Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Chopin pentru secolul XXI – “The Chopin Project” cu Alice Sara Ott și Olafur Arnalds
(Muzică)
Ea este o pianista de 26 ani; el, un compozitor de 29 ani. Ea locuieste in Germania, tatal ei este german, iar mama, japoneza.
El s-a nascut in indepartata Islanda. La prima vedere, niciun punct comun. si totusi...

Comun le este, in primul rand, succesul obtinut la o varsta la care altii inca isi mai cauta drumul. Alice Sara Ott este considerata una dintre cele mai bune pianiste ale generatiei sale, la nivel mondial; Olafur Arnalds s-a impus deja drept unul dintre cei mai originali creatori de muzica din timpurile noastre, lucrarile lui, concepute in mediul electronic mai ales, insemnand o foarte originala combinatie intre muzica clasica, jazz, indie.

Ambii au aparut deja pe scene din Romania: Alice Sara Ott in 2012, cu ocazia aniversarii Radio Romania Muzical 15, iar Olafur Arnalds, in noiembrie 2013, intr-un concert sold out la Bucuresti.
Iar pentru mine, intre cei doi mai exista inca un punct comun, pentru ca i-am cunoscut pe ambii destul de bine, am realizat interviuri cu ei si m-am minunat cat de diferiti sunt de generatia mai veche de muzicieni si ce artisti impliniti sunt.


Artisti de ieri, muzicieni de azi

Vad in continuare in Romania o retinere in ceea ce-i priveste pe artistii momentului care se bucura acum de succes la nivel international. Poate si pentru ca, in ceea ce priveste muzica clasica, in constiinta publica au ramas acele nume care puteau fi vazute mai des pe scene romanesti. Astazi, din pacate, cu mici exceptii, doar odata la doi ani, la Festivalul Enescu, putem sa-i ascultam live pe maestrii prezentului. Intre festivalurile Enescu, exista sansa de a asculta CD-urile artistilor zilei, nu toate la fel de valoroase, evident; si eu aleg sa prezint numai acele discuri care imi plac cu adevarat.

Atunci cand ascult un nou disc, las orice prejudecata deoparte, orice informatie despre interpret: pur si simplu, doar ascult muzica. Cred ca doar asa, judecand fiecare inregistrare in parte, poti sa ajungi sa spui ca ceva este bun sau rau – iar daca ascultam prin comparatie inregistrarilor vechilor nume cu cele ale artistilor de astazi, veti sesiza ca si cei de astazi au ceva foarte valabil de spus contemporanilor lor.

The Chopin Project

Olafur Arnalds si Alice Sara Ott au ales prin “The Chopin Project” sa spuna ceva despre Chopin tinerilor de varsta lor, considerand a priori ca Chopin are in continuare ceva de spus celor care au acum pana in 30 ani. Olafur Arnalds a declarat ca iubeste foarte mult muzica lui Chopin; Alice Sara Ott este o redutabila interpreta a muzicii lui Chopin, ea a inregistrat in 2009 integrala valsurilor chopiniene.



Ce auzim pe acest disc sunt lucrari originale de Chopin, inregistrate insa de Alice Sara Ott nu pe un pian de concert, ci pe piane din baruri: uneori se aud si vocile oamenilor din aceste baruri – in ideea ca Chopin ramane un contemporan al nostru. Alaturi de acest Chopin original sunt compozitiile lui Olafur Arnalds, in stilul lui specific, deja binecunoscut de cei care il cunosc si il apreciaza. Si in final, a rezultat un album plin de nostalgie, care vorbeste despre Chopin pe limba celor tineri. Este un Chopin al tristetii, al insingurarii sau poate, doar al visului...


The Chopin Project” poate fi ascultat la Radio Romania Muzical luni, 11 mai, de la ora 19.00, in reluare duminica, 17 mai, de la ora 13.05. Este inclus si in cadrul campaniei “Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015” pe al carei site (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015) pot fi (re)ascultate toate albumele intrate in campanie.

disculde muzicaclasica2015_chopinproject


Discul este disponibil si in Romania, in magazinele de specialitate si pe www.getmusic.ro (http://www.getmusic.ro/produse/CD/p18138-lafur-Arnalds-Alice-Sara-Ott-The-Chopin-Project.html).

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate