Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Superlativele tinereții
(Muzică)
Obisnuim sa-i privim cu o oarecare neincredere pe cei tineri (sau poate sa fie doar impresia mea subiectiva legata de perceptia din societatea romaneasca?). Ca nu au suficienta experienta, ca nu au bagajul cultural al parintilor lor, ca pur si simplu, trebuie sa se maturizeze.
In muzica, lucrurile au stat insa si in alte timpuri, altfel. Pentru ca nu doar astazi s-a vorbit de copii minune sau tineri adulti care reusisera sa realizeze ceea ce altii reusesc sa faca intr-o viata. Cazul lui Mozart este notoriu.

Tinerii muzicieni de astazi (unii dintre ei) nu inceteaza sa uimeasca si astazi. M-am gandit la acest lucru in timp ce ascultam concertul sustinut de violoncelistul Andrei Ionita la Sala Radio sau noul CD al unei pianiste georgiene, Khatia Buniatishvili. Ca si noul album al violonistei Esther Yoo...

Un roman cu care ar trebui sa ne mandrim toti – Andrei Ionita

20 mai, Sala Radio, plina ochi de un public divers venit sa-l asculte pe singurul roman care a reusit performanta de a cuceri premiul I si Medalia de Aur  la una dintre cele mai importante competitii pentru muzicieni, la nivel mondial: Concursul “Ceaikovski” de la Moscova. A obtine premiul I la un asemenea concurs este o performanta absolut notabila, demonstrand un nivel de profesionalism rezervat doar unor foarte putini alesi.

In 2015, un roman a reusit aceasta performanta, un violoncelist care atunci avea doar 21 ani; student al Universitatii de Arte din Berlin si absolvent, al, atentie, Colegiului Sf. Sava din Bucuresti (deci, nicio legatura cu muzica). Insa totul este posibil atunci cand talentul nativ este unul deosebit, asa cum este si cazul lui Andrei Ionita. Un urias talent, dublat insa si de o cultura si inteligenta patrunzatoare – aceasta este prima impresie lasata de Andrei Ionita si la concertul de la Sala Radio din 20 mai.

A interpretat un concert-hit pentru lumea violoncelistilor: Concertul op.104 in si minor de Antonin Dvorak, o lucrare dificila atat tehnic, cat si artistic, un reper pentru componistica finalului de secol XIX. Violoncelul nu este in mainile lui Andrei Ionita un simplu instrument, ci un alter ego al personalitatii sale vibrante: ii cunoaste, deci, toate secretele si respira la unison. Virtuozitate si lirism, simplitate in complexitatea constructiei, adaptabilitate la toate cerintele de ordin estetic si stilistic ale partiturii – totul e posibil pentru acest tanar de 22 ani care are in fata o cariera de cel mai inalt nivel. Pentru ca Andrei Ionita nu este un simplu violoncelist, fie el si foarte bun, el este intruchiparea Violoncelistului ideal. si totusi, nu are decat 22 ani…. 

In 9 si 10 iunie, Andrei Ionita va aparea si la Ateneu,  pentru a interpreta Concertul de Edward Elgar; iar anul viitor, este invitatul Festivalului International George Enescu: pe 10 septembrie 2017 va interpreta Concertul nr.2 de Dmitri Sostakovici (unul dintre compozitorii sai preferati) alaturi de Orchestra Filarmonicii din Munchen, dirijor Valery Gergiev.

andrei ionita

Andrei Ionita


Seducatoarea si neobisnuita Khatia Buniatishvili

Este unul dintre putinele discuri pe care le-am ascultat anul acesta, despre care pot spune ca mi-au facut pielea de gaina (e si acesta un criteriu al impactului emotional pe care-l poate produce auditia unei muzici deosebite): “Kaleidoscope” cu pianista georgiana Khatia Buniatishvili, astazi in varsta de 29 ani. Un caleidoscop de lucrari pentru pian care cunosc si o versiune orchestrala celebra (deci, cu atat mai greu de interpretat) si care au legaturi si cu alte arte: pictura si coregrafia in acest caz. Pe disc regasim, deci, Suita “Tablouri dintr-o expozitie” de Modest Musorgski, Valsul de Maurice Ravel si Trei miscari din baletul Petruska de Igor Stravinski. Insa la ce tip de caleidoscop s-a gandit insasi Khatia Buniatishvili puteti vedea cu proprii ochi in desenul animat de mai jos.


Da, Khatia Buniatishvili este un artist cu o viziune deosebita, un spirit taios, un caracter noir intr-o lume care se pare ca are nevoie de aceasta intransigenta. De pe acest album, nu Stravinsky sau Ravel mi s-a parut ca transmit cel mai bine aceasta viziune, ci “Tablourile dintr-o expozitie” de Musorgski, privite dintr-o perspectiva plina de umbre, fara nimic triumfator, un soi de thriller al pianisticii si cu toate acestea,  paradoxal, extrem de emotionante. Mai rar ai ocazia sa ascultati o paleta atat de larga de nuante ca la Khatia Buniatishvili – de la un imperceptibil pianissimo, la impunatoare fortissimo; insa nu doar atat poate explica magia efectiva prin care Khatia Buniatishvili reuseste sa-si subjuge publicul. Sa detaliem putin: a inceput sa cante la pian la varsta de 3 ani, a sustinut primul concert cu orchestra la 6 ani, iar de la 10 ani sustine turnee regulate cu orchestra; la 9 ani citea Cehov si Dostoievski. Da, un talent neobisnuit, o minte sclipitoare si, in plus, o femeie frumoasa, cu un aer parizian, desi ea e nascuta intr-un oras de pe coasta estica a Marii Negre. Si un album pe care-l puteti asculta la Radio Romania Muzical luni, 30 mai, de la ora 19.00 sau oricand din 31 mai pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016. (www.romania-muzical.ro/voteaza2016)


Khatia Buniatishvili


...si o violonista de 22 ani

In 2009, Khatia Buniatishvili era numita BBC New Generation Artist, titulatura detinuta din 2014 si de violonista americano-sud coreeana Esther Yoo, nascuta, ca si Andrei Ionita, in 1994. Ea este o veterana a marilor competitii internationale: in 2010, pe cand avea 16 ani, cucerea premiul al III-lea la Concursul Sibelius, devenind astfel cel mai tanar laureat din istoria acestei importante competitii, organizate odata la 5 ani. In 2012, Esther Yoo obtinea si premiul al IV-lea la Concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles, alta foarte importanta competitie internationala. 

Iar in 2016, Esther Yoo si-a lansat primul disc, inregistrat pentru una dintre cele mai importante case la nivel mondial. Sibelius si Glazunov sunt compozitorii alesi de Esther Yoo, care este insotita de Orchestra Philharmonia din Londra, condusa de Vladimir Ashkenazy.

Esther Yoo propune doua fatete deosebite ale personalitatii sale pe acest CD: exuberanta si extrovertita in Concertul de Aleksandr Glazunov, mai cerebrala in mult mai des interpretatul concert in re minor de Jean Sibelius. Mi s-au parut interesanta si completarea adusa acestor doua opusuri concertante: doua lucrari mai putin cunoscute - Suita op.117 de Sibelius si Grand Adagio din muzica de scena Raymonda de Glazunov.


Punand-o in comparatie cu Khatia Buniatishvili sau Andrei Ionita, Esther Yoo nu mi s-a parut la fel de spectaculoasa in viziune; insa cu siguranta este o violonista foarte talentata si cu o maturitate care depaseste limita normalului celor 22 ani pe care-i va implini pe 11 iunie. O americana de origine sud-coreeana, Esther Yoo a studiat in Europa, la Munchen si Bruxelles, cu profesori vestiti; face parte din aceasta generatie tanara a muzicienilor de origine asiatica prezenti la toate marile competitii internationale, pe care le si castiga, de cele mai multe ori. Totusi, fata de numarul mare de competitori si laureati ai acestor competitii, cei care si ajung sa confirme o cariera internationala sunt putini, o situatie care insa oricand se poate schimba. si Esther Yoo poate fi unul dintre muzicienii de origine asiatica in stare sa produca aceasta schimbare...

Discul violonistei Esther Yoo poate fi ascultat oricand pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016. http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2016/disc/video-esther-yoo-i-vladimir-ashkenazy-interpreteaza-sibelius-i-glazunov-music-box-23-mai/1407071/3261/11

esther yoo coperta


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate