Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
13 iulie 2020
Recomandări
Premiu special ȋn Franţa pentru Festivalul de Film Istoric de la Râşnov
(Cinema)
Echipa Festivalului de Film Istoric Rasnov a participat in perioada 14-21 noiembrie 2016 la editia a 27-a a Festival International du Film d’Histoire de Pessac. Bordeaux.
Este deja a doua etapa a colaborarii intre cele doua evenimente dupa ce in august 2016 selectionerul oficial al Festivalului de la Pessac, cunoscutul actor si producator Pierre-Henri Deleau (selectioner al Festivalului de la Cannes in perioada 1969 - 1998), a participat in calitate de invitat special la Festivalul de la Rasnov avand sustinerea Institutului Cultural Francez de la Bucuresti.

Cu ocazia decernarii premiilor acestei editii la gala de inchidere, Festivalul de Film Istoric de la Rasnov a primit premiul special "Coup de Coeur" din partea echipei de la Pessac. Prezent la acest moment, coordonatul Festivalului de la Rasnov, domnul Mihai Dragomir a multumit organizatorilor pentru acest premiu onorant si a remarcat multiplele posibilitati de colaborare intre cele doua evenimente, Festivalul de la Pessac avand o bogata experienta. 

In sectiunea competitiva pentru documentare a fost selectat si filmul Razboiul Regelui (www.ffir.ro/ro/filme/rzboiul-regelui/) realizat de Trevor Poots si produs de Chainsaw Europe (www.chainsaweurope.com). La proiectii a fost prezent si a raspuns intrebarilor din sala domnul Dan Draghicescu (coproducator al filmului). 

Festival International du Film d’Histoire de Pessac a fost fondat in anul 1990 si plaseaza reflectia asupra imaginilor in inima cercetarii istorice. Cinematograful este acum o sursa esentiala in intelegerea secolului XX in diverse domenii: evolutii sociale, transformari politice, schimbari culturale si a sistemelor de reprezentare.

Pentru fondatorii festivalului, Istoria este abordata mai mult decat doar printr-o privire spre trecut, este de fapt un proces de invatare culturala si civica perpetua, care ancoreaza tema fiecarui an in evenimentele actuale. Proiectiile de film sunt oportunitatea perfecta pentru dezbateri sincere si valoroase. Care este diferenta dintre fictiune si realitate in filmele cu tematica istorica? Ce linie subtire si fragila le separa?

Conceptia festivalului a fost gandita de Alain Rousset, primarul orasului Pessac in 1990 (actual Presedinte al Regiunii Aquitaine), si de scriitorul Jean Lacouture. Evenimentul a fost creat pentru prima data ca un tribut adus regizorului Jean Eustache (nascut in Pessac) si cu dorinta de a imbina istoria si imaginea. O echipa formata din profesionisti (istorici, cineasti, jurnalisti) lucreaza pentru fiecare editie: Jean-Noël Jeanneney, Jean-Pierre Rioux, Stéphane Khemis, Jean Labib, Pierre-Henri Deleau, Michel Eimer, Anne-Marie Cocula si Pierre Sadran.

Editia din acest an a presupus 150 de filme invitate, 40 de dezbateri si peste 40.000 de spectatori timp de 8 zile. 

Scurt rezumat: https://vimeo.com/193037754
Website oficial: www.cinema-histoire-pessac.com 

mihai-dragomir_coordonator-ffir


Va reamintim de asemenea ca Festivalul de Film Istoric de la Rasnov (FFIR) a aparut in anul 2009 din dorinta valorificarii unui capitol important al cinematografiei locale si mondiale, dar si din nevoia de a produce in spatiul public romanesc discutii despre teme al caror impact temporal depaseste efemeritatea clipei. S-a nascut astfel un eveniment unic pe piata culturala romaneasca in care Istoria si Filmul Istoric starnesc ganduri si pasiuni, informeaza si emotioneaza, ridica intrebari si dezbate raspunsuri. O intamplare proaspata si relaxata, care intelege sa mixeze in chip firesc rigoarea si umorul.

Cu opt editii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturala a Rasnovului, marcand spectaculoasa ascensiune a orasului transilvan in topul national al destinatiilor cultural-turistice (peste 300.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.

Partenerii care s-au alaturat anul acesta Festivalului de Film Istoric Rasnov sunt: Banca Comerciala Romana, Romanian Business Consult, Institutul Cultural Roman, Banca Transilvania, Allen & Overy, Erbasu SA, Crama La Salina, Golin, MullenLowe.  


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate