Conceptul si fotografiile din cadrul expozitiilor sunt realizate de Cristina Bobe (www.cristinabobe.com), artist vizual, initiatoarea primei platforme online de fotografie medicala din Romania (www.fotografiemedicala.ro).
„Interiorul corpului este o lume ascunsa si inchisa. Gandul de a-l patrunde face ca mintea sa proiecteze imagini legate de moarte si carnaj. E sange acolo. Nu e de patruns. Incursiunea in propriul corp este gestul de maxima intimitate, cu nivelul cel mai ridicat de intruziune, dar pe care il incredintam unui om necunoscut: chirurgul. Nu pastram nicio amintire a acelui moment. Nici macar nu suntem prezenti constient. Medicii fabrica un intreg mister in jurul acestor spectacole cu casa inchisa: operatiile. Nu stim niciodata ce se intampla in spatele usilor albe. Cand trecem de ele, pentru noi este deja intuneric. Rolul meu este sa aduc amintiri din intuneric, din corpurile inchise ale oamenilor, din salile de operatie sterile, fara ferestre, fara alte porti catre lume in afara de fotografii”, marturiseste Cristina Bobe.
Dar, pentru cei care nu stiu, este bine de mentionat ca fotografia medicala are un rol cu totul special, de document medical. Activitatea fotografilor medicali consta in realizarea unor imagini precise, obiective si relevante care sa descrie cat mai detaliat manifestarile si evolutia anumitor afectiuni, tehnici chirurgicale, evolutia recuperatorie a pacientilor.
Inca din 1890, anul in care a patruns in universul medical pentru a studia pacientii si bolile lor, fotografia a avut rolul ei bine determinat. Intre timp, modurile in care fotografia este aplicata s-a extins si a permis abordarea lumii medicale din trei puncte de vedere: stiintific (medical), documentar (social) si estetic (artistic).
1. Abordarea stiintifica (medicala)
Medicii sunt interesati de fotografie, fiind un substitut al ilustratiei medicale pe baza de desen, pentru a reda cu mai multa precizie o patologie. Fotografiile sunt utile in documentarea interventiilor chirurgicale (etape si proceduri specifice), la intocmirea bazelor de date cu evolutia clinica a pacientilor, la ilustrarea atlaselor de medicina sau a materialelor educative utilizate in pregatirea profesionala a studentilor, la ilustrarea profesionala a anumitor aspecte clinice sau chirurgicale pe care medicii doresc sa le prezinte in cadrul congreselor si conferintelor medicale.
2. Abordarea documentara (sociala)
Universul medical, in perspectiva pacientului, este o lume inchisa, care fascineaza prin misterul pe care il intretine in jurul ei si prin teama pe care o alimenteaza. Intrarea fotografilor si a jurnalistilor in acest spatiu a permis relevarea cotidianului medical. In acest sens, fotografii sunt interesati de spital in ansamblul sau, pentru ca este un microcosmos care descrie societatea in care traim.
3. Abordarea estetica (artistica)
De multe ori facem paralela intre fotografie si cuvantul scris. Fiecare imagine este un cuvant. O serie de imagini este o fraza, iar mai multe serii de imagini compun un paragraf sau capitolul unei cart, in acest caz despre universul medical.
Acest domeniu, al fotografiei medicale, este unul nou la noi in tara, iar pentru a-l populariza s-a lansat, cu ocazia evenimentului TEDMED Live Iasi 2013, o platforma online de fotografie medicala: www.fotografiemedicala.ro.
FotoMEDICAL este prima platforma de fotografie medicala din Romania si are rolul de a pune in legatura mai multe categorii de profesionisti (medici, fotografi, antropologi medicali/vizuali, filosofi, scriitori si graficieni) pentru ca impreuna sa creasca nivelul de performanta in educatia medicala, sa ofere publicului larg o in?elegere mai buna asupra universului medical si, mai ales, sa imbunatateasca procedurile de diagnosticare si tratare a pacientilor.
. |