Despre o calatorie a cuvintelor, pana-n Bucuresti, purtati fiind nu de rotile masinii, aripile avionului personal sau de vreun iaht, ci de dorita Ceasca de Cultura. Va propun sa trecem acest dialog, ce deja prinde contur si aproape ca-i simtim prezenta, prin geografia boabelor de cafea, impreuna cu Sebastian Ioan Farcas, multicampion national, in Latte Art, si, totodata, intervievatul meu.
______________________________________________________________________
„Cafeaua iti ajunge in stomac, si, imediat, are loc o tresarire generala. Ideile incep sa curga asemenea batalioanelor pe campul de lupta si incepe batalia. Amintirile vin in galop, in bataia vantului. Cafeaua ti-e aliat si, brusc, scrisul inceteaza sa mai fie o lupta."
Honore de Balzac
______________________________________________________________________
Infobiografic profesional Sebastian Ioan Farcas
Nascut pe 24 iunie 1988, Sfantul Gheorghe, judetul Covasna. In anul 2007, termina Liceul de Turism si Alimentatie Publica. In acelasi an, se angajeaza ca ospatar, dar este retrogradat rapid, deoarece „abilitatile mele erau la nivel de teorie”, insa, „usor – usor, am invatat sa pun si in practica, iar acest lucru m-a avansat la pozitia de ospatar”. Dupa cativa ani, da curs dorintei sale de a fi barman, decizie pe care astazi o apreciaza drept „o experienta interesanta”, chiar daca „aveam 7 oameni care tipau la mine ca nu fac lucrurile cum trebuie”. Dupa experienta de barman, primeste oferta de a lucra intr-o Scoala de Cafea (Barista School). Din dorinta de a invata, accepta si propunerea si o renumeratie „ceva mai mica”, insa ceea ce primeste nu corespunde cu ceea ce investeste financiar si nici cu entuziasmul, energia, pasiunea si motivatiile lui, ceea ce il determina sa invete autodidact despre cafea, barista si profesia lui. Dupa aceasta etapa, eforturile lui trimit un ecou pe masura: soseste o oferta de a manageria o cafenea, deci, un prilej de a invata mai mult. Dupa ce pune punct acestei etape si demisioneaza, la scurta vreme, vine o noua oferta, cea de a fi, din nou, trainer la Barista School, Scoala de Barista, „la care ma aflu si in acest moment”.
Demne de a fi consemnate in evolutia campionului Sebastian Ioan Farcas sunt urmatoarele momente - cheie:
-In 2011 incepe sa cocheteze, ceva mai mult, cu ideea de Latte Art (desene in Cafea)
-In 2012, prima competie, Colors in a Cup, ii aduce locul intai; In acelasi an, obtine la World Latte Art Championship, faza nationala: locul al 3-lea
-In 2013, la WLAC (World Latte Art Championship), faza nationala: locul al 4-lea
-In 2014, la WLAC (World Latte Art Championship), faza nationala: locul al 3-lea
-In 2015, la WLAC (World Latte Art Championship), faza nationala: locul 1 si, totodata, locul 22, la nivel mondial
-In 2016, la WLAC (World Latte Art Championship), faza nationala: locul 1 si, totodata, locul 25, la nivel mondial
-In 2017, la WLAC (World Latte Art Championship), faza nationala: locul 1
Stefania Argeanu: In viziunea dvs., care este sensul urmatoarei afirmatii? ''Nu nascoci o imparatie in care totul sa fie perfect. Pentru ca bunul gust este virtute de gardian de muzeu. Daca nu tii seama si de gust, nu vei avea nici pictura, nici dans, nici palate, nici gradini. Vei fi lipsit de ele, prin insasi pustietatea perfectiunii tale. Creeaza o imparatie in care totul sa fie, simplu, inflacarare entuziasta.'' Antoine de Saint-Exupery
Sebastian Ioan Farcas: Este foarte interesanta afirmatia. In viziunea mea, cred ca se refera la onestitate. Cursantilor mei le spun ca ar trebui sa prepare o cafea onesta, fara giumbuslucuri sau povesti date pe dupa copac.
Sunteti Barista Trainer la Barista School. Ce semnificatii are acest statut pentru dvs.?
Pot spune ca imi confera o anumita confidenta de sine. Statutul de trainer este doar un statut, pana la urma, important este, daca la finalul zilei, reusesti sa duci la indeplinire ceea ce ti-ai propus sa faci, si anume: sa inveti persoana sau persoanele din fata ta sa invete.
Stiu ca, timp de 2 ani, ati fost si Barista Manager intr-o apreciata cafenea din Bucuresti. Ce presupune sa fii Barista Manager?
Functia de manager este foarte ravnita de foarte multe persoane, intrucat acestea vad lucrurile un pic diferit: “O, da! Vii la ce ora vrei, bei doua-trei cafele, trei comenzi, delegi subalternii sa duca la indeplinire cateva sarcini si gata”.
Din punctul meu de vedere, este o adevarata provocare care implica: creativitate, munca, pasiune, experienta, dezvoltare, aplicare, responsabilitati enorme si sa fii un lider.
Ce ar fi de povestit, de impartasit despre sistemul de gandire al managerului Sebastian Ioan Farcas?
In parte de management trebuie sa tii cont de doua lucruri, si anume: pasiune si business. Trebuie sa iti placa ceea ce faci si sa renteze ceea ce faci. Daca nu iti mai place, nu o mai face sau cauta sa imbunatatesti ceva, in ceea ce priveste partea de business, daca nu functioneaza ceva, atunci cauta solutii pentru problemele pe care le ai sau inchizi afacerea.
Care sunt abilitatile, atributele, calitatile de care trebuie sa dispuna sau pe care trebuie sa le cultive o persoana pentru a deveni trainer si barista, totodata?
Onest-Rabdator-Maleabil-Sociabil-Ambitios-Comunicativ-Darnic- Modest
Cine este barista? Ce viziuni, ce mecanisme, dorinte, imagini il definesc?
Nu stiu care este tiparul unui barista perfect, dar va pot spune cum vad eu un barista. O persoana care este dornica, atat fizic, cat si psihic, sa descopere si sa exploreze aceasta lume a cafelei, barista trebuie sa acumuleze informatii, sa le puna in practica si, mai apoi, sa le impartaseasca.
Care este rostul existentei sale?
Barista are o datorie morala: de a invata sau indruma clientul catre produsul dorit si prepararea acestuia, in mod corect si in cele mai bune conditii.
Ce contine ghidul bunelor practici al unui barista?
Cei sapte ani de acasa si etica muncii.
In cat timp se obtine succesul, profitul, in viziune manageriala?
Acest aspect tine de foarte multi factori, poti sa ai success peste noapte sau in zece ani. Eu sunt nascut si crescut de catre parintii mei in Ardeal, asa ca, din prisma mea, compar o afacere cu o casa. Casa trebuie sa fie construita de jos in sus, avand o fundatie puternica, pereti rezistenti si un acoperis care trebuie sa iti protejeze casa.
Care este profilul concurentei, in universul dvs. profesional?
Nu analizez profilul nimanui, ma concentrez sa imi fac treaba cat mai bine si chiar sa imbunatatesc activitatea pe care o desfasor.
Ce corelatie, ce dialog exista intre success si esec?
Cele doua sunt la o distanta foarte mica, una de cealalta, dar ele se pot departa prin munca, multa munca.
In ce masura devine esecul- succes?
Esecul devine success in momentul in care nu renunti la visul tau, poate este nevoie sa iti segmentezi telul pe care ti l-ai propus in etape mai mici, mai usor de realizat.
Exista, cu siguranta, valente artistice in pictura din cafea, pe care specialistii au denumit-o ''latte art''…
Da, exista aceste valente artistice, dar arta se poate transforma in kitsch foarte usor.
V-ati imaginat, ati visat vreodata ca veti picta in culorile cafelei, la propriu?
Sincer, in scoala generala am fost propus pentru liceul de arte, dar mi-am refuzat profesoara de desen, care era dispusa sa adreseze o scrisoare de recomandare directorului liceului de arte plastic din orasul meu. I-am spus ca “nu vreau sa fiu un artist care moare de foame”. Dar, intr-un final, am ajuns sa fac arta in ceasca de cafea.
Ce calitati necesita slefuire pentru ca o persoana sa stapaneasca tehnica si sa ofere frumosul intr-o ceasca?
Dexteritate, talent si creativitate, nu neaparat in aceasta ordine.
Unde ati calatorit/ unde ati calatori de dragul pasiunii pentru cafea?
Sunt cateva locuri, despre care pot sa spun ca sunt mandru ca am avut oportunitatea sa le vizitez, fie doar pentru socializare cu lumea cafelei, fie in scop competitional. Printre tarile vizitate se numara: Italia, Suedia, Franta, Grecia, Serbia, Ungaria, Anglia, China.
Pe ce drumuri v-a purtat cafeaua, in sens geografic si, totodata, in sens launtric, personal, initiatic?
Geografic pot spune ca mai sunt mule locuri de vizitat, pe langa cele enumerate deja, iar in sens launtric, personal si initiatic, pot spune ca am invatat sa apreciez mai mult si sa impartasesc experienta acumulata.
Ce a aflat, ce a invatat Sebastian Ioan Farcas despre Sebastian Ioan Farcas, gratie boabelor de cafea?
Am invatat ca voi reusi in absolut orice imi propun, am invatat ca exista schimbare. imbunatatiri, invatare continua, rezultate exceptionale.
Sintagma << cafeaua desavarsita>> , pentru dvs, inseamna …?
Cafeaua desavarsita este alta cafea in fiecare zi, ea fiind in continua schimbare. Nu as putea alege o cafea specifica.
Ce mesaj transmite cafeaua fiintei umane?
Aici lucrurile sunt diferite, de la om la om, unii o percep ca pe o nevoie, altii ca pe o placere, in diferite interpretari. Cafeaua ar trebui cultivata, recoltata, procesata si prajita cu atentie, in asa maniera incat: sa ii pastram adevarata valoare si sa o descoperim asa cum este ea.
Are cafeaua un cod de interpretare pentru dvs.? Sub ce forma, sub ce traducere il decodificati?
In momentul in care prepar cafea, in mare parte, in capul meu se aude un fel de muzica, iar eu ‘’dansez’’, creez un fel de fluiditate in miscarile mele. Este un pic mai greu de explicat.
Ce muzica preferati?
Nu pot sa afirm ca am un stil anume de muzica preferata. Cu exceptia catorva stiluri, ascult o gama destul de vasta - pot sa ma bucur la o piesa de hip-hop si pot sa ascult, cu mare placere, si o simfonie.
Care sunt activitatile care va inspira, reusind sa va bucure ochii, inima, mintea?
Lucrurile marunte ma fac fericit, de obicei, imi iau “hrana pentru suflet” din ceea ce imi transmit oamenii care beau cafea. Eu pun o parte din sufletul meu in cafeaua pe care o fac, iar ei ma rasplatesc cu zambete si vorbe bune. Mersul pe bicicleta este unul dintre lucrurile care ma linisteste mental, dar, in acelasi timp, ma solicita fizic.
Interviul este realizat de Stefania Argeanu
Autor: Stefania Argeanu
Sursa: Stefania Argeanu
Sursa foto: din arhiva personala a lui Sebastian Ioan Farcas
.
|