Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
„1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi”. Fotograful Edward Serotta şi transformările Estului, într-o expoziţie-document
(Fotografie)
Un suvoi de entuziasm, incrancenare, fericire, durere, eliberare, dar si nenumarate alte sentimente si ganduri intiparite, din intamplare, pe pelicula. Aceste instantanee ale libertatii, realizate in Romania si in alte tari foste comuniste (Bulgaria, Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia si Ungaria) de foto-jurnalistul american Edward Serotta, compun tulburatoarea expozitie-marturie „1989: Anul in care Europa a redevenit ea insasi”, ce se deschide luni, 16 decembrie 2019, la ora 19:00, la Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu (Bdul Ion C Bratianu 2), in prezenta autorului.
Evenimentul este organizat de Ambasada Austriei la Bucuresti, Forumul Cultural Austriac Bucuresti, Muzeul Municipiului Bucuresti si Centropa, cu sprijinul Raiffeisen Bank Romania. Expozitia va fi deschisa intre 17 decembrie 2019 si 19 ianuarie 2020, conform programului de vizitare al Palatului Sutu.

Fotograful american – stabilit la Viena – va intalni publicul roman si in cadrul dezbaterii „1989: Stop-cadre din memorie”, ce va avea loc marti, 17 decembrie, la ora 18.30, la Palatul Sutu. Aceasta intalnire este dedicata impactului arhivelor personale asupra imaginii pe care europenii din Est o au asupra schimbarilor din 1989, diverselor perspective asupra asezarii Europei pe noi baze, in acea perioada, dar si documentarii vietii cotidiene ca exercitiu artistic si ca protest, la sfarsitul anilor 1980.

Edward Serotta va dialoga cu dr. Raluca Alexandrescu, conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, Adrian Cioflanca, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania si membru al Colegiului CNSAS, si cu Cosmin Nasui, curator, istoric si critic de arta, fondatorul platformei de arta contemporana romaneasca www.modernism.ro. Discutia va fi moderata de Stilyan Deyanov, jurnalist independent, responsabil pentru relatia cu presa al Institutului Francez din Bucuresti, fost asistent la Institutul de Istorie al Universitatii din Viena. In acest sens, organizatorii multumesc Institutului Francez din Romania pentru sprijinul acordat la realizarea acestei dezbateri.

Pe toata durata expozitiei, vizitatorii au posibilitatea sa asculte diferite marturii si analize despre evenimentele care au reintregit Europa in 1989. Prezentate intr-un format conceput special pentru acest eveniment, materialele audio sunt realizate de RFI Romania in cadrul campaniei ”Ce-am facut in ultimii 30 de ani”.

Edward Serotta este un fotograf american, care a pasit pentru prima oara in Europa Centrala si de Est in 1985. In acel an, el a petrecut o luna in Romania incercand sa documenteze cotidianul comunitatii evreiesti de aici. In 1988, Edward Serotta parasea cu totul Statele Unite si se muta la Budapesta, pentru a putea calatori si studia mai lesne fiecare comunitate evreiasca din regiune. Nu fotografiase niciodata o revolutie, o demonstratie de protest sau un schimb de focuri. Cu toate acestea, el si aparatul sau de fotografiat s-au nimerit exact in mijlocul lor, dupa cum aceasta expozitie o arata foarte clar.

Edward Serotta s-a nascut in 1949, la Savannah, Georgia. A fost fotograf sau a scris pentru Time Magazine, The Guardian, The Washington Post, Reuters, The Observer, The Washington Post, The Los Angeles Times, The Chicago Tribute, Ha'aretz, Tablet Magazine, Die Zeit si Süddeutsche Zeitung. Fotografiile sale se afla in colectiile permanente ale unor mari muzee din America de Nord, Europa si Israel. A scris pentru. Din 1988, Edward Serotta traieste in Europa: mai intai la Budapesta, apoi la Berlin, iar din 1997, la Viena.

Intre 1991-1996 a publicat trei carti despre evreii din Europa Centrala si de Est. Intre 1997-1999 a realizat filme pentru ABC News Nightline. In 2000, alaturi de doi istorici maghiari, Eszter Andor si Dora Sardi, a fondat Centropa, un institut de istorie al comunitatilor evreiesti, aflat in capitala austriaca.

„1989: Anul in care Europa a redevenit ea insasi.
Calatoria unui fotograf, Edward Serotta”


Expozitie deschisa intre 18.12.2019-19.01.2020

Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu (Bdul Ion C. Bratianu, nr. 2)
Program de vizitare - Miercuri – Duminica, 10.00 – 17.30 (ultima intrare)

Vernisaj – 16.12.2019, ora 19.00
Dezbatere „1989: Stop-cadre din memorie” – 17.12.2019, ora 18.30

Afis Expo Serotta

Organizatori - Ambasada Austriei la Bucuresti, Forumul Cultural Austriac Bucuresti, Muzeul Municipiului Bucuresti si Centropa

Un proiect sustinut de Raiffeisen Bank Romania

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate