Best Orchestral Performance
Cea mai buna interpretare orchestrala, 5 discuri nominalizate, dintre care doua si in campania romaneasca “Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015”: Simfonia a IV-a de Anton Bruckner (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015/disc/video-anton-bruckner-la-music-box-18-mai/1338481/3071/11), in interpretarea Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, dirijate de Manfred Honeck si Simfonia a X-a de Dmitri Sostakovici (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015/disc/video-andris-nelsons-primul-album-din-seria-sostakovici-in-umbra-lui-stalin-music-box-24-august/1355121/3071/11), cu Orchestra Simfonica din Boston, dirijor Andris Nelsons.
Puncte in comun: sunt inregistrari din concert live, lucrari monumentale, dificile, o captare impecabila din punct de vedere tehnic (la acest aspect iese si mai mult in evidenta Bruckner, Reference Recordings – editorul – fiind recunoscut pentru calitatea tehnica exceptionala); orchestre americane de prima mana conduse de dirijori specializati in repertoriul propus: Manfred Honeck, in repertoriul post-romantic austriac, Andris Nelsons, in muzica rusilor din prima jumatate a secolului XX.
Best Opera Recording
Cea mai buna inregistrare de opera, tot 5 discuri nominalizate, din nou doua in campania “Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015”: Rapirea din serai de Wolfgang Amadeus Mozart (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015/disc/in-premiera-rapirea-din-serai-cu-rolando-villazon/1367601/3071/11), intr-o productie dirijata de Yannick Nezet Seguin si Copilul si vrajile de Maurice Ravel (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015/disc/ravel-cu-seiji-ozawa-music-box-16-noiembrie-2015/1372151/3071/11), dirijor Seiji Ozawa.
“Rapirea din serai” face parte dintr-o serie de 7 opere proiectate sa apara pe disc, inregistrate de tenorul Rolando Villazon si dirijorul Yannick Nezet Seguin – este al treilea din serie. Villazon canta alaturi de artisti vorbitori de limba germana; pentru el, un nativ mexican, a fost o provocare sa inregistreze o opera in limba germana, fiind prima data cand s-a incumetat la o asemenea intreprindere. Suntem in fata unei inregistrari de mare acuratete stilistica, pentru ca Mozart nu poate fi interpretat oricum si de oricine, si prin aceasta o mare reusita. Iar alaturi de mult-mediatizatul Villazon, o vedeta incontestabila a momentului, gasim si nume cel putin la fel de importante, cum sunt soprana Diana Damrau si baritonul Thomas Quasthoff (acesta din urma, intr-un rol vorbit).
“Copilul si vrajile” este de fapt o mini-opera de Maurice Ravel, o lucrare scrisa la inceput de secol XX care inglobeaza toate stilurile si curente existente in epoca, de la impresionism la jazz. Si asa cum pentru Villazon a fost o premiera sa inregistreze in limba germana, si pentru dirijorul acestei mini-opere a fost o premiera aceasta inregistrare. Seiji Ozawa, care a implinit in septembrie 80 ani, este unul dintre cei mai cunoscuti dirijori ai momentului, in orice caz, cel mai important dirijor de origine japoneza, specializat in repertoriul francez. Iar pentru acest disc, aparut chiar in preajma zilei cand a implinit 80 ani, a ales lucrari din repertoriul francez care au o nuanta asiatica, impacand astfel cultura sa de origine si de adoptie. La “Copilul si vrajile” a colaborat cu artisti francezi, nume care nu sunt in prim planul mediatic, dar care cunosc foarte bine stilistica lui Ravel. Discul este completat de ciclul de melodii cu orchestra “seherazada” tot de Ravel, unde solista este insa vedeta americana Susan Graham.
Daniel Trifonov
Best Classical Instrumental Solo
Interpret solist -printre cele 5 nominalizari o gasim si pe cea a discului inregistrat de pianistul rus Daniil Trifonov (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015/disc/video-pianistul-daniil-trifonov-albumul-rahmaninov-music-box-28-septembrie/1361591/3071/11) alaturi de Orchestra Simfonica din Philadelphia, condusa de Yannick Nezet Seguin (e o performanta pentru acest dirijor canadian sa fie nominalizat in acelasi an la doua categorii diferite ale premiilor Grammy). Pe disc, teme cu variatiuni, lucrari de Rahmaninov (celebra Rapsodie pentru pian si orchestra pe o tema de Paganini, variatiunile pe teme de Chopin si Corelli) sau inspirate de Rahmaninov (Rachmaniana, lucrare semnata chiar de Daniil Trifonov).
Versiunea Trifonov – Seguin pentru Rapsodia pe o tema de Paganini este una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat in ultimii ani. E totul aici: tehnicitate, lirism, spontaneitate, prospetime, dar si o legatura cu traditia (Trifonov, acum in varsta de 24 ani, este considerat continuatorul scolii ruse de pian, pe filiera Rahmaninov – Richter). Si cum Daniil Trifonov va putea fi ascultat la Bucuresti in editia 2017 a festivalului Enescu, cred ca interesul pe care ar trebui sa-l acordam acestui disc este inca mai mare.
Best Classical Solo Vocal Album
Prezenta vocala solista: nominalizat, ultimul album al mezzosopranei Cecilia Bartoli, St. Petersburg, (http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2014/disc.htm?a=1295231&c=2561&g=11) lansat pe 13 octombrie 2014. Un album cu arii de secol XVIII descoperite de Cecilia Bartoli in arhiva teatrului Mariinski din St Petersburg, marturii dintr-un secol cand tarii si tarinele Rusiei aveau ambitia de a demonstra ca St Petersburgul este o capitala de talia culturala a altor orase mari europene. Ariile nu sunt compuse de rusi, ci de italieni si nemti. Ineditul este asigurat de faptul ca unele dintre aceste arii sunt, totusi, in limba rusa, iar a o asculta pe Bartoli cantand in ruseste este o experienta in sine.
Sigur, acestea sunt doar spicuiri din nominalizarile la premiile Grammy care se vor acorda pe 15 februarie 2016, insa sunt albume de certa calitate aflate la doar un click distanta pentru ascultare, pentru ca urmand linkurile de mai sus, puteti gasi emisiunile de la Radio Romania Muzical in care s-au difuzat integral aceste albume care au o garantie in plus a calitatii prin aceste nominalizari. E bine de stiut si ca doar pana in 10 ianuarie 2016 mai pot fi votate discurile intrate in campania “Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015” (www.romania-muzical.ro/voteaza2015), ce-si propune ca numai in baza voturilor si notelor acordate de vizitatori sa desemneze Discul de muzica clasica al anului 2015 in Romania. Asa ca nu ezitati, mai ales in perioada urmatoare, cand avem poate mai multa dispozitie pentru aceasta, ascultati muzica buna: sarbatorile vor fi mai frumoase!
.
|