Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Cel mai bun pianist în viaţă este….
(Muzică)
Nu sunt o adepta a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este..
” In sport merge, dar in muzica: ganditi-va, daca ar fi sa alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

Deci, cu atat mai greu mi se pare de definit cine este cel mai bun pianist in viata. Dar se pare ca o parte semnificativa a presei internationale s-a pus de acord, mai ales in zilele acestea cand toata lumea vorbeste despre noul album semnat de pianistul rus Grigory Sokolov.
Da, se pare ca cronicarii au ales: Grigory Sokolov poate fi considerat „cel mai bun pianist din viata”. 

Haideti sa vedem de ce…

Evident, in primul rand, sa ascultam cum canta Grigory Sokolov. Ceea ce poate fi destul de dificil daca vrem sa facem asta din Romania: pentru ca Sokolov, ca si Celibidache, nu vrea sa inregistreze, ci doar sa cante pe scena live, avand, in principiu, aceleasi argumente ca si Celibidache. Si atentie, nu vrea sa cante decat recitaluri, nu si concerte cu orchestra, pentru ca, spune el, repertoriul pentru pian este atat de extins oricum, iar in cazul concertelor cu orchestra, si-ar asuma riscuri pe care nu le poate controla singur, ci doar impreuna cu 100 de oameni, cati s-ar afla pe scena. Si nu poate risca in numele altora…

Sokolov
, de asemenea, nu canta pe piane mai vechi de 5 ani – si analizeaza pianele pe care canta piesa cu piesa, repeta mult pe ele inainte de concert.

Pentru ca Sokolov iubeste perfectiunea…

Sokolov implineste in aprilie anul acesta 65 ani – si in prezent studiaza la pian in jur de 10-11 ore, in fiecare zi. Pentru ca perfectiunea se obtine greu si cu multe sacrificii.
Sokolov nu canta (prea) multe recitaluri. Si nu cu programe diferite – de exemplu pentru perioada ianuarie-august 2015 are unul singur. Insa sunt oameni care calatoresc prin Europa doar ca sa-i asculte recitalurile. Iar Sokolov pare sa fie jenat primindu-le aplauzele si elogiile…


Sokolov a castigat in 1966, la doar 16 ani, medalia de aur a Concursului Ceaikovski de la Moscova; inca de atunci s-a considerat ca el este reprezentantul unui tip de pianistici despre care se credea ca disparuse. Cine au fost pianistii care l-au inspirat? "Dintre cei pe care i-am ascultat pe scena, in primul rand, Emil Ghilels” – marturisea Sokolov. “Dintre cei pe care i-am ascultat in inregistrari – Rahmaninov, Sofronitsky, Glenn Gould, Solomon si Lipatti. Ca estetica, ma simt cel mai aproape de Anton Rubinstein”.

Un miraculos nou disc semnat de Grigory Sokolov

Nu am avut sansa de a-l asculta pe Grigory Sokolov pana cand mi-a cazut in mana albumul lui cel mai recent – transpunere pe 2 CD-uri a unui recital pe care Sokolov l-a sustinut in festivalul de la Salzburg in 2008. Lucrari de Mozart – doua sonate, cele 24 preludii op. 28 de Chopin si alte miniaturi, in final, un coral de Bach pe care-l canta si Dinu Lipatti.

Si atunci am inteles de ce sunt multi cei care-l considera pe Sokolovcel mai bun pianist in viata”, de ce sunt oameni care strabat lumea ca sa-l asculte. Pentru ca, simplu spus, Sokolov este un altfel de pianist, deasupra timpului, a modelor, a vitezei, a lumescului in general. El vine din lumea Luceafarului lui Eminescu (ca tot ne-am amintit de Eminescu in 15 ianuarie): perfectiunea este izbitoare, rafinamentul, detaliul… si cu toate acestea, nimic nu este rece si septic. 

Da, este greu sa descrii in cuvinte perfectiunea…

Asa ca mai bine ascultati noul album care apare in 19 ianuarie 2015 la Deutsche Grammophon, disponibil si in Romania la www.getmusic.ro si www.emag.ro. Albumul va fi difuzat si de Radio Romania Muzical, in doua episoade, pe 19 si 26 ianuarie, de la ora 19. Si daca v-a placut puteti sa-l votati in cadrul campaniei “Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015” de la http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/

Apropo, s-a ales si Discul de muzica clasica al anului 2014, rezultat in urma voturilor din aceasta campanie. Discul castigator a fost inregistrat de pianista romana Alina Azario. Voi reveni cu informatii pe acest subiect.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate