Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 octombrie 2024
Recomandări
„emoții românești”, prima expoziție temporară a Muzeului Antipa despre viața sălbatică din România
(Fotografie)
Joi, 16 mai 2024, de la ora 18:30, are loc vernisajul expozitiei temporare de fotografie „emotii romanesti”, un proiect realizat de fotograful de wildlife Rares Besliu in parteneriat cu Muzeul Antipa. Expozitia va fi deschisa publicului larg pana pe 4 august.
In cadrul vernisajului, Rares va lansa albumul fotografic „emotii - editia paperback”. Este o carte cu acelasi continut ca al albumului in varianta hardcover, insa la dimensiuni mai reduse. Albumul poate fi achizitionat de la Muzeul Antipa la un pret promotional, iar ulterior va fi disponibil si in librarii si pe site-ul www.raresbesliu.com.

Desi in ultimul an Rares Besliu a fotografiat mai mult nordul lumii, concentrandu-se pe zonele arctice, acolo unde lumea se topeste vazand cu ochii, Romania a fost si va ramane mereu tara unde s-a indragostit de natura si de fotografia de wildlife. Aici a trait emotia descoperirii vietii salbatice – o lume noua pentru el, fara grai, dar captivanta si plina de povesti.

Am urmarit cu orele tiuitul portocaliu al pescarasului albastru, am inteles ce-i eleganta prin penele egretei, am ramas mut in fata culorilor prigoriilor, am inteles ce-i iubirea prin mama-corcodel care-si cara bobocii in spate. Am gasit emotia odata cu fotografia piciorongului din Delta. L-am numit „cowboy-ul cu picioare lungi” si am tesut in jurul lui un intreg scenariu. A fost momentul in care am stiut ca asta caut – cadre cu povesti si emotii”, spune Rares Besliu.


emotii romanesti”, prima expozitie temporara a Muzeului Antipa despre viata salbatica din tara noastra, cuprinde 30 de fotografii cu animale ce se gasesc si pe teritoriul Romaniei. Imaginile fac parte din albumul „emotii”, unde cititorii pot gasi povestile complete ale animalelor surprinse de Rares Besliu, dar si multe alte cadre cu vietuitoare din colturi mai indepartate ale lumii.

Sa credem ca animalele nu au emotii e ca si cum am crede ca suntem singuri pe Pamant. Dupa atat de mult timp petrecut cu ele, sunt convins ca si ele simt la fel ca noi, chiar daca nu li se inrosesc obrajii si nu le tremura mainile, chiar daca nu au riduri sa se incrunte ori glas sa spuna „mi-e dor”. Cine are ochi (sau un obiectiv bun) le vede insa cum se ciondanesc, isi infoaie penele, danseaza, scot ghearele, ranjesc, isi fac daruri, latra, tipa sau chiar urla. Vietuitoarele ne vorbesc prin ceea ce fac, prin actiunile lor, prin interactiunea cu habitatul care le sustine existenta”, completeaza artistul.


Evenimentul va avea loc in prezenta domnului dr. Luis Ovidiu Popa – director general al Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, a jurnalistei Mona Nicolici precum si a Mariei Gheorghiu, Presedinte Asociatia OvidiuRO.
 
Parteneri eveniment: MOL Romania, Canon Romania, ROM Autentic.

***

Rares Besliu

Este fotograful roman care documenteaza artistic natura si viata salbatica de dincolo de cercul polar arctic, prin proiectul La NORD de cuvinte. Acesta cuprinde o serie de expeditii nordice in Svalbard (unde a ajuns cu spargatorul de gheata pana la 81 de grade latitudine nordica), Groenlanda si Canada. Din experienta lui, Rares crede ca inainte sa ai grija de natura, trebuie sa ajungi sa o iubesti. Iar prin fotografia de wildlife si eforturile sale, spera sa apropie oamenii de natura si de animale, sa le transmita emotii si sa-i faca mai atenti la modul in care actiunile lor impacteaza viata. Pentru ca doar ACUM nu e prea tarziu.

Pe langa Romania si Arctic, Rares a fotografiat pana acum viata salbatica in Islanda, Insulele Feroe, Scotia, Cuba, Cipru, Cehia, Italia si nu numai. Cele mai frumoase si emotionante imagini din toate aceste locuri au fost selectate si incluse in albumul fotografic „emotii”, tiparit atat in varianta hardcover, cat si in cea paperback. Cartea contine 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii 4 ani in care Rares a fost unul cu natura si s-a lasat inspirat de viata ei salbatica.

Fotografiile lui Rares au fost premiate la concursuri precum: Romania NOW, Annual Photography Awards, European Photography Awards, WPE Awards, London Photography Awards. Pentru mai multe informatii si fotografii, accesati: raresbesliu.com, instagram.com/raresbesliu si lanord.ro 

***

Muzeul „Antipa”, unul dintre cele mai impozante muzee din Romania si din Europa de Est, a luat fiinta in data de 3 noiembrie 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica. Acesta a inceput prin a dona colectii importante care includeau monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale si fosile ori moluste, pesti, pasari si mamifere, precum si opere de arta.

In prezent, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” detine un patrimoniu stiintific de cca 2 milioane de exemplare, grupate in colectii zoologice, geologice, paleontologice dar si de anatomie comparata, antropologie si etnografie. Cele mai valoroase piese sunt exemplarele-tip (circa 7000 ex.), dintre care 983 sunt unicate mondiale dupa care au fost descrise specii noi pentru stiinta. Activitatea de cercetare stiintifica este concentrata pe investigarea si conservarea diversitatii faunistice dar si pe cercetari de biologie moleculara.

Sediul actual din ?os Kiseleff nr. 1 a fost proiectat si construit prin stradania Dr. Grigore Antipa, director in perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atat prin modul de expunere, cat si prin rolul si activitatea sa. De asemenea, prin eforturi sustinute, Grigore Antipa a imbogatit substantial colectiile institutiei cu piese valoroase din toate colturile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datoreaza si realizarea in Bucuresti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii. Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” continua traditia fondatorului sau, fiind una dintre cele mai vechi si importante institutii de cercetare a biodiversitatii, de educare si culturalizare a publicului.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate