandru Leahu a absolvit Conservatorul de muzica din capitala, ulterior specializandu-se la binecunoscuta institutie Centro Internazionale di Studi per la divulgazione delle Musica Italiana din Roma, cu profesorul Remo Giazotto.
De-a lungul anilor, a sustinut comunicari stiintifice, prelegeri si conferinte in tara si in strainatate, a oferit numeroase studii (precum „Introducere la o hermeneutica a operei enesciene” sau „Dimitrie Cuclin. Aspecte ale gandirii sale sistemice”) unor publicatii de specialitate de anvergura precum revista Muzica si Studii de muzicologie, dar si eseuri, cronici si recenzii aparute in reviste precum Actualitatea Muzicala, Revue Roumaine, Contemporanul. Alexandru Leahu a realizat cicluri de emisiuni la Radioul public si a scris doua volume de muzicologie de referinta - „Domenico Scarlatti” si „Maestrii claviaturii”, carora li se adauga exceptionala traducere in limba romana a cartii lui Friedrich Nietzsche, „Cazul Wagner”. In anul 1978 a fost distins cu Premiul Academiei Romane.
Dupa ce a lucrat ca redactor la Editura Muzicala din Bucuresti, Alexandru Leahu a avut incepand cu anul 1965 si o insemnata activitate pedagogica in cadrul Conservatorului de muzica din Bucuresti (actuala Universitate Nationala de Muzica), unde multi muzicieni din diferite generatii, au trecut pe la clasa sa de estetica.
La plecarea sa din aceasta lume, lui Alexandru Leahu i se cuvin ganduri si cuvinte de multumire pentru toate realizarile vazute sau mai putin vazute pe care le-a avut in randul comunitatii muzicienilor din Romania, in mediul ei academic pe care l-a onorat prin contributiile sale.
Alexandru Leahu
.
|