Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 mai 2024
Recomandări
Tamara Buciuceanu-Botez: ”Ca să fii adevărat, însa, trebuie să fii foarte sincer şi foarte simplu.”
(Teatru)
Actoria este una dintre cele mai serioase meserii lasate la alegerea celor care se nasc pentru a-si implini destinul. Fiecare gest, fiecare lacrima, fiecare hohot de ras sau zambet retinut, fiecare gluma scapata printre dinti necesita o munca pe doua planuri, atat in interior, cat si cu trupul.
Momentele pe care actorii le creeaza pe ecrane sau in salile de spectacol pot dura de la cateva secunde la cateva zeci de minute, dupa care se pierd undeva prin fisierele memoriei publicului sau ajung la cosul de gunoi al spectacolelor si rolurilor gustate, consumate, digerate si uitate, insa, realizarea lor impune perseverenta, rabdare, dorinta de mai mult, mai bine, nervi si consum emotional cat pentru mai multe vieti.

Actorii ne fac zilele mai frumoase, ne ajuta sa ne punem intrebari si, daca sunt suficient de buni, incat sa merite celebritatea, trebuie sa se lase devorati de perfectionism. Pentru ca scena expune destul de mult, putini sunt actorii care reusesc sa pastreze discretia asupra propriei vieti, sa ramana cu picioarele adanc infipte in realitate si sa nu uite de sinceritate, de simplitate. Tamara Buciuceanu-Botez, actrita mai multor generatii de romani iubitori de teatru si film este in 2013, la 84 de ani, un exemplu de om cu o coloana vertebrala intacta si de actor care a stiut sa faca din fiecare rol unul memorabil, pentru ca, asa cum singura marturiseste, si-a propus sa ramana „adepta teatrului care intr-o seara te face sa razi, in alta te face sa plangi, dar intotdeauna sa gandesti.

Nascuta pe 10 august 1929 la Tighina, in Republica Moldova, absolventa a cursurilor Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa profesorului Ion Baltateanu, in 1952, dupa ce a inceput studiile de actorie in 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iasi, Tamara Buciuceanu-Botez este, atat pentru tineri, cat si pentru varstnici, profesoara de matematica Isoscel din seria Liceenii, un film care a resusit sa isi depaseasca perioada si sa ramana in arhiva de aur a televiziunii si „doamna comediei romanesti".

Tamara-Buciuceanu-Botez-Liceenii


Ajunsa la al optulea deceniu de viata, actrita a jucat in peste 25 de filme si a acumulat 56 de ani de cariera impresionanta in teatru si film. Cei mai multi dintre noi o stim pe Tamara Buciuceanu-Botez din programale Televiziunii Romane, atat din cele de dinainte de 1989, cat si din cele de dupa  1989. Nu putini sunt cei care se pot lauda ca si-au petrecut Revelionul, o data sau de nenumarate ori, cu actrita maestra in ale smulgerii zambetelor. Cu talent si naturalete, cu daruire si sinceritate, aceasta a intrepretat, de-a lungul anilor, si numeroase personaje pe scenele mari ale teatrelor din tara. Cei care au vazut-o in teatre ca Teatrul Giulesti, Teatrul Bulandra, Teatrul National din Buresti, Teatrul de Comedie, Teatrul National din Iasi in spectacole precum „Coana Chirita", "Romeo si Julieta la inceput de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fara voie", "Nepotul", "Asteptand la arlechin", "Domnisoara Nastasia", "Mamouret", "Dimineata pierduta", cu siguranta nu i-au rezistat farmecului. Desi isi gaseste locul cu usurinta in generatia de aur a teatrului romanesc, Tamara Buciuceanu-Botez, este in prezent o aparitie discreta, atat pe micile, cat si pe marile ecrane, dar cu rost. Intr-un interviu acordat acum 5 ani revistei Formula As, actrita isi marturisea credinta sa legata de aceasta meserie pe care o practica si care se pare ca a ales-o dintre nenumaratii anonimi nascuti in acelasi an cu dumneaei: “Eu sunt un om foarte credincios si mi-am spus mereu asa: munca pentru mine este o religie, iar scena este un loc sfant, aidoma bisericii. Am daruit totul in aceasta meserie si am facut-o cum m-am priceput mai bine, intotdeauna cu maxima sinceritate, pentru ca altfel nu as fi ajuns niciodata la sufletul publicului. Cred ca cel mai important lucru pentru un actor este sa ramana copil in sinea lui, sa isi pastreze acea curatenie interioara, fara de care nu poate fi adevarat pe scena. Aud adesea ca se spune: "Apoi, voi va distrati acolo, la teatru". Nu, noi nu ne distram, ci distram pe altii, ceea ce e o mare diferenta. Fara o munca titanica si o disciplina de fier, un actor nu poate fi mare.

tamara


Daca este sa aruncam o privire pe filmografia Tamarei Buciuceanu-Botez, ne ia timp doar sa citim lista de titluri. Pentru a vedea sau revedea, insa, macar unele din aceste productii cinematografice si de televiziune, ar trebui sa ne rupem zile, luni si chiar ani din viata. Actrita cu zambet cald si privire senina, inca jucausa si la 84 de ani, apare in Titanic vals (1964), Anecdota (1972) - film TV, Scorpia (1973) -film TV, Vegetarian (1973), La spatiul locativ (1975) - film TV, Doctor fara voie (1976) - film TV, Ma-ma (1976), Ultimele zile ale verii (1976), Domnisoara Nastasia (1976) - film TV, Premiera (1976), Serenada pentru etajul XII (1976), Vis de ianuarie (1978), Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii (1979) - Maria Herdelea, Cantec pentru fiul meu (1980), Alo, aterizeaza strabunica! (1981), De ce trag clopotele, Mitica? (1981), Grabeste-te incet (1981), Inghititorul de sabii (1981), Santaj (1981), Prea tineri pentru riduri (1982), Chirita in provincie (1982) - teatru TV, Sfantul Mitica Blajinu (1982) - teatru TV, Bocet vesel (1983), Declaratie de dragoste (1985) – Isoscel, Primavara bobocilor (1985), Cuibul de viespi (1986)- adaptare cinematografica dupa piesa "Gaitele", Punct i de la capat (1987), Extemporal la dirigentie (1987) – Isoscel, Liceenii (1987) – Isoscel, Dimineata pierduta (1990) - teatru TV, Liceenii Rock 'n' Roll (1992) – Isoscel, Titanic vals (1993) - film TV, Liceenii in alerta (1993), Paradisul în direct (1994), Dublaj de voce la seria animata Povesti cu Mac-Mac, in rolul doamnei Bentina Beakley, Sexy Harem Ada-Kaleh (2001), Agentia matrimoniala (2005) - serial TV, Cuscrele (2005) - serial TV, Nunta muta (2008).

In 2011, cu ocazia implinirii varstei de 82 de ani, Tamara Buciuceanu-Botez a primit, spre sfarsitul lunii august, o stea pe Bulevardul Celebritatilor/ Walk of Fame-ul romanesc din Bucuresti, alaturandu-se, astfel, altor mari personalitati ale teatrului si filmului din Romania care au mai primit aceasta distinctie, Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan,  Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu. De asemenea, actrita a fost omagiata la editia din 2008 a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) cu premiul pentru intreaga cariera si a primit un premiu de excelenta in cadrul galei Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) a aceluiasi an 2011.

isoscel-18332796


In toate interviurile pe care le-a acordat de-a lungul carierei sale, Tamara Buciuceanu-Botez se dezvaluie ca fiind un om sincer, onest in primul rand cu sine, un om credincios si daruit meseriei pe care o practica, un personaj de o modestie care ar trebui sa ii invete pe multi lectii valoroase in viata si un profesionist admirat, respectat de colegii de breasla. In 2008, intr-un interviu acordat ziarului Romania Libera, actrita marturisea: „Niciodata nu am refuzat niciun rol in care eram distribuita. Spunea profesorul meu, Nicolae Baltateanu: rolurile mici cer foarte multa atentie si daca nu le faci ca o bijuterie, treci neobservat. Si iacata ca am fost observata! Ca sa fii adevarat, insa, trebuie sa fii foarte sincer si foarte simplu.

Trecerile de la un registru la altul pe care artista le stapaneste cu maiestrie, umorul din numeroase registre, dezinvoltura, bucuria de a se afla pe scena, printre oameni si printre actori fac din Tamara Buciuceanu-Botez un produs unicat al scolii romanesti de actorie. Horatiu Malaele, un alt mare actor roman, o caracterizeaza in felu-i ironic, dar nefardat cu ipocrizie: „robusta ca o locomotiva germana, puternica si violenta ca bomba de la Los Alamos, mieroasa si mieunata ca pisicile desenelor animate...o imensa uzina plutitoare pe oceanul artelor atat de dramatice, o minune singulara, nascuta anume sa ne uluiasca.

doamna-comediei-romanesti-tamara-buciuceanu-botez-omagiata-la-gopo-2012-madam-isoscel-la-25-de-ani-de_1


Actrita Tamara Buciuceanu-Botez a primit pe 19 decembrie 2013 premiul "Aristizza Romanescu", acordat de Academia Romana
"E greu la deal, e foarte greu, dar daca traim, trebuie sa traim ca si cum am fi nemuritori", a declarat doamna comediei romanesti. "Sunt mandra ca sunt romanca, imi iubesc tara si neamul si multumesc lui Dumnezeu ca mai traiesc", a spus actrita.

Aceasta a multumit colaboratorilor sai si familiei pentru sprijinul pe care i l-au acordat de-a lungul timpului.

"Cred ca nu am trait degeaba. Am lasat ceva in urma", a adaugat aceasta, mentionand ca a invatat ca "demnitatea, cinstea si generozitatea se platesc foarte scump".

Tamara Buciuceanu Botez


sursa: cinemagia.ro/mediafax.ro/agerpres.ro/romanialibera.ro
.

Florian21:26 / 22.12.2015Un mare nume in teatru Multi dintre stralucitii actori ai teatrului romanesc au jucat sau debutat in piesele Sidoniei Dragusanu. www.sidonia.ro.
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate