Comunități din Valea Jiului – reportaj etnofotografic | |
(Fotografie) |
Muzeul National al Taranului Roman va invita miercuri, 7 noiembrie 2018, ora 18.00, la vernisajul expozitiei Comunitati din Valea Jiului – reportaj etnofotografic, care va avea loc la sala Foaier. |
Expozitia contine fotografii realizate de Ionel Anastasescu, sociolog si fotograf din Valea Jiului pasionat de cultura taraneasca a momarlanilor (taranii jieni), pe care o surprinde sub forma unor „reportaje etnofotografice”.
Extrem de comunicativ si prietenos, Ionel Anastasescu reuseste sa-si aproprieze in mod simbolic o lume pe cale de disparitie, prezentand-o contemporanilor ca semn al unei persistente in cadre traditionale. Fotografiile sale sunt pe cat de valoroase din punct de vedere documentar, surprinzand viata momarlanilor ca atare, pe atat de pretioase ca aport personal, continand perspectiva autorului – de privitor iremediabil atasat de viata satului.
Prin cercetari aprofundate, aflandu-se in mijlocul evenimentelor locale de ani de zile, fotograful Ionel Anastasescu a dobandit o cunoastere minutioasa a zonei si a oamenilor, pe care ii surprinde in momente de odihna si de sarbatoare, in atitudini pline de naturalete, sugerand firescul vietii lor, odihna si truda, bucuria si tristetea, atmosfera de sarbatoare.
Fotografiile sale au darul sa ne convinga de potentialul natural si cultural pe care Valea Jiului il detine, dincolo de problemele socioeconomice reale cu care aceasta regiune se confrunta de multi ani. Valea Jiului este cu mult mai mult decat o regiune a minelor inchise, in criza economica si demografica sau leaganul mineriadelor care au umbrit istoria anilor ’90. Inconjurata de muntii sureanu, Parang, Valcan si Retezat, Valea Jiului este o regiune cu un potential turistic de necontestat. Este, totodata, un tinut paradoxal, populat atat de comunitati de tarani cu o cultura traditionala bine pastrata, cat si de comunitati multietnice si multiculturale de mineri, veniti din exterior, care s-au potentat si influentat reciproc pe parcursul a mai bine de un secol si jumatate de istorie comuna.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Foaier pana pe 2 decembrie 2018, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Lunea este inchis. Intrarea este libera.
Curatorii expozitiei: Maria Mateoniu-Micu, Ana Pascu, Rodica Marinescu
. | |
|
|