De ce? E foarte simplu de aflat, doar ascultandu-i inregistrarile; despre concerte, aici in Romania....eu pot sa spun doar ca ma simt privilegiata ca am ascultat-o in unicul concert pe care Hilary l-a sustinut in Romania: se intampla in 25 septembrie 2013, la Festivalul Enescu.
Doar ascultandu-i inregistrarile si te poti indragosti de modul cum canta: o intonatie perfecta, agilitate tehnica iesita din comun, eleganta, muzicalitate... perfectiune spun multi dintre cronicarii internationali. La (doar) 35 ani, viata profesionala a violonistei Hilary Hahn este reprezentata de niste cifre relevante: 3 premii Grammy obtinute in 2001, 2008 si 2015; aproape 1500 de concerte sustinute pe parcursul celor mai bine de 20 ani de activitate concertistica; 288 de orase vizitate in turnee; 193 dirijori cu care a colaborat. Impresionant, nu?
Cum este posibil asa ceva? Sigur, Hilary Hahn este o persoana foarte talentata; insa a inceput studiul viorii inainte sa implineasca 4 ani; a sustinut primul recital de artist consacrat cand avea 10 ani si primul concert important cu orchestra cand avea 12 ani; la 16 ani a semnat primul contract cu o casa de discuri de renume. Si a muncit, evident, foarte mult; asa ca e bine sa observam inca o data ca doar munca si seriozitatea sunt bazele reale ale unei cariere de succes.
La 10 ani, Hilary Hahn a fost admisa la o celebra scoala de muzica americana: Institutul Curtis din Philadelphia, unde s-au format mai multe dintre starurile muzicii clasice de astazi, printre care si pianistii Lang Lang si Yuja Wang. Ultimul concert studiat inainte de a intra la Institutul Curtis a fost Concertul nr.5 de Mozart; iar primul concert studiat acolo a fost Concertul nr.4 de Henri Vieuxtemps.
Asa ca am aflat si de ce pe discul lansat in 30 martie la casa Deutsche Grammophon, Hilary Hahn a inclus aceste doua concerte, unul foarte cunoscut (cel de Mozart), celalalt, fara o mare notorietate in randul publicului larg, desi muzica romanticului Vieuxtemps este plina de inspiratie.
“Doua lucruri am invatat cantandu-l pe Mozart: ca o saptamana intreaga esti fericit interpretandu-l si ca sunt numeroase moduri in care poate fi interpretat”, spune Hilary Hahn. Da, desi poate nu pare, muzica lui Mozart este extrem de versatila, permite foarte multa fantezie interpretului si... aduce fericire. Niciodata nu poti fi demodat sau plicticos interpretandu-l pe Mozart, niciodata nu te poti plictisi ascultand muzica lui Mozart. Am admirat efectele speciale gasite de orchestra care o acompaniaza pe Hilary Hahn, Deutschekammerphilharmonie Bremen, dirijor Paavo Jarvi , in partea a treia a Concertului nr.5 care figureaza pe disc, precum si viziunea limpede si stralucitoare a violonistei. Asa cum am admirat si impetuozitatea din Concertul nr.4 de Henri Vieuxtemps; fara indoiala suntem in fata unui disc care merita la randul sau un premiu important.
De altfel, inceputul anului 2015 a fost de bun augur pentru Hilary Hahn: in februarie a primit un nou Grammy, la final de martie si-a lansat acest minunat nou CD, iar in 17 martie a anuntat pe contul ei de Facebook ca asteapta, alaturi de sotul ei, primul lor bebelus, care se va naste in vara. Anuntul i-a luat prin surprindere pe fani: “Nici nu am stiut ca are un sot, nu a vorbit niciodata despre asta”, comenta cineva anuntul violonistei.
Pentru ca intr-adevar, Hilary Hahn, care desi arata ca o fata foarte tanara, este o adevarata doamna in toate sensurile bune ale cuvantului: modesta, discreta, eleganta, lipsita de oricine interes pentru publicitatea ieftina. Hilary Hahn este o vedeta care mi-aduce aminte de Audrey Hepburn din lumea filmului, o violonista pe care merita sa o ascultati, macar o data.
Noul disc al violonistei Hilary Hahn poate fi ascultat la Radio Romania Muzical duminica, 5 aprilie, de la ora 13.05 sau oricand pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015. (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015).
Va fi disponibil si in magazinele din Romania si pe site-urile www.getmusic.ro si www.emag.ro.
.
|