Daca la inceputul carierei sale si-a pus amprenta pe roluri importante in marile teatre ale Romaniei, Vladimir Jurascu, prin personajele pe care le-a interpretat timp de 45 de ani pe aceasta scena, si-a legat definitiv destinul de istoria Teatrului National. Mai mult decat atat, Vladimir Jurascu a devenit, prin intreaga sa activitate, un reper, o permanenta in viata si in memoria culturala a Timisoarei. Dintre cele peste 350 de roluri interpretate in longeviva sa cariera, amintim doar cateva: Regele Lear, Sile in „Mobila si durere” de Teodor Mazilu, Despot in „Despot voda” dupa Vasile Alecsandri, Hallmar in „Rata salbatica” de Ibsen, celebrul Basca din „Studiu osteologic…” de D.R. Popescu, Marchizul in „Velasquez” de A.B. Vallejo, Versinin, dar si, multi ani mai tarziu, Ferapont in „Trei surori” de Cehov, Shylock in „Negutatorul din Venetia”, Agamita Dandanache in „O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale sau Robert din „O viata in teatru”, spectacol creat, de altfel, in onoarea sa.
In anul 2015, senatul UNITER a recunoscut locul pe care pe Vladimir Jurascu il ocupa in istoria teatrului romanesc, conferindu-i premiul pentru intreaga activitate.
Teatrul National a fost – si va ramane mereu – casa de suflet a actorului Vladimir Jurascu, iar pasii sai vor fi pentru totdeauna intipariti in scandura acestei scene.
In numele tuturor celor din fata si din spatele scenei, ca si in numele publicului care l-a iubit si l-a aplaudat mai bine de jumatate de secol, Teatrul National face o reverenta in fata unui mare actor: Vladimir Jurascu.
.
|