Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 mai 2024
Recomandări
Ileana Șipoteanu: Femeia este răspunzătoare pentru construirea societăţii de ieri, de azi şi de mâine
(Muzică)
I se spune Floare de Colt si este nascuta la granita dintre zodia Racului si cea a Leului, 22 iulie 1967. Declara razand ca are o legatura speciala cu fenomenele ceresti, constelatiile si astri si crede ca se regaseste in naturaletea satelitului care guverneaza acest semn zodiacal, Luna, dar se gandeste ca este posibil ca si Soarele, care guverneaza zodia leului, sa fi aruncat asupra sa putin din lumina lui, fapt pentru care rade incontinuu.
Crede ca niciodata o femeie nu va  pleaca de langa un barbat care “o iubeste si o respecta (si invers), decat daca intervin strategii oculte, violenta verbala si fizica.” Considera ca reteta longevitatii si rezistentei unui cuplu sta in: ”rabdare, tenacitate, terapie prin ras, gatitul in doi, responsabilitati impartite…”. Imi spune ca: ”Femeia este cea care da viata si atunci este raspunzatoare in construirea pas cu pas a societatii de ieri, de azi si de maine.”  Apreciaza cuvintele frumoase, iar micile gesturi le percepe ca fiind “benefice pentru sufletul oricarei persoane”. Ti-am starnit curiozitatea si te intrebi cine este aceasta “Floare de Colt” rara. Hai sa-ti dau cateva repere muzicale: “Ce mult te-am iubit; Ai venit prea tarziu; Valsul valurilor”… Ai ghicit, este nimeni alta decat Ileana Sipoteanu, cea care ne incalzea inimile de fiecare data cand o vedeam pe scena sau o ascultam la radio. 

Rita Drumes: De unde vine “Floare de Colt”?

Ileana Sipoteanu:
Inca din copilarie. Tatal meu a fost seful Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Bazinul Dambovita care apartinea de Ocolul Silvic Rucar si mergeam foarte des cu el pe munte, cutreieram padurile, vaile din jurul cabanelor de la poalele Pietrei Craiului, hraneam animalele salbatice cu granule speciale(mai ales ursii), dar eram si o impatimita a urcatului pe varfuri de munte, sa privesc florile de colt si garofitele Pietrei Craiului. Nu era voie sa le culegem, dar cate una, pentru pus la presat intr-o carte, tot mai rupeam. Mai tarziu, cand l-am cunoscut pe Mitica (compozitorul Dumitru Lupu), povestindu-i despre escaladarile copilariei mele, de cate ori ma revedea imi spunea- “frumoasa mea floare de colt”, (zambeste). 
______________________________________________________________________

„fragilitatea si sensibilitatea unui artist
sunt considerate defecte in aceasta meserie”
______________________________________________________________________

“Nu am mai putut sa apar in spectacolele mari, sa cant live in festivaluri, pentru ca emotiile ma copleseau, nu mai puteam sa ma controlez... Pentru un artist asta este o mare drama” , declarati, in urma cu trei ani, despre o perioada in care viata v-a incercat greu.
Ce s-a intamplat? Cum v-ati pierdut vocea? 

Da. Am traversat o perioada grea, dar incerc sa ma detasez de ea. Nu vreau sa-mi aduc aminte decat de lucrurile frumoase din viata mea. Intotdeauna ne vom lovi de amintiri neplacute si de intrebari incomode. De aceea, ca orice artist cu o experienta de viata si de cantec de peste 30 ani, voi spune doar ca ar fi bine sa te feresti de energii negative, gandind pozitiv si avand o atitudine de om puternic chiar daca nu esti. Fragilitatea si sensibilitatea unui artist sunt considerate defecte in aceasta meserie.

Credeam ca din contra, sensibilitatea poate ajuta un artist in procesul creativ. Si acum, cum va mai simtiti?

Uneori da, poate ajuta, alteori nu. Acum ma simt mult mai vie si mai clara decat la debut, pentru ca invatand din greseli poti deveni mai bun.  
______________________________________________________________________

“sunt artisti in muzica usoara care au grija la cum 
canta, nu la ce transmit atunci cand canta”
______________________________________________________________________

“Eu nu am voce de canto. Eu sunt interpreta de muzica usoara, nu sunt cantareata de muzica usoara. Eu interpretez un text”, spuneati intr-un interviu acordat in urma cu ceva timp. Ce diferentiaza o categorie de cealalta? Avem modele in muzica autohtona actuala?

Consider ca diferenta o face ambitusul vocal si repertoriul ales. Orice voce are o trasatura unica. Pentru a fi un artist usor recognoscibil (ma refer in special la radio) este bine sa ai un timbru vocal care sa te deosebeasca de ceilalti. Adica un glas cu personalitate. In cazul meu este vorba de un timbru special, in registru grav, cu o abordare de repertoriu care a necesitat o mai mare usurinta de interpretare.  Cei ce vin la spectacolele de muzica usoara sunt fericiti cand canta cu tine cantecele si sunt mult mai atenti la mesajul lor, pe cand de exemplu la opera stai cuminte in scaun si te bucuri de farmecul vocii ample si al costumelor si nu mai dai importanta detaliilor. Nu stiu daca sunt bine inteleasa, dar sunt artisti in muzica usoara care au grija la cum canta, nu la ce transmit atunci cand canta. 
     
V-ati descris ca o fire emotiva, cu “o sensibilitate si o emotivitate aparte”, punand aceasta emotivitate pe seama probabilitatii zodiei care va guverneaza viata. Sunteti nascuta la granita dintre zodia Racului si cea a Leului. Care dintre cele doua zodii va influenteaza mai mult viata? Credeti in astrologie?

De obicei citesc amandoua zodiile si iau ce-mi convine (rade). Din fericire nu ma las influentata de nimeni si de nimic. Pur si simplu am o legatura speciala cu fenomenele ceresti, cu constelatiile, cu astri… toate sunt de la Dumnezeu. Zodia Racului este guvernata de Luna. Imi place Luna si cred ca ma regasesc in naturaletea acestui satelit natural, dar si zodia Leului este guvernata de Soare, corpul ceresc incandescent si luminos. Si ma gandesc ca poate a aruncat asupra mea putin din lumina sa, de-aia  rad incontinuu (rade).

Ati declarat: “femeia este un pion foarte important intr-o casnicie, mult mai important decat barbatul. Este acel pion pe tabla de sah care, daca nu face mutarile corecte, se alege praful.” Ce mutari ati facut pe tabla de sah a mariajului dumneavostra,  alaturi de compozitorul Dumitru Lupu, pentru ca acesta sa dureze mai bine de 20 de ani? Care a fost cea mai grea mutare a dumnevoastra? 

Daca am facut mutari pe tabla mea de sah cred ca au fost inconstient facute, doarece nu stiu sa joc sah, desi mi-as fi dorit foarte mult. Este un joc inteligent care te supune unei mari atentii. Femeia este pionul principal in sensul ca daca ea vrea sa se intample ceva special in viata ei, se va intampla negresit. Cu toate riscurile si cu toate consecintele. Barbatii sunt mai lasi. Niciodata o femeie nu pleaca de langa un barbat care o iubeste si o respecta (si invers), decat daca intervin strategii oculte, violenta verbala si fizica (zambeste trist). Altfel, discutiile in contradictoriu, tensiunile bazate pe anumite lipsuri (in special de nivel financiar)... se pot rezolva, daca ai vointa si putinta. 

Exista o reteta pentru ca un cuplu sa treaca cu usurinta peste incercarile la care viata il supune?

Retete pentru longevitatea si rezistenta unui cuplu sunt multe. Rabdare, tenacitate, terapie prin ras, gatitul in doi, responsabilitati impartite, etcetera, etcetera (zambeste).      

______________________________________________________________________


“femeia este raspunzatoare pentru 
construirea societatii de ieri, de azi si de maine”
______________________________________________________________________
   
Care este rolul femeii in societatea actuala? 

Imens. Femeia este cea care da viata si atunci este raspunzatoare in construirea pas cu pas a societatii de ieri, de azi si de maine. Toate pleaca de la educatie si mama. De cele mai multe ori mama, pentru ca sta in preajma copiilor, este aratata cu degetul. Mereu auzim intrebarea: ,,Asa te-a invatat maica-ta sa faci, sa minti, sa furi, sa vorbesti urat?” sau “Ce frumos l-a educat maica-sa! E manierat, vorbeste frumos cu femeile, are un comportament civilizat.” Eu intotdeauna spun parintilor, pe la diferite evenimente artistice, sa dea copilul sa urmeze un instrument; un curs de dans; la sport sau alte activitati, pentru ca in mod sigur o sa-i fie de folos in viata. Toate aceste activitati ajuta copiii sa devina oameni puternici si buni. 

ILEANA

Ileana Sipoteanu


______________________________________________________________________


“copiii trebuie sa creasca cu cei doi parinti, 
pentru a avea modele de urmat“
______________________________________________________________________

Dar rolul familiei?

In ce priveste familia, din pacate, asistam la un fenomen deosebit. Acela de a nu mai avea timp sa-ti intemeiezi o familie, dand importanta  altor lucruri din viata ta. Familia, din fericire, creaza stabilitate, sprijin moral si de multe ori financiar, iar copiii trebuie sa creasca cu cei doi parinti pentru a avea modele de urmat. 

“Sentimentul maternitatii e inaltator numai atunci cand il traiesti, nu ai cum sa explici cuiva“, spuneati, fiind intrebata cum v-ati simtit dupa ce ati devenit mama. Un copil consolideaza familia? 

In general da. Copilul poate fi liantul perfect. El este cel care intervine intr-o anumita disputa intre parinti, incercand sa-i aduca cu picioarele pe pamant. Cu alte cuvinte, poate fi un bun arbitru. insa asta nu se intampla mereu. Sunt familii care se destrama din cauza lor, deoarece mamele petrec mai mult timp cu copiii lor,  neglijandu-si viata de cuplu. E foarte complicat si nu cred ca trebuie sa dai sfaturi cuiva. 

Ati facut compromisuri in relatia conjugala de dragul fiicei dumneavoastra, Dumitrana?

Compromisurile pe care le faci de dragul copiilor sunt minore, pentru ca o mama stie (sau ar trebui sa stie) cum si cand sa apeleze la ele. Ce nu se spune intr-o familie inseamna o anume protectie, doar sa nu exagerezi 
(zambeste).

“A simti, a iubi, a suferi, a se devota, va fi intotdeauna textul femeilor“, spunea Balzac. Dar si barbatii trebuie sa aiba un “text” al lor. Care ar fi acesta din punctul dumneavostra de vedere?

Hai sa glumim putin si sa nu interpretam nimic! Barbatii, unii, spun asa:  “Schimb sotie de 50 de ani pe doua de 25!” (zambeste trist). Nu am sa inteleg niciodata sensul acestor cuvinte. Sotia se sacrifica foarte mult pentru familia sa si intr-un final asta poate sa fie rasplata. Dar daca ne convine, mergem mai departe. Barbatul este capul familiei si daca crede ca se rastigneste sau ca sufera prea mult, atunci s-o ia ca pe un destin fatal si irevocabil. Oricum, ii iubim! (zambeste).

Pentru ca purtam aceasta conversatie chiar a doua zi dupa „Valentine’s Day”, ce parere aveti despre usurinta cu care romanii adopta sarbatori care nu au nimic in comun cu stilul lor de viata? 

Suntem, din pacate, inca sclavii lucrurilor, nu tocmai bune, pe care le imprumutam din afara tarii noastre. Ca sunt sarbatori de acest gen, competitii sportive sau muzicale facem si noi de toate, chiar daca nu ne permitem. Si la urma urmei, ce daca nu ne permitem? Nu trebuie sa fim si noi in randul lumii?

Bine, dar toate acestea nu vor duce in timp catre pierderea identitatii noastre?

Identitatea ne-am pierdut-o demult, prin inlocuirea costumului popular adevarat cu cel stilizat, prin inlocuirea orchestrelor (de folclor, de muzica in general) cu banda sau stick-ul, prin renuntarea de a mai canta in limba romana. Exista insa si oameni de buna credinta care nu vor sa se piarda de tot obiceiurile romanesti si fac tot posibilul pentru a-si creste si educa copiii in spirit traditional. Din pacate, acestia sunt foarte putini. 

ileana-sipoteanu-2

Ileana Sipoteanu

______________________________________________________________________

“cuvintele frumoase si micile gesturi 
sunt  benefice pentru suflet”
______________________________________________________________________

Credeti in gesturile simple cu efect major, gesturile mici care aduc un plus de energie pozitiva in viata noastra? Care sunt acestea pentru dumneavoastra?

Cred foarte mult si-mi plac tot atat de mult gesturile mici, dar care te fac fericita pe viata. De exemplu: o scrisoare trimisa de un fan care-mi spune  ca sunt minunata sau o floare care-mi este daruita din suflet. Desenele facute de copii, in special de Dumitrana,  exprimand dragostea si pretuirea lor pentru mine. O scoica perfecta gasita pe malul marii. O cafea sau un ceai facute de sotul meu si aduse la pat. Cuvintele frumoase si micile gesturi sunt  benefice pentru sufletul oricarei persoane, dar mai ales pentru o femeie care are sufletul fragil, o femeie care apreciaza si mai mult aceste daruri.  
______________________________________________________________________

“retelele de socializare joaca un rol mult 
mai important decat mass-media”

______________________________________________________________________


Unde va putem asculta acum? 

Pe internet (rade). Retelele de socializare joaca un rol mult mai important decat mass-media. Aici am descoperit si redescoperit oameni minunati, cu care pot dialoga, pot schimba pareri, pot sa-mi prezint activitatea artistica. Cat de cat! si tot aici le spun unde si cand ma pot vedea sau auzi (mai rar e-adevarat, dar nu mereu din vina mea), ce discuri ascultam sau ce carti mai citim. 

Inteleg! Ce proiecte de viitor aveti?

Pregatim un concert, “Cantece Crestine”, pe care o sa-l sustinem alaturi de orchestrele filarmonicilor din tara  si un Cd cu melodii noi, intitulat “Romantica Femeie.” Noi vrem sa reusim, dar trebuie sa avem de partea noastra si alti factori care contribuie la realizarea lor. Cu detalii mai intervenim pe parcurs. 
______________________________________________________________________

“fanii te fac sa nu renunti la proiectele
si visele tale, dar nu te pot sustine 100 %”
______________________________________________________________________

Un gand pentru fanii dumneavostra?

Fanii ocupa un loc foarte important si cred ca datorita lor se intampla lucruri bune si frumoase in viata unui artist. Ei te fac sa nu renunti la proiectele si visele tale, dar nu te pot sustine 100 %. Avem nevoie de promovare la un nivel mai inalt, dar speranta noastra este ca vor veni vremuri mai bune, asa cum imi place mie sa spun. 
stiti bancul: 
„- Si eu ce sa fac pentru ca sa mi se indeplineasca dorintele?
 - Urci cat mai sus, ca sa te auda EL cat mai bine.”  
Va doresc o viata frumoasa ! 

Rita Drumes: Va multumesc! La fel sa fie si a dumneavoastra, “Floare de Colt!”

Ileana-Sipoteanu6

Ileana Sipoteanu


interviu realizat de Rita Drumes Enache
in perioada 15 -17 februarie 2015

sursa foto: lumeapresei.ro// radioenigmaromania.ro// topromanesc.ro//
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate