Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Ceva vechi, ceva nou
(Muzică)
Nu, nu am de gand sa vorbesc despre mirese si nunti, ci despre doua discuri in aparenta antagonice tocmai prin faptul ca vin din partea a doi muzicieni foarte diferiti, cu o experienta foarte diferita. Totusi, un lucru le uneste: calitatea intrinseca a muzicii de pe aceste doua discuri.
Protagonistii sunt violonistul Ithzak Perlman si compozitorul Max Richter.

Itzhak Perlman, o legenda in viata

Da, cam asa ar putea fi descris unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti violonisti americani: o legenda in viata. Pe 31 august 2015 a implinit 70 ani; are insa in spate o cariera de 57 ani, pentru ca Itzhak Perlman a aparut in lumina reflectoarelor de la varsta de doar 13 ani. Ar fi putut sa fie doar o flacara care se stinge foarte repede: la debut, presa l-a promovat foarte mult din cauza situatiei sale speciale – in urma unei poliomelite, a ramas infirm, se deplaseaza numai cu ajutorul carjelor sau al scaunului cu rotile si canta doar asezat pe scaun. Insa Itzhak Perlman nu a cazut in derizoriul tabloidelor, el si-a construit in timp o cariera foarte serioasa cu care oricine se poate mandri. De altfel, nu oricine a reusit sa primeasca, precum Itzhak Perlman, 16 premii Grammy...

Itzhak-Perlman-violin-Ema-007


Ajuns la 70 ani, Itzhak Perlman si-a facut un cadou: este discul pe care vi-l aduc in atentie, aparut pe 28 august 2015 la casa Deutsche Grammophon. Pe el, regasim doua sonate – una de Gabriel Fauré, alta de Richard Strauss, inregistrate alaturi de prietenul sau de o viata, pianistul Emanuel Ax, si el, multipremiat la Grammy in calitate de partener de muzica de camera al violoncelistului Yo Yo Ma. Acest disc este in mai multe sensuri o premiera pentru Perlman: primul disc nou in ultimii 16 ani, cand s-a retras treptat pentru a se dedica mai mult profesoratului, primul disc inregistrat alaturi de Emanuel Ax, primul disc pe care apar inregistrate aceste sonate pe care le-a cantat deseori in recitaluri live, dar pe care nu le-a gravat niciodata pe disc anterior. 
In plus, acest disc este dovada vie ca un mare artist ramane la fel de bun indiferent de varsta: rafinamentul din interpretarea celor doi muzicieni – Itzhak Perlman si Emanuel Ax -, este atributul unor oameni care au trait prin muzica intreaga viata, care au dobandit o intelegere a muzicii rezervata unei elite restranse. O muzica foarte frumoasa, pe tiparul romantic, in aceste doua sonate foarte rar de intalnit astazi pe discuri noi, companion perfect pentru o seara de toamna tarzie cu un pahar de vin bun si vechi: de neratat.
Discul poate fi ascultat luni, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Radio Romania Muzical si este inclus in cadrul campaniei “Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015”. (www.romania-muzical.ro/voteaza2015).

max_richter_photo_by_mike_terry

Foto by Mike Terry


Max Richter – “Sleep”

Slow food, slow life: doua concepte care incep sa aiba din ce in ce mai multi adepti intr-o societate saturata de viteza, stres, lipsa timpului pentru micile placeri ale vietii. in mijlocul iuresului, unii se opresc si se gandesc: “Are sens drumul pe care merg? Eu cine sunt: doar omul care alearga intre nenumaratele obligatii zilnice?”

Cred ca aceleasi intrebari si le-a pus si compozitorul britanic Max Richter inainte de a aparea cu noul sau proiect intitulat “Sleep”, pe care el insusi il descrie astfel: "Este un cantec de leagan de 8 ore, o lucrare gandita pentru pian, coarde, mediu electronic si voci, dar fara cuvinte. Este cantecul meu personal de leagan pentru o lume frenetica, un manifest pentru un ritm al vietii mai lent". “Sleep” inseamna o piesa muzicala de 8 ore, gandita sa acompanieze durata normala de 8 ore a somnului unui adult. Iar in noaptea de 3 spre 4 septembrie, lucrarea a fost difuzata online in intreaga lume, starnind reactii entuziaste: "Sunete sublime… am ascultat cu lacrimi in ochi, uimitor si frumos...". “Sleep” a fost difuzata in integralitate si de posturile BBC3 din Marea Britanie si ABC din Australia. Exista de asemenea si o versiune de o ora a lucrarii, dar si editari pentru radio ale unor teme din lucrare – acestea din urma au fost difuzate luni, 5 octombrie, si la Radio Romania Muzical si pot fi reascultate aici. (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015/disc/video-max-richter-albumul-sleep-music-box-5-octombrie-2015/1362731/3071/11)


Cred ca auditia acestei lucrari trebuie incercata macar o data: un alt fel de muzica clasica contemporana decat cea foarte tensionata cunoscuta de majoritatea dintre noi, o muzica clasica contemporana care vorbeste si despre partea frumoasa a umanitatii de astazi.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate