Prin proiectul Sound of a Glass Violin, Iulia Nastase ii aduce pe iubitorii de muzica, de instrumente muzicale si de obiecte din sticla intr-o lume altfel, o lume care vorbeste despre frumusetea clasicului reinterpretat prin pasiune, imaginatie, talent si puterea lui „se poate”.
Cine este Iulia Nastase?
Dupa multe cautari si o intreaga aventura prin Facultatea de Filosofie si cea de Sculptura am descoperit intr-un final sticla ca material si am absolivit Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Sticla. Ocupatia mea.. putem spune artist. In timpul liber organizez evenimente.
Ce te recomanda ca artist, ce te diferentiaza de ceilalti artisti, care ti-e amprenta?
Ca artist ma recomanda propriile lucrari. Nu tin sa ma diferentiez de alti artisti, asta vine de la sine.
Cand ai inceput sa lucrezi prima data in sticla si ce te-a atras la acest material?
Prima data am lucrat cu sticla in facultate, cat despre ce m-a atras as putea spune ca totul. Este un material foarte capricios, care in mod paradoxal trebuie lucrat repede si cu rabdare. Trebuie sa ii intelegi calitatile, sa ii cunosti limitele, iar o data aceasta intelegere, a lucra devine ca un dialog intre tine si material, care reactioneaza la fiecare gest pe care il faci intr-un fel sau altul. Reactioneaza la lipsa de rabdare sau atentie destul de agresiv, si cand ti-e lumea mai draga se sparge, astfel putem spune ca intr-un fel, te educa prin natura ei.
Ai incercat sa lucrezi si cu alte materiale sau doar sticla te atrage?
Desigur ca am cochetat cu mai multe materiale, dar cu calitatile si procesul de prelucrare a sticlei am rezonat cel mai mult. A lucra in mod direct la foc cere toata concentrarea, astfel incat nu iti permite sa iti fuga gandul in alta parte, devenind un fel de meditatie activa.
Pentru toti cei care vor sa te sustina, ce reprezinta proiectul Sound of a Glass Violin?
Proiectul Sound of a Glass Violin l-am inceput acum un an cu intentia de a crea o vioara electrica de sticla. Ce m-a motivat a fost ideea de a face o punte intre muzica si arta vizuala. A face intrumente este o arta in sine ca si a canta la unul. Cum fiecare violonist are o relatie speciala cu instrumentul sau, atunci am putea gasi firesc ca si instrumentul in sine sa fie o reprezentare vizuala a muzicii lui. De la greutate la rezistenta au fost multe solutii de gasit pentru a impaca sticla ca material cu functionalitatea unei viori, iar de aici doar sa gasesc publicul ce rezoneaza precoce cu acest proiect si care ar fi dispus sa il sustina.
In afara de Sound of a Glass Violin, pe ce alte proiecte si-a mai pus amprenta Iulia Nastase?
Un proiect adiacent viorii care se pune incet pe picoare este Translucid, un studio de sticla in centrul Bucurestiului, unde in curand se vor gasi obiecte de design din sticla, de la sisteme de iluminat, la pahare cu design unic, iar in weekend-uri se vor tine workshopuri si cursuri pentru cei curiosi sa incerce sa stapaneasca sticla.
La ce viseaza artistul Iulia Nastase?
Astept cu nerabdare ca vioara pe care o am in minte de atata timp sa se completeze in exterior si, desigur, primul recital pe o vioara de sticla, recital care va incanta, cu siguranta, multi oameni.
Sound of a Glass Violin
.
|