Spectacolul a fost pregatit de o echipa de creatie din Polonia, impreuna cu colectivul artistic al Teatrului nostru.
„Kajtus, vrajitorul” este o poveste despre lumea imaginatiei copiilor si despre vointa acestora de a face lumea un loc mai bun. Despre visele si situatiile in care acestea devin realitate. O poveste despre maturizare - pentru copiii care viseaza la puteri magice si pentru parintii lor, care duc dorul vremurilor in care erau copii si faceau magie.
Scris in 1933, romanul lui Janusz Korczak „Kajtus, vrajitorul” este unul dintre cele mai populare in Polonia. Comparata cu Harry Potter, desi a fost scrisa cu peste 60 de ani inainte, povestea vorbeste despre micul vrajitor Kajtus, care, incercand sa-si controleze puterile magice, ajunge sa se descopere pe sine si sa inteleaga lumea in care traieste. Invatatura lui Kajtus este ca „trebuie sa cunoastem puterea propriilor dorinte si sa invatam sa le acceptam limitele”.
Kajtus e un baiat care vrea sa devina vrajitor si descopera cu surprindere ca poate rosti formule magice si schimba realitatea. Dupa o serie de incurcaturi, puterile magice ale lui Kajtus declanseaza un mic haos in Varsovia, iar pustiul decide sa duca o viata dubla: va calatori in jurul lumii, iar acasa, in locul sau va lasa o dublura. Ideea romanului e ca puterea, indiferent de forma ei, trebuie asociata cu responsabilitatea.Korczak a dorit ca prin acest roman sa-i invete pe copii cum sa se maturizeze si sa-si depaseasca problemele.
Konrad Dworakowski este considerat unul dintre cei mai talentati regizori polonezi din generatia tanara. A lucrat in teatre din Varsovia, Cracovia, Wroclaw, Lodz etc., fiind laureat cu Premiul "Masca de Aur" acordat de criticii polonezi, Premiul pentru cea mai buna regie, la Festivalul de Teatru din Opole. Stilul sau ilustreaza perfect notiunea de arta pentru intreaga familie, practicand un teatru vizual, metaforic, inteligent, subtil, promovand valori morale precum libertatea si curajul. Doua dintre cele mai recente productii ale sale sunt „Microcosmos”, la Teatrul Pantomima din Wroclaw, fondat in 1958, de celebrul Henryk Tomaszewski si „Dumanowski side A”, la Teatrul National Vechi „Helena Modrzejewska” de la Cracovia, condus de Jan Klata.
Spectacolul este o productie comuna a Teatrului „Luceafarul” din Iasi, Institutului Polonez din Bucuresti si a Institutul Cartii din Cracovia, in cadrul „Anului Janusz Korczak 2012”. Programata pentru toamna anului 2012, premiera a fost amanata din motive de forta majora. Acum, multumita si sustinerii XTB online trading, artistii din Polonia si Romania se reintalnesc, pentru a duce proiectul la bun sfarsit.
Premiera va avea loc sambata, 11 ianuarie 2014, la ora 17, in sala mare a Teatrului Luceafarul din Iasi.
Regia: Konrad Dworakowski, scenografia Marika Wojciechowska, muzica Piotr Klimek, designul video Michal Zielony, coregrafia Jacek Owczarek
Distributia: George Cocos, Beatrice Volbea, Liliana Mavris Varlan, Aurelian Diaconu, Ionela Arvinte, Ionut Ginju, Ioana Iordache, Carmen Mihalache, Dumitru Georgescu, Cristina Anca Ciubotaru (in video), copiii Ioan Trif (portret) si Alexandru Arvinte (voce).
Spectacolul, realizat in alb si negru, apeleaza la mijloace de expresie artistica dintre cele mai moderne - dansul, imaginea video, muzica, efectele speciale, textul rostit din off - fiind o creatie care poate fi vizionata de intreaga familie. Spectacolul este recomandat publicului peste 8 ani, iar pretul unui bilet la premiera este 10 lei.
Biletele pot fi achizionate de la casieria Teatrului, intre orele 9 -14 si cu doua ore inainte de inceperea premierei. Accesul in sala nu va mai fi permis dupa inceperea reprezentatiei.
.
|