Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
10 iulie 2020
Recomandări
Expoziția-capsulă Cotroceni creativ prezentă la festivalul Diploma 2017
(Arte vizuale)
Muzeul National Cotroceni a invitat artistii din industriile creative, consacrati sau la inceput de drum, sa ia parte la redefinirea spatiului Cotrocenilor, prin participarea la concursul de design de obiect, Cotroceni creativ. Concursul a urmarit sa gaseasca solutii contemporane de valorificare a identitatii si specificului Muzeului National Cotroceni, imbogatind in acelasi timp paleta de obiecte din magazinul de suveniruri al muzeului.

In concurs s-au inscris peste 50 de participanti cu idei de obiecte din mai multe arii ale artelor plastice si decorative, dar si din zona de design, precum: sculptura, pictura, desen, tesaturi si broderie. Procesul de evaluare a reprezentat o provocare frumoasa pentru membrii juriului, acestia apreciind numarul mare, creativitatea si atentia cu care au fost lucrate obiectele propuse.

Juriul a desemnat 5 castigatori pe care i-a recompensat cu premii in valoare de 10.000 lei fiecare, suma ce acopera remuneratia pentru ideea artistica si drepturile de autor, productia prototipului si a unei serii limitate de minim 40 de bucati. Obiectele castigatoare sunt: Setul de trei pandantive Souvenirs Cotroceni (Ana Wagner), Cana regala (Anca Dragu), Caietele regale (Bogdan Dumitrache), Colectia de bijuterii Reveria (Diana Tobosaru) si Esarfa regala (echipa Grapho_mat).

Proiectele castigatoare pot fi admirate pe viu in expozitia-capsula Cotroceni creativ, pana pe 15 octombrie, la Palatul stirbei, in cadrul evenimentului DIPLOMA, initiat de The Institute.

Iata ce spun castigatorii despre obiectele de design propuse, dar si despre experienta Cotroceni creativ:

„Traiesc, lucrez si creez chiar langa Palatul Cotroceni. Mi-a fost drag proiectul din momentul in care mi-a ajuns la urechi. Am creat setul de obiecte miniaturale din portelan, pictate manual cu aur, cu entuziasm si cu gandul ca acesta sa reprezinte, prin forme si prin decor, Palatul Cotroceni, invitand la visare (visarea locului vizitat), dar si la joc. Cele trei obiecte sunt jucause, fiecare pandantiv avand doua fete. Sunt doua pandantive intr-unul singur, iar atunci cand ansamblul sta asezat pe masa sau pe birou piesele pot fi permutate pe soclul din lemn, astfel incat forma setului sa varieze dupa preferintele fiecaruia.”
Ana Wagner

„Concursul Cotroceni Creativ mi s-a parut o idee foarte buna si naturala, provocarea designerilor la creatie pentru un proiect dedicat unui patrimoniu cultural, dovedeste ca designul romanesc isi castiga un loc in spatiul public, fiind din ce in ce mai apreciat. Pentru ca iubesc Bucurestiul si am mai ilustrat ceramica mea cu arhitectura bucuresteana, intr-o colectie intitulata Ferestre din Bucuresti, mi-am dorit sa imi aduc contributia creativa pentru un muzeu bucurestean. A fost insa si o provocare pentru mine, dupa ce am revizitat Palatul Cotroceni, am vrut sa creez un obiect actual care te poarta in trecut. Asa am ajuns la o cana ce spune o poveste despre Regina Maria. Este un suvenir atemporal, ce poarta un simbol ce poate fi prezentat de ghidul muzeului si apoi cautat de vizitatori, alaturi de povestea Reginei creatoare de frumos.”
Anca Dragu

„Setul Caietelor regale este un suvenir de mici dimensiuni, usor de transportat si produs din materiale de o calitate superioara. Atat copertele, cat si paginile din interiorul fiecarui caiet, stau ca simboluri pentru personalitatile regilor si reginelor ale caror vieti au fost strans legate de Palatul Cotroceni.”
Bogdan Dumitrache

„Gasim acest simbol al crucii celtice aproape peste tot in lume. La noi il intalnim sub numele de crucea maramureseana. Se pare ca a ajuns pe meleagurile romanesti adus de triburile celtice care si-au facut asezari aici, in special in Maramures. Am gasit o paralela interesanta intre drumul de la crucea celtica la crucea maramureseana si viata Reginei Maria. Similar cu traseul acestui simbol, Regina, venita de pe alte meleaguri, a devenit o figura emblematica, un personaj iubit si admirat: Regina Maria a Romaniei.”
Diana Tobosaru

„Pentru noi design-ul este plin de surprize. invatam, experimentam si cercetam tot timpul. Fiecare etapa ne dezvaluie ceva nou, neasteptat, care duce la un alt ceva complet diferit. Rezultatul poate fi bun sau rau, aici intrand in scena partea cea mai interesanta. Nu putem anticipa 100% directia in care ne indreptam. Asa s-a intamplat si atunci cand am inceput sa lucram la acest proiect, intrucat tema in sine presupunea un stil de abordare nou pentru noi.”
Echipa Grapho_mat

Concursul Cotroceni creativ a fost lansat in cadrul proiectului care poarta acelasi nume, initiat de Muzeul National Cotroceni, in parteneriat cu The Institute, Primaria Municipiului Bucuresti prin creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Castel Film si Fundatia Gala Societatii Civile. Proiectul este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

fata caiete mic


fata cana mic


fata cercei mic


fata esarfa mic


fata pandantive mic


IMG_2011


Parteneri media: Agerpres, Carturesti, Ceasca de Cultura, Citatepedia, Eskape, Igloo, Modernism, Q Magazine, Revista Cultura si Revista Zeppelin.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate