Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Halloween și antidotul lui
(Muzică)
Ei bine, moda Halloween-ului ajunge si pe un disc de muzica clasica, insa chiar in ajunul Halloween-ului se lanseaza si un antidot, un disc cu muzica de Mozart. Ambele, foarte bine cantate.
Dans macabru... cu Orchestra Simfonica din Montreal si dirijorul Kent Nagano

Nu sunt o mare fana a Halloween-ului, dar sunt o admiratoare a dirijorului Kent Nagano, americanul de origine japoneza care in prezent este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal si directorul Operei de Stat din Hamburg. Sub conducerea sa, aceasta orchestra canadiana a ramas intr-o zodie fericita, inceputa sub coordonarea lui Charles Dutoit, iar Nagano a adus in plus si mai multa promovare si vizibilitate, prin parteneriatul cu o casa de discuri europeana. in 2016, casa londoneza Decca a publicat doua discuri avand in prim plan Orchestra Simfonica din Montreal si pe dirijorul Kent Nagano: primul a aparut in martie 2016, cu opera foarte putin cunoscuta L’Aiglon semnata de doi compozitori, Jacques Ibert si Arthur Honneger, album care a luat deja un premiu Echo Klassik, iar al doilea a fost lansat pe 14 octombrie 2016. Este vorba despre acest Danse macabre, lucrari ce ar putea fi puse in legatura cu tematica demonicului si fantasticului, adica cu Halloween-ul. 
Sunt inregistrari din concerte live ce au avut loc la finalul lunii octombrie 2015, adica tot in preajma Halloween-ului (si acest lucru se simte in mod placut, in zgomotele de sala lasate cred intentionat pe inregistrare). Iata si programul: patru poeme simfonice – Ucenicul vrajitor de Paul Dukas, O noapte pe muntele plesuv de Modest Musorgski, Vrajitoarea la amiaza de Antonin Dvorak si Tamara de Mili Balakirev, alaturi de Dans macabru op.40 de Camille Saint Saens si Halloween din Three Outdoor Scenes de Charles Ives.

Asadar, sunt lucrari foarte cunoscute, alaturi de unele mai putin cunoscute: evident, recordul de popularitate il au Ucenicul vrajitor si O noapte pe muntele plesuv – nici eu, ca muzician, nu mai pot sa le ascult fara sa ma gandesc la desenele animate Fantasia realizate in studiourile Walt Disney.


Marele merit al acestui disc nu este insa aceasta idee oarecum neobisnuita pentru muzica clasica, legata de Halloween, ci modul cum sunt interpretate aceste lucrari: cu tehnicitatea unei orchestre americane si sensibilitatea uneia europene. In fine, o realizare importanta, care poate fi ascultata la Radio Romania Muzical luni, 31 octombrie, de la ora 19.00, in reluare duminica, 6 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricand pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016. http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2016/disc/dirijorul-kent-nagano-albumul-dans-macabru-music-box-31-octombrie/1434411/3261/11

hq720


....si antidotul mozartian marca Mitsuko Uchida

Dupa o petrecere demonica de Halloween, o incursiune in lumea seraficului Mozart este binevenita, mai ales daca ghid este una dintre cele mai cunoscute si avizate interprete mozartiene ale timpurilor noastre: pianista britanica de origine japoneza Mitsuko Uchida.
La 65 ani, Mitsuko Uchida se bucura de o reputatie de invidiat, iar aceasta eticheta de mare interpreta mozartiana este extrem de valoroasa, pentru ca sunt foarte putini cei care au fost considerati astfel, de-a lungul istoriei muzicii. Chiar daca muzica lui Mozart pare destul de usor de cantat, de fapt, este una dintre cele mai dificile, si nu neaparat tehnic. Oricine a cantat vreodata o partitura pentru pian de Mozart, cunoaste acea senzatie ca sta in pielea goala in fata publicului, complet expus: orice ezitare se simte, ori esti perfect, ori ai ratat totul.
Mitsuko Uchida a inregistrat in urma cu mai multi ani concertele pentru pian si orchestra de Mozart alaturi de Orchestra Engleza de Camera; intre 2002 si 2007, ea a fost artist in rezidenta al Orchestrei Simfonice din Cleveland si de atunci a pornit un nou proiect: sa cante si sa inregistreze Mozart asa cum insusi Mozart o facea, conducand orchestra de la pian. Intre 2009 si 2016 au aparut 5 discuri, fiecare cu cate doua concerte, cu Mitsuko Uchida, solista si dirijor al Orchestrei Simfonice din Cleveland. Ultimul este lansat pe 28 octombrie si cuprinde Concertele cu numerele 17 si 25, foarte cunoscute, de altfel.


Ceea ce individualizeaza aceste inregistrari este modalitatea de colaborare mai curand camerala dintre solista si orchestra: cantand impreuna, ei se inteleg din priviri. Iar Mitsuko Uchida, pianista haiku, cum imi place sa o numesc, ne propune un Mozart slefuit ca un diamant, foarte profund, fara niciun artificiu inutil: o experienta auditiva ce cred ca nu trebuie ratata. 
Puteti asculta acest disc luni, 7 noiembrie, ora 19.00 la Radio Romania Muzical, in reluare, duminica, 13 noiembrie, de la ora 13.05, si acest disc fiind inclus in campania Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016. www.romania-muzical.ro/voteaza2016
Cele doua albume prezentate sunt disponibile si in magazinele de specialitate din Romania si pe site-urile www.emag.ro si www.getmusic.ro.

028948307166_uchida_mozart_17_25_cvr


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate