Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Două chipuri ale lui Johann Sebastian Bach, create de violoniștii Alexandru Tomescu și Nemanja Radulovic
(Muzică)
Cat de multe mai are de spus astazi muzica lui Johann Sebastian Bach? Foarte multe, ar replica unii. Cine este Johann Sebastian Bach, ar intreba altii.
Pentru doua raspunsuri atat de diferite, doi artisti ei insisi foarte diferiti au pregatit doua albume care par foarte diferite: Bach to basics cu violonistul Alexandru Tomescu si Bach cu violonistul sarb Nemanja Radulovic. Puncte in comun ale celor doi: macar faptul ca ambii au castigat Concursul Enescu de la Bucuresti: unul in 1999, celalalt, in 2001.

Alexandru Tomescu – Bach to basics

In 2013, Alexandru Tomescu si-a intitulat traditionalul turneu Stradivarius din luna mai, Bach to basics: a interpretat atunci integrala lucrarilor pentru vioara solo de Bach, 3 sonate si 3 partite, in catedrale din Romania. A fost un tur de forta, si pentru violonist, chiar si pentru public: sa poti canta in concert aceasta integrala care dureaza peste 2 ore, fara pauza, este o performanta. Este si public o performanta sa stea in picioare peste doua ore (multi au facut-o) pentru a asculta Bach fara sa se plictiseasca, iar Alexandru imi spunea ca nu a vazut pe nimeni plecand atunci de la recitalurile sale...

In 2014, Alexandru Tomescu a inregistrat intr-o catedrala din Schwetzingen, oras din Germania, aceasta integrala. Imi marturisea ca pentru el a fost o premiera modul cum a realizat aceasta inregistrare: a cantat de 7 ori in 4 zile integrala, si in a cincea zi, cand ar fi trebuit sa refaca ce nu a iesit bine, si-a dat seama ca oricare nota extrasa din context ar fi stricat ansamblul, deci, nu a mai refacut nimic, in acord cu inginerul de sunet, laureat cu premii Grammy, Jacob Haendel, cu care a lucrat.
Intr-adevar, acest sentiment ca cele 6 sonate si partite bachiene creeaza un tot, o mare lucrare muzicala, este foarte evident pe noul disc al lui Alexandru Tomescu, aparut in mai 2016. Si este unul dintre principalele atu-uri ale albumului Bach to basics, dincolo de viziunea sa foarte echilibrata asupra muzicii bachiene, pe care violonistul o vede ca o incursiune in lumea spiritualului, ca o retragere din mundan catre o lume superioara. Suntem in fata unei foarte mari reusite a lui Alexandru Tomescu, una inca mai mare decat integrala capriciilor de Paganini. Pentru ca, asa cum observa si el, daca Paganini este greu tehnic de dragul spectacolului, Bach este foarte dificil, inclusiv tehnic, prin implicatiile cuprinse in muzica sa, prin adancimile discursului polifonic. Alexandru Tomescu demonstreaza prin Bach to basics un alt tip de maturitate artistica: este conceptia unui om care canta Bach de mai bine de 30 ani, care gandeste si canta Bach in fiecare zi. 

Sigur, exista multe moduri in care poate fi interpretat Bach, pentru ca insusi Bach, prin indicatiile parcimonioase din partituri, lasa mult spatiu de  creativitate pentru interpretii sai. Alexandru Tomescu merge pe linia deschisa de George Enescu, punandu-se pe sine intr-un plan doi, pentru ca astfel stralucirea muzicii bachiene sa fie mai evidenta, si face in mod intentionat acest lucru. Auditia integralei lucrarilor pentru vioara solo de Bach devine astfel o experienta spirituala intensa care pune frana, pentru doua ore, iuresului in care traim cu totii in contemporaneitate. si cred ca acesta este un dar pe care, la un moment dat, am putea sa ni-l facem cu totii...

Albumul Bach to basics poate fi ascultat la Radio Romania Muzical in 30 noiembrie (ora 16.50) si 1 decembrie (ora 17.05), insotit chiar de comentariile lui Alexandru Tomescu, sau oricand, pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016. http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2016/disc/violonistul-alexandru-tomescu-albumul-bach-to-basics-music-box-30-noiembrie-i-1-decembrie/1440431/3261/11
Albumul este disponibil in magazinele de specialitate.

18703 - BACH TO BASICS - CD1 - Digipack CD 6P-2T brosura ST - FI


Bach cu Nemanja Radulovic

Daca te uiti, prin comparatie, la portretele lui Alexandru Tomescu si Nemanja Radulovic, ai crede ca nu au nimic in comun: Radulovic, mai tanar cu aproape 10 ani, cu parul buclat si lung, cu blugii sai rupti si aparitia nonconformista, are alta personalitate decat Tomescu.
Totusi, in 1999, Tomescu castiga Concursul Enescu de la Bucuresti, iar la urmatoarea editie a concursului, in 2001, premiul I era cucerit de Nemanja Radulovic, un muzician de doar 16 ani, pe atunci. Nemanja Radulovic a parasit Serbia natala pe cand avea 14 ani, pentru studii la Paris, a infiintat doua ansambluri orchestrale, Les trilles du diable si Double sens, a publicat mai multe discuri alaturi de acestea, a cantat pe scene europene prestigioase; in 2015 i-a aparut primul disc la prestigioasa casa Deutsche Grammophon, Journey East, cu care a cucerit si un premiu Echo Klassik. 

Intr-o piata foarte competitiva, Radulovic a trebuie sa-si construiasca o imagine si Deutsche Grammophon a intuit foarte bine ca personalitatea lui Nemanja Radulovic poate convinge publicul tanar sa cumpere CD-uri de muzica clasica. Probabil ca aceasta este ideea din spatele materialelor video care insotesc albumul Bach, avand ca tema Alice in tara minunilor; un pic cam... gotice, dupa gustul meu, insa inteleg foarte bine necesitatea de a atrage tinerii de astazi. Ceea ce mi se pare regretabil este ca trebuie folosite asemenea artificii pentru cei tineri, ca Valoarea si Traditia nu mai au pret prea mare pentru aceasta generatie, ca acest ambalaj conteaza poate mai mult decat continutul, insa, asa cum au fost crescuti acesti tineri de noi, cei care nu mai suntem atat de tineri astazi, asa ii avem...



Chiar daca ambalajul de marketing al discului Bach semnat de Nemanja Radulovic este foarte slipicios, continutul in sine este valoros si bine fundamentat muzical. Radulovic nu-si propune de la inceput un Bach foarte spiritual, ci un Bach muzical, un Bach uman – de aceea si alege lucrari prelucrate de prietenul sau din copilarie, dirijorul Alexander Sedlar, prelucrari tot in stil baroc pentru vioara si orchestra realizate pentru Ciaccona din Partita a II-a pentru vioara solo, Toccata si fuga in re minor pentru orga si Aria din Suita a III-a pentru orchestra. Alaturi de doua veritabile hit-uri din repertoriul bachian: Concertul pentru doua viori si orchestra si Concertul in la minor pentru vioara si orchestra.


Radacini, fidelitate, familie – sunt reperele care l-au ghidat pe Radulovic cand a conceput acest disc. Radacinile sale bachiene – si el, ca si Tomescu sau oricare alt mare violonist, a cantat sau s-a gandit in fiecare zi la o lucrare de Bach, inca de cand era copil. Fidelitate fata de prieteni: ansamblul Double sens cu care canta este alcatuit din prietenii sai sarbi si mai noii sai prieteni francezi, fidelitate fata de prietenul sau Alexandre Sedlar care a realizat aranjamente si pe discul Vivaldi inregistrat anterior de Radulovic, fata de colega sa de la clasa de vioara de la Belgrad, Tijana Milosevic, alaturi de care a interpretat Concertul pentru doua viori si orchestra. Familie – pe disc nu exista doar lucrarile marelui Johann Sebastian Bach, ci si o lucrare in stilul fiului lui Bach, Johann Christian: de fapt, un Concert pentru viola si orchestra de Henri Casadesus, prilej de a descoperi ca Radulovic violistul este la fel de bun ca Radulovic violonistul.

Un Bach proaspat, mai traditionalist, de fapt, decat arata chipul nonconformistului Radulovic, pe acest disc lansat in 14 octombrie 2016, care poate fi ascultat la Radio Romania Muzical duminica, 4 decembrie, de la ora 13,05 sau oricand pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016. http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2016/disc/video-bach-cu-violonistul-nemanja-radulovic-music-box-28-noiembrie/1440101/3261/11, disponibil pentru downloadare pe www.deutschegrammophon.com si www.itunes.com

radulovic


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate