Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 octombrie 2019
Recomandări
Repeat After Me: Damir Očko expune la Eastwards Prospectus
(Fotografie)
DAMIR OCKO - Repeat After Me
13 octombrie - 23 decembrie 2016
Vernisaj: 13 octombrie, de la ora 19.00, Eastwards Prospectus (strada Plantelor 50).
eastwardsprospectus.com | damirocko.com | #DamirOcko

Galeria Eastwards Prospectus prezinta, intre 13 octombrie si 23 decembrie, expozitia Repeat After Me a lui Damir Ocko, artistul care a reprezentat Croatia la Bienala de la Venetia 2015. Reunind o selectie de patru filme, alaturi de colaje, sculpturi, instalatii si partituri, Repeat After Me (curator: Branka Bencic) este prima expozitie personala in Romania a lui Damir Ocko si una dintre cele mai cuprinzatoare prezentari ale lucrarilor sale de pana acum.

Damir Ocko creeaza in jurul filmelor sale, ca puncte centrale, constelatii de lucrari ce ofera publicului o experienta deopotriva intelectuala si emotionala. Prin video, poezie, instalatii si lucrari pe hartie, el exploreaza adesea mecanismele corpului uman si relatia acestuia cu contextul social si politic. Corpul devine astfel un spatiu critic de reflectie asupra violentei, puterii, fragilitatii sau interactiunii noastre cu mediul inconjurator.  

Expozitia de la Eastwards Prospectus include cele mai recente filme ale artistului, de la We saw nothing but the uniform blue of the Sky (2012) pana la The Third Degree (2015), filmul produs pentru Pavilionul Croatiei la Bienala de la Venetia. The Third Degree juxtapune prim-planuri ale urmelor lasate pe piele de arsuri de gradul III cu imagini cu echipa de productie reflectata intr-o instalatie realizata din oglinzi sparte. Integrand in aceeasi lucrare personajele din fata camerei cu cele din spatele ei, Damir Ocko dezvolta o naratiune care subliniaza tema responsabilitatii colective si pozitia noastra de martori si actori ai lumii in care traim. Alte doua filme din expozitie, SPRING si TK, pun in lumina dialogul dintre limbajul filmic si cel poetic. Lucrari polifonice, in care se intalnesc poezia, muzica, miscarea si imaginea, ambele intaresc interesul artistului fata de mecanismele corpului si fata de tematica violentei, a opresiunii si a rezistentei. In We saw nothing but the uniform blue of the Sky, scene de viata obisnuite, filmate in alb-negru pe o plaja, sunt contrapuse unor imagini mai abstracte, in tonuri calde, ce descriu trei metode de semnalizare: lumina, fumul si sunetul. Pe masura ce imaginile se deruleaza, un barbat cu o tulburare de vorbire recita un poem cu un efort considerabil, care ajunge sa evidentieze si sa amplifice intelesul cuvintelor.

Cadrele estetice, conceptuale si formale ale practicii lui Damir Ocko sunt modelate in principal in jurul pozitiei centrale a unei lucrari bazate pe imagini in miscare, explorand relatii cinematografice complexe pentru a crea lucrari vizual si intelectual captivante”, spune curatorul Branka Bencic. „Expozitiile sale se dezvaluie de obicei ca aparate prin care artistul chestioneaza abordarea sa asupra procesului de productie artistica, creand astfel un spatiu subiectiv in care filmul si poezia se intalnesc”, adauga ea.

Damir Ocko (nascut in 1977) traieste si lucreaza la Zagreb. In 2015, a realizat in Pavilionul Croatiei de la cea de-a 56-a editie a Bienalei de la Venetia proiectul Studies on Shivering: The Third Degree. Filmele, instalatiile si lucrarile sale pe hartie au mai fost expuse la Galleria Tiziana Di Caro (Napoli), Dazibao - centre de photographies actuelles (Montreal), Temple Bar Gallery (Dublin),  KM - Ku¨nstlerhaus Halle fu¨r Kunst & Medien (Graz), Yvon Lambert Gallery (Paris), Palais de Tokyo (Paris) si Kunsthalle Düsseldorf. A participat, de asemenea, in numeroase expozitii de grup, in institutii precum Mudam - Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean din Luxemburg, Kunsthalle Wien si Muzeul de Arta Contemporana din Zagreb.

Lucrarile lui Damir Ocko se afla in colectii publice renumite, printre care Fondation Louis Vuitton (Paris), FRAC Le Plateau (Paris), CNAP - Centre national des arts plastiques (Paris) si Mudam (Luxemburg).

Partener al expozitiei Repeat After Me de la Eastwards Prospectus este BRD - Groupe Société Générale.

Eastwards Prospectus este o galerie de arta contemporana cu un program vibrant de expozitii dedicate unor valori confirmate din arta internationala, precum si unor artisti in afirmare, in special din Europa de Est, ale caror lucrari au o putere de fascinatie la nivel international. Infiintata in 2014, Eastwards Prospectus are un spatiu versatil de expunere, care permite organizarea simultana a doua expozitii sau desfasurarea uneia de amploare pe doua niveluri.  
 
damir-ocko_spring
Damir Ocko, SPRING, 2012, imagine din film, video 4k transferat pe full HD, 19’ 58”, prin amabilitatea artistului si Eastwards Prospectus


damir-ocko_the-third-degree

Damir Ocko, The Third Degree, 2015, imagine din film, video 4k transferat pe full HD, 10’ 22”, prin amabilitatea artistului si Eastwards Prospectus 


A003_C002_1219BD

Damir Ocko, TK,  2014, imagine din film, video 4k t transferat pe full HD, 19’ 46”, prin amabilitatea artistului si Eastwards Prospectus


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate