Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 iunie 2018
Recomandări
Goldoni se joacă pe scena Naţionalului ieşean, în regia lui Silviu Purcărete
(Teatru)
Luni, 30 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului National “Vasile Alecsandri” Iasi, are loc premiera spectacolului Cafeneaua de Carlo Goldoni, in regia lui Silviu Purcarete.
Spectacolul este inclus in programul Festivalului International al Educatiei, editia 2016, iar a doua reprezentatie se va tine marti, 31 mai, tot de la ora 19.00.

Cu aceasta premiera, Nationalul iesean continua manifestarile dedicate sarbatorilor sale din acest an: 200 de ani de la prima reprezentatie a unei piese de teatru in limba romana, 175 de stagiuni, 140 de ani de la infiintarea primului teatru evreiesc din lume si 120 de ani de la inaugurarea cladirii.

Scenografia spectacolului montat de Silviu Purcarete la Iasi este semnata de Dragos Buhagiar, iar muzica de Vasile Sirli.

Din distributie fac parte actorii: Teodor Corban, Calin Chirila, Ionut Cornila, Constantin Puscasu, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Haruna Condurache, Constantin Avadanei, Horia Verives, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Pusa Darie, Gelu Zaharia, Livia Iorga, Oana Sandu, Radu Homiceanu, Cosmin Panaite, Andreea Spataru, Diana Roman, Grigore Andrei Sava, Adrian Marele, Lucian Valacu.

La Teatrul National din Iasi, Silviu Purcarete a mai regizat Uriasii muntilor de Luigi Pirandello si Palaria florentina de Eugène Labiche. 

De asemenea, pe langa numeroasele spectacole regizate in teatrele din tara, Purcarete este un regizor prolific si la nivel international. Acesta a montat in Anglia („Royal Shakespeare Company”, „Nottingham Playhouse”), Franta („Théatre de l’Union”), Austria („Burgtheater”), Ungaria (Teatrul „Csokonai” din Debrecen, Teatrul „Katona József” Budapesta ), Norvegia (Teatrul National din Bergen, „Det Norske Teatret”, Oslo), Portugalia („Teatrul National São João”),  Rusia (Teatrul din Sankt-Petersburg, Teatrul Vakhtangov din Moscova). 

Referitor la piesa Cafeneaua, Carlo Goldoni scria in Memorii:

„In italiana, piesa se numea La Bottega del Caffé si in franceza pur si simplu, Le Café. Locul actiunii, care nu se schimba, e vrednic de oarecare luare-aminte; e o raspantie de drumuri din Venetia.[…] Nu infatisez in titlul piesei o poveste, o pasiune, un caracter; ci o cafenea, unde se petrec in acelasi timp mai multe actiuni, unde mai multe persoane sunt aduse de interese deosebite; si, daca am avut fericirea sa gasesc legatura temeinica intre aceste felurite fiinte, facandu-le trebuincioase una alteia, cred ca mi-am implinit datoria, trecand cu atat mai vartos peste greutati.”


poze-cafeneaua-968x460

Sursa foto: Teatrul National "Vasile Alecsandri" Iasi

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate