Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 februarie 2025
Recomandări
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de clarinetistul Petru Pane și pianistul Daniel Dumitrașcu
(Muzică)
Satu-Mare, Iasi si Bucuresti: intre 4 si 10 martie, clarinetistul Petru Pane, unul dintre cele mai importante si relevante nume de tineri muzicieni care activeaza in Romania de azi, acompaniat de pianistul Daniel Dumitrascu, poate fi ascultat la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu-Mare (marti, 4 martie, ora 19:00), la Palatul Culturii din Iasi (joi, 6 martie, ora 19:00) si la Ateneul Roman din Bucuresti (luni, 10 martie, ora 19.00).
In 5 martie, de la ora 18.00, la Casa Bals din Iasi este programata si prima „Intalnire Radio Romania Muzical” cu ascultatorii sai din 2025; un dialog cu Cristina Comandasu, managerul postului si Catalin Sava, binecunoscut jurnalist iesean, autor al emisiunii „La grande bellezza” de la Radio Romania Muzical, cu momente muzicale sustinute de pianistul George Taranu, elev la Liceul de arta din Piatra-Neamt, participant la competitia pentru bursa Mostenitorii Romaniei muzicale din 2024.

Cristian Mandeal: „Petru Pane este o mare, mare speranta – nu de viitor, actuala deja – pentru mai putin obisnuitul solist clarinet, instrument pe care-l stapaneste intr-un mod cu totul exceptional, superior. Marele nostru clarinetist zace in el in clipa de fata.” (Sibiul azi, 2024)

Lumini si umbre in repertoriul ales de cei doi protagonisti: Piesele-fantezii op. 73 de Robert Schumann, Sonata op. 120 nr. 1 de Johannes Brahms, Sonata op. 167 de Camille Saint Saëns si Rapsodia nr. 1 de Claude Debussy, cateva dintre lucrarile emblematice ale repertoriului pentru clarinet si pian, traversand sapte decenii din istoria muzicii, in care vedem evolutia de la romantism la impresionism, cu o paleta expresiva foarte larga, ce conduce ascultatorul intr-un univers oniric, plin de lirism.
Turneul este organizat sub semnul proiectului „Mostenitorii Romaniei muzicale”, organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, cu sprijinul Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, a Fundatiei Culturale Gaudium Animae din Iasi si a Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti.

Seria de evenimente este si o expresie a rolului pe care institutiile muzicale il au in ceea ce priveste pregatirea si promovarea noilor generatii de muzicieni romani, capabili sa duca mai departe traditia excelentei in interpretarea muzicii culte. Turneul a pornit, de fapt, de la beneficiul profesional – un recital - oferit lui Petru Pane de Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu-Mare la editia 2024 a concursului pentru bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale”, Radio Romania Muzical, impreuna cu partenerii sai, oferind sanse in plus pentru aparitii la Iasi si Bucuresti.
Recitalul din 10 martie de la Ateneul Roman din Bucuresti poate fi ascultat in direct la Radio Romania Muzical.

Biletele pentru recitalul de la Ateneul Roman sunt puse in vanzare si sunt disponibile aici. https://oveit.com/hub/event/mostenitorii-romaniei-muzicale-x3G2E6z0

Petru Pane & Daniel Dumitrascu

Petru Pane este unul dintre cei mai reprezentativi tineri muzicieni ai generatiei sale. La numai 19 ani, a castigat peste 15 premii I la concursuri nationale si internationale si a cantat in postura solistica alaturi de peste 10 orchestre.
Absolvent al colegiului „George Enescu” (clasa prof. Ovidiu Caplescu), in prezent este student la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, sectiile clarinet (clasa conf.univ.dr. Emil Visenescu) si dirijat orchestra (clasa maestrului Cristian Mandeal). De-a lungul timpului a beneficiat de indrumarea mai multor solisti si profesori internationali de exceptie, precum Fabio di Casola (Zürich), Florent Héau (Paris), Spyros Mourikis (Atena), Tibor Reman (UdK Berlin), Tomaž Mocilnik (Frankfurt), Hermann Stepánsson (Stockholm), Nicolas Baldeyrou (Lyon), Francis Benda (Basel).
Petru Pane este laureat cu Premiul I la prestigiosul concurs de la Sofia „Sava Dimitrov International Clarinet Competition”, iar in anul 2022 a castigat Premiul I la concursurile „USA International Music Competition” (Atlanta), „Swiss International Music Competition” (Lugano), „Caneres International Music Competition” (Viena), Concursul International de Interpretare Instrumentala si Vocala (Oradea, Romania), „Birmingham International Music Competition”, „VCMA Vienna Competition” si „Euterpe Music Awards” (Berlin, 2023).
Petru Pane a debutat ca solist la varsta de 14 ani, sub bagheta lui Ovidiu Balan. De atunci si pana in prezent a fost invitat alaturi de ansambluri precum Orchestra Nationala de Camera Chisinau, Vratsa Symphony Orchestra, Orchestra Romana de Tineret, filarmonicile din Cluj, Sibiu, Craiova, Oradea, Bacau, Pitesti, Botosani, Ramnicu Valcea, Targu Mures, Ploiesti, cantand sub bagheta unor dirijori precum Cristian Mandeal, Gabriel Bebeselea, Gheorghe Costin etc.
A sustinut recitaluri la Berlin (Konzerthaus, Kleiner Saal), Atena (Parnassos Hall), Istanbul (Surreya Hall), Londra (Sala „George Enescu”), New York (Sala ICR NY), Viena si Berlin (salile de concert ale ambasadelor), Bucuresti (Ateneul Roman), alaturi de pianistii Andrei Licaret, Eva Garet, Oxana Corjos, Daniel Dumitrascu etc.
In aprilie 2021, a sustinut un prim turneu national in calitate de solist, cu Preludii dansante pentru clarinet si orchestra de Witold Lutoslawski, turneu promovat de Institutul Polonez din Bucuresti, continuand in urmatorul an ca solist al Concertului pentru clarinet si orchestra de Aaron Copland. De asemenea, este protagonist al turneului national „O harpa de poveste”, initiat in 2020, alaturi de harpista Maria Bildea si reiterat in anii urmatori alaturi de Adriana Cazacu. Activitatea sa interpretativa s-a extins din momentul in care a castigat auditia pentru partida de clarinet din cadrul Orchestrei Romane de Tineret, devenind, la numai 16 ani, cel mai tanar suflator din istoricul orchestrei, alaturi de care s-a aflat pe mari scene: Festivalul „George Enescu” (2021, 2023), Young Euro Classic (Berlin, 2023) sau Festivalul Schleswig-Holstein, (Elbphilharmonie Hamburg, 2022).
Este castigatorul burselor SoNoRo (Traunstein, 2022), „Career Project Prize” – Tizziano Rosetti Music Academy (Lugano, 2023), Tibor Varga Academy (Sion, 2023) si „Mostenitorii Romaniei Muzicale” (Bucuresti, 2022, 2023, 2024), iar recent a realizat inregistrari speciale cu integrala sonatelor de Brahms pentru Radio Romania Muzical.
In septembrie 2023 a concertat ca solist, alaturi de Romanian Chamber Orchestra, in Festivalul International „George Enescu”, iar in ianuarie 2024, a interpretat formidabilul Concert pentru clarinet si orchestra de Aurel Stroe alaturi de Filarmonica din Sibiu, in cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Nationale.

Daniel Dumitrascu este proaspat absolvent al studiilor de licenta, la Academia Regala Daneza de Muzica din Copenhaga (clasa lui )Emil Gryetsen si la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (clasa lui Viniciu Moroianu).
Daniel a inceput sa cante la pian la varsta de sase ani, obtinand rezultate notabile de la o varsta frageda, precum Premiul I la Concursul International de Muzica din Franta (Paris, 2009) sau Premiul Special al Juriului la Concursul International de Interpreti de Muzica Grand Music (Paris, 2012). In iulie 2022, revine in capitala Frantei, debutand la renumita Salle Cortot in cadrul Academiei Internationale de Muzica din Paris.

Daniel si-a facut debutul ca solist cu orchestra la varsta de 16 ani, alaturi de Orchestra Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti, cantand sub bagheta unor dirijori precum Tiberiu Soare, Cristian Spataru, Riku Okamoto, Alexandru Ganea. De asemenea, Daniel sustine constant recitaluri solo sau in anasambluri camerale urcand pe scene din Romania, Franta, Italia, Grecia, Austria, Olanda, Danemarca si Germania.

Daniel a fost bursier in programul "Tinere Talente" organizat de Fundatia Regala "Margareta a Romaniei", bursier al programului “SONORO” si bursier al Uniunii Muzicienilor Interpreti din Romania. De-a lungul anilor, a avut oportunitatea de a studia si de a participa la masterclass-uri cu pianisti renumiti precum Dirk Mommertz, Marianna Shirinyan, Can Çakmur, Josu de Solaun, Roland Präll, Thomas Bockheller, Diana Ketler, Aurelia Visovan si multi altii.

//////////

Proiectul „Mostenitorii Romaniei muzicale”
…organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat in ultimii ani in doua directii. Prima dintre acestea isi propune sa-i aduca pe scene prestigioase romanesti pe tinerii si exceptionalii muzicieni ai Romaniei, artisti care desfasoara o importanta activitate in strainatate, dar pe care publicul romanesc are sansa de a-i asculta prea rar acasa. Recitalurile din acest proiect se adreseaza unui public larg, cu un repertoriu accesibil si cu o durata de o ora, fara pauza.
Din 2018 si pana in prezent au avut loc peste 30 de concerte si recitaluri: violoncelistul Andrei Ionita, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Radutiu, pianistii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar cativa dintre protagonisti. Sub egida aceluiasi proiect, au aparut si trei albume la Editura Casa Radio, cuprinzand evolutii din recitaluri sau inregistrari realizate in cadrul proiectului.
A doua directie de dezvoltare este bursa „Mostenitorii Romaniei muzicale”. In 2020, Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera au initiat si bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale”, pentru tineri muzicieni cu varste intre 16 si 24 ani. Castigatori ai bursei in valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Botac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022), pianistul Nil Mladin (2023) si violoncelistul Jan Sekaci (2024). Dincolo de premiul in bani, pentru finalistii competitiei, membrii juriului, conducatori ai principalelor institutii muzicale din Romania, au oferit si beneficii profesionale – recitaluri, concerte, inregistrari, cum a fost cazul si pentru Petru Pane. In 2024, soprana Aida Pascu, bursiera Mostenitorii Romaniei muzicale, a primit titlul “Tanar artist al anului” la gala premiilor International Classical Music Awards (ICMA), cunoscuta drept “Oscarurile muzicii clasice”, fiind propusa in competitie si sustinuta de Radio Romania Muzical.

Organizatori: Radio Romania Muzical, Rotary Club Pipera, Filarmonica “George Enescu” din Bucuresti, Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu-Mare, Fundatia Culturala Gaudium Animae

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate