Itinerama – Explorator in Baragan a pregatit workshop-uri despre fotografia si videografia de calatorie la Bucuresti, Slobozia, Calarasi si Braila.
Pentru ca fotografia de calatorie si turism cultural include mai multe genuri (fotografia de strada, arhitectura, peisaj, portret), le vom “dezbraca” de secrete pe rand, ne vom uita la exemple de imagini cu impact vizual si apoi vom iesi pe strazile oraselor pentru a aplica ce am invatat. Traineri: Adriana Lucaciu (videograf), Razvan Voiculescu (fotograf)
Adriana Lucaciu
Adriana Lucaciu scrie despre calatorii de peste 10 ani, impartasindu-si experientele din deplasare prin fotografii si clipuri video pe minicalatorii.ro – primul blog de calatorii cu copii din Romania.
A urmat un stagiu de pregatire de fotografie documentara in cadrul ICP New York si a deprins mestesugul montajului video din pasiune.
Cunoscut fotograf roman, Razvan Voiculescu a studiat fotografie si design la Institutul de Arte din Copenhaga, iar in ultimii 20 de ani si-a dedicat activitatea unor proiecte de anvergura foto-video din care au rezultat 15 albume de arta fotografica (1999 – 2019) si 9 scurt metraje documentare cu diverse teme: portret, peisaj, Romania rurala, nud si arhitectura.
Structura workshop de fotografie si videografie de calatorie
Ateliere foto-video sunt deschise amatorilor si profesionistilor debutanti, interesati de tehnica realizarii documentarelor fotografice si video pe teme turistice.
Ziua 1 Parte teoretica (4 ore):
Fotografie ? Cum sa descoperi cadrele fara a avea un aparat foto la indemana
? De ce exista asa o mare diferenta intre ce vedem cu ochii si fotografia rezultata
? Vei sti cum se fac portretele in strada (street photography) si portretele in context
? Modalitatea fotografica de a pune in valoare a cladirilor din patrimoniul cultural material
Video
? Cum sa faci tranzitia mentala de la fotografie la video si cum sa folosesti in avantajul tau tot ce stii deja despre fotografie.
? Care sunt aspectele suplimentare la care trebuie sa fii atent atunci cand vrei sa spui o poveste video si cum sa-ti planifici necesarul de cadre.
? Ce intrebari sa-ti pui inainte de filmare si in timpul ei astfel incat sa obtii cele mai potrivite cadre pentru filmuletul tau.
? 5 reguli simple de editare astfel incat video-ul sa “curga”
? Discutarea scenariului pentru clipul video de promovare al orasului.
Pauza de masa – 1 ora // Partea practica (4 ore)
Vom merge prin oras, la pas, punand in aplicare tot ce am discutat in prima parte a cursului. Aceasta parte a atelierului se va concentra pe obiective de patrimoniu, aflate sau nu in circuitul turistic local. Fiecare participant isi va realiza propriul set de fotografii si propriile cadre video, sunb indrumarea celor doi traineri.
Tema in drum spre casa In drumul sau spre casa fiecare participant poate realiza alta serie de fotografii, urmand ca in a doua zi a atelierului sa le discute cu cei doi traineri.
Ziua 2
Evaluarea foto (4 ore)
Fiecare participant la curs isi va prezenta portofoliul fotografic realizat in ziua precedenta. Sesiunea de prezentare va fi urmata de discutii libere menite sa-i ajute pe participanti sa-si imbogateasca viziunea fotografica. Se vor selecta fotografiile pentru expozitia “Itinerama – Explorator in Baragan”. Fiecare participant va avea minim o fotografie inclusa in aceasta expozitie.
Pauza de masa – 1 ora Evaluarea video
Vizionarea cadrelor video filmate in ziua precedenta si comentarea acestora. Selectia cadrelor necesare pentru realizarea clipului de promovare al orasului.
Notiuni elementare de montaj (montajul final va fi realizat de cei doi traineri ulterior incheierii atelierului).
Creatiile tale vor fi expuse in expozitii publice
In cadrul fiecarui atelier se va genera continut foto si video, acesta urmand a fi prezentat in cadrul mai multor expozitii ce vor avea loc in perioada septembrie – noiembrie 2020.
La finalul fiecarui atelier se vor crea urmatoarele: ? colectie de cate 10 imagini (cate una pentru fiecare participant in parte)
? un montaj video tip city walk (clip de prezentare turistica al fiecarui oras-gazda in parte)
Aceste materiale vor fi expuse: ? in cadrul unei expozitii fizice la Bucuresti la Targul de Turism al Romaniei (noiembrie 2020)
? in cadrul unei expozitii fizice la Londra la World Travel Market (noiembrie 2020)
? ulterior, in cadrul unei expozitii digitale pe site-ul itinerama.ro
Fiecare participant va fi mentionat in cadrul expozitiilor ca autor al fotografiei selectate spre expunere, respectiv in cadrul echipei de realizare a clipului video tip city wall.
Locatii si cost
Atelierele au loc in Bucuresti (18-19 iulie), Slobozia (25-26 iulie), Calarasi (1-2 august), Braila (8-9 august) iar costul de participare este de 90 ron / persoana si se achita exclusiv online. Locatiile exacte pentru desfasurarea atelierelor si alte informatii vor fi transmise pe e-mail dupa inscriere.
Atelierele foto-video se desfasoara in cadrul proiectului Itinerama – Explorator in Baragan, proiect organizat de Triptago SRL si cofinantat de Administratiei Fondului Cultural National.
Platforma Itinerama este un proiect Asociatia Maia si Triptago SRL.
Itinerama conac Marghiloman
Itinerama conac Orezeanu
*** Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.
. |