Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Alexandru Bălănescu vine în România
(Muzică)
Un concert si lansarea a patru discuri: iata motivul pentru care-l vom avea la Bucuresti pe Alexandru Balanescu, violonistul si compozitorul care de 40 ani face o cariera internationala de prestigiu.
Concertul va avea loc joi, 28 mai, de la ora 20, la Fratelli Studios.
Se implinesc 10 ani de la lansarea albumului emblematic pentru Alexandru Balanescu – “Maria T” si cu aceasta ocazie, productia “Maria T” – muzica, dar si suport video – va ajunge si la Bucuresti. Concertul este prilej de lansare si pentru patru dintre albumele lui Alexandru Balanescu, reeditate de Universal Music Romania: “Possessed” (1992), “Luminitza” (1994), coloana sonora “Angels & Insects” (1995) si “Maria T” (2005).

Aceasta este, intr-adevar, o stire pentru cei care stiu cine este Alexandru Balanescu; altii (probabil mai multi) se vor intreba cine este Alexandru Balanescu si de ce e atat de important ca sustine un concert la Bucuresti.

Altfel despre muzica contemporana

Cine a auzit de Alexander Balanescu a auzit si de Philipp Glass, Michael Nyman sau Olafur Arnalds – artisti care fac parte din aceeasi familie artistica a muzicii contemporane care nu este nici clasica, nici pop, nici techno, nici indie, nici jazz. Este o muzica ce incearca sa gaseasca noi posibilitati de expresie intr-o lume care parca le-a vazut si le-a cunoscut pe toate; o muzica ce vrea si reuseste sa creeze experiente artistice noi, in ton cu sensibilitatea omului contemporan.

Poate nu intamplator, muzica lui Balanescu a fost strans legata de spectacolul cinematografic si de teatru, pentru ca sincretismul este una dintre caracteristicile acestei forme de arta contemporana. Mi-l amintesc pe Marius Manole cand povestea despre experienta traita alaturi de Alexandru Balanescu cand lucra la “Insemnarile unui nebun” de Gogol, despre dramatismul si intensitatea muzicii cantate live de violonistul Alexandru Balanescu.

Note biografice

Alexandru Balanescu a studiat vioara la Bucuresti cu doi reputati profesor, Garabet Avakian si stefan Gheorghiu; in 1969 (avea 15 ani) a parasit Romania impreuna cu familia sa, pentru a se stabili in Israel, unde a continuat studiul viorii. in 1971, a plecat spre Londra, iar in 1975, spre Statele Unite ale Americii, unde a devenit student al celebrei scoli Juilliard din New York. Acolo a descoperit ca interpretarea muzicii clasice nu-i mai este suficienta, ca este interesat de muzica contemporana si, mai mult, de crearea muzicii contemporane. Atunci s-a nascut violonistul si compozitorul Alexander Balanescu.

De 40 ani, Alexandru Balanescu traieste la Londra. A fost membru al Michael Nyman Band si al Cvartetului Arditti, ansambluri specializate in interpretarea muzicii noi. In 1987, Balanescu si-a infiintat propriul cvartet care i-a preluat numele si alaturi de care a cunoscut consacrarea la nivel mondial, asemenea unor staruri din zona pop-rock (cvartetul a aparut in concerte pe stadioane si a fost invitat sa cante alaturi de mega-staruri precum Pet Shop Boys). 

De fapt, ceea ce si-a propus Alexander Balanescu a fost sa aduca muzica contemporana (oarecum) clasica mai aproape de publicul larg, ceea ce a si reusit, cu foarte mare succes; si, in plus, sa exprime ce-i este specific si nu intamplator, tocmai albumele care cuprindeau acest ‘specific’ s-au bucurat de o larga recunoastere.

Sigur, emblematic ramane “Maria T”, un omagiu adus celebrei Maria Tanase, un album aparut in anul 2005 la o casa engleza de discuri importanta, Mute (cu care a colaborat si Depeche Mode) si care in 29 mai 2015 se relanseaza la Universal Music Romania. Alexandru Balanescu creeaza un dialog imaginar intre propria-i muzica si inregistrarile Mariei Tanase, iar rezultatul este unul hipnotic, seducator, o muzica noua si veche in acelasi timp, care, evident, pentru romani are o rezonanta foarte speciala – pe scurt, o reusita artistica speciala.

Alexandru Balanescu lucreaza la un album inspirat de Enescu; stateam si ma gandeam daca nu cumva Enescu insusi ar fi ajuns sa scrie si sa cante in secolul XXI ca Alexandru Balanescu. Sursele majore de inspiratie sunt identice: in discursul amandorura exista o transpus intr-un limbaj original dorul romanesc, melodica si ritmica din muzica traditionala romaneasca, oniricul...
Da, cred ca asta face cel mai bine Alexandru Balanescu: creeaza vise pentru oamenii de astazi. 


Cele patru discuri “Maria T”, “Possessed”, “Luminitza” si coloana sonora “Angels & Insects” se vor lansa in 29 mai 2015 si se pot achizitiona, in format fizic, exclusiv din librariile Carturesti, pana pe 5 iunie, iar in format digital sunt disponibile pe iTunes si Deezer.  Albumele se pot precomanda din 22 mai de pe website-ul Carturesti (http://umusic.ly/balanescu.carturesti) si pe  itunes.  
Alexandru Balanescu va sustine o sesiune de autografe miercuri, 27 mai, de la ora 19, la Carturesti Verona (Gradina secreta). 
Biletele pentru concertul Cvartetului Alexandru Balanescu din 28 mai sunt disponibile in retelele www.eventim.ro, www.iabilet.ro si la Fratelli Studios, in seara evenimentului.  

alexander_balanescu


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate