Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 octombrie 2019
Recomandări
Apa trece, pietrele rămân. Palatul de piatră care ţine piept istoriei
(Arhitectură)
Trei ancore, trei familii boieresti si povestea unei bijuterii arhitecturale, la doar 30 km de Bucuresti. 
Este povestea “Palatului de piatra“ Udriste Nasturel.
Singurul monument de arhitectura civila romaneasca, din sec. XVII, ridicat in intregime din piatra, face parte din portofoliul Artmark Historical Estate (artmarkhistoricalestate.ro) si are un pret de pornire de 1.100.000 euro.

Legenda spune ca Argesul se intindea pana la baza dealului pe care se afla astazi “Palatul de Piatra” Udriste Nasturel. Conacul a fost construit in intregime din blocuri de piatra, aduse de la Ruse pe Dunare si Arges. In curtea sa se aflau cateva amfore si trei ancore vechi, lucrate manual, despre care se zice ca au ramas de la vasele care acostau acolo.

Istoria mosiei din Heresti incepe intre anii 1640-1642, perioada in care cei doi frati Nasturel Herescu ridicau „Palatul de Piatra”. Incepand cu anul 1831, aceasta a fost resedinta familiei principelui sarb Milos Obrenovici, pana in 1881, cand a fost cumparata de Anastase Stolojan, fiu de boier, cu studii de drept la Paris, fost primar al Craiovei, deputat si ministru in diverse guvernari liberale, care a detinut mosia pana la venirea comunismului.

Dupa un incendiu devastator din 1931, confiscat fiind de catre autoritatile comuniste, s-a incercat daramarea cladirii cu dorinta de a refolosi blocurile de piatra pentru construirea altor utilitati ale Gospodariei Colective. Ironia face ca palatul sa fie salvat de Comisia Monumentelor Istorice, care intra in 1950 in administrarea mosiei. Sub coordonarea arhitectei Eugenia Greceanu, in perioada 1965- 1971, cladirea este restaurata si readusa la forma sa initiala. 

In anii '70 domeniul intra in administrarea Muzeului Taranului Roman (Muzeul de Arte si Traditii Populare atunci), devenind Muzeu al Lemnului si Feroneriei. Se dorea ca acesta sa gazduiasca un muzeu al boierului roman, initiativa ce nu s-a materializat niciodata. In tot acest timp, cladirea a gazduit expozitii de arta traditionala, pana in anul 2013, an  in care proprietatea a fost retrocedata mostenitorilor.

palatul-de-piatra-interior-1
Palatul de piatra - interior 1

palatul-de-piatra-interior-2
Palatul de piatra - interior 2

palatul-de-piatra
Palatul de piatra

palatul-de-piatra
Palatul de piatra
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate