In consecinta, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a respins actiunea CNSAS ca neintemeiata, hotararea fiind irevocabila.
In urma unei campanii sustinute de defaimare publica, regizorul si fostul manager Teatrului Ion Creanga, maestrul Cornel Todea, a fost acuzat, in anul 2008, ca ar fi fost colaborator al Securitatii. La varsta de 14 ani, Cornel Todea a fost obligat sa semneze un angajament cu organele Securitatii Statului de atunci. Nu a respectat niciodata acest angajament, motiv pentru care a fost nevoit sa abandoneze liceul si, mai apoi, a facut inchisoare. De asemenea, pe numele lui Cornel Todea s-au deschis doua dosare de urmarire informativa cu nume de cod “Regizorul” si “Tudor”, dosare care au fost active pana in decembrie 1989. Astfel i-au fost incalcate drepturile si libertatile fundamentale.
Cornel Todea a absolvit cursurile Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica si a pus in scena peste 50 de piese de teatru la Teatrul National Bucuresti, Teatrul National Iasi, Teatrul National Cluj, Teatrul National Craiova, teatre din Bucuresti ( Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Ion Creanga), Teatrul din Piatra Neamt, Teatrul din Constanta; a regizat peste 200 de spectacole teatru-tv, emisiuni muzicale, de divertisment, filme artistice si documentare la TVR; peste 300 de talk-show-uri si a obtinut numeroase premii si distinctii de recunoastere interna si interna?ionala. A marcat destinul teatrului pentru copii din Romania aducand, la noi in tara, conceptul de educatie timpurie – teatru pentru copii cu varsta de 0-3 ani – la Teatrul Ion Creanga, singura institutie de gen, din Romania, care practica acest tip de spectacole. Din initiativa sa, a organizat Festivalul International de Teatru pentru Copii “ 100, 1.000, 1.000.000 de povesti”, ajuns la cea de-a IX-a editie in acest an.
In data de 30 august 2012, maestrul Cornel Todea, s-a stins din viata la varsta de 76 de ani.
.
|