Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
28 octombrie 2021
1874 • Se naste Constantin I. Parhon, medic român
1906 • Se naste Dimitrie Ioan Mageron, matematician român
1931 • Se naste Ilarion Ciobanu, actor român
Recomandări
Scriitorul Ciprian Măceșaru, invitat în premieră la Clubul de lectură Fanbook în comuna Scurtu Mare din Jud. Teleorman
(Literatură)
Sambata, 23 martie, la ora 9:30, Scoala Gimnaziala Scurtu Mare va fi prima scoala din judetul Teleorman in care vom lansa Clubul de lectura Fanbook, pregatind copiilor de acolo experiente in premiera: intalnirea cu un autor contemporan, carti noi, frumos ilustrate, activitati si jocuri interactive.
Il vom avea alaturi de noi pe scriitorul Ciprian Macesaru, pentru a le raspunde copiilor la intrebari, iar activitatile de club vor incepe cu o discutie despre cartea Super! Sunt un gandac! aparuta la Editura Humanitas. 

”Este prima ocazie pentru acesti copii de a cunoaste un autor in viata si prima ocazie pentru noi in acest proiect de a putea invita un autor in zona rurala. Faptul ca avem ocazia sa apropiem copii de lectura in satul Scurtu Mare se datoreaza unui efort comun al comunitatii, profesorilor, autorilor si al organizatorilor, o mobilizare realizata de aceasta data de o companie privata. ”

Bianca Voinescu, initiator al proiectului de educatie prin lectura, Fanbook.

Descopera lumea citind” este numele modulului, structurat in ateliere care se vor desfasura lunar pana la sfarsitul acestui an scolar. Dintre cei 130 de elevi ai Scolii Gimnaziale Scurtu Mare, vor fi selectati 20 de copii membri/intalnire care vor participa la atelierele prin care vom urmari lectura si intelegerea subiectelor din fiecare carte citita precum si abordarea educativa a unor teme specifice varstei (9-12 ani). Lunar le vom asigura copiilor carti noi, iar activitatile vor fi construite si moderate de  catre Ionela Munteanu, profesor de limba si literatura engleza, initiator al modulelor Fanbook organizate in satele Suditi si Marculesti din jud. Ialomita. 

Vom realiza si ateliere care se vor adresa cadrelor didactice pentru a veni in intampinarea unor nevoi concrete de comunicare si invatare experientiala.

„Ma entuziasmeaza foarte mult acest proiect, pe de o parte, pentru ca am mare incredere in felul cum, pe termen lung, lectura si apropierea cartilor pot schimba vieti, pe de alta parte pentru ca mi se pare admirabila deschiderea scolii din Scurtu Mare catre astfel de oportunitati de crestere, pentru elevi si profesori.”

Ivona Munteanu, profesor de limba si literatura romana, moderator voluntar al modulului Fanbook organizat in Bucuresti.

Implicarea unei companii private intr-un proiect educational national atat de necesar formarii generatiei tinere, construit si bazat pana in prezent in mare parte pe munca voluntara, reprezinta fix combustibilul care ne ajuta mai departe sa devenim piloni de baza in formarea obiceiurilor de lectura din mediul rural, in formarea educatiei, a comunicarii si exprimarii, in combaterea analfabetismului functional atat de ridicat in Romania. 
Ne-am propus prin acest modul initiat si finantat de catre OMV Petrom, atragerea tuturor celor 130 de elevi ai scolii Gimnaziale Scurtu Mare catre lectura. Pentru a realiza acest lucru vom amenaja impreuna o mini biblioteca in fiecare clasa si vom crea un spatiu modern destinat lecturii. OMV Petrom a pornit deja o campanie interna de strangere de fonduri pentru achizitia de carti noi si atractive pentru copiii din Scurtu Mare. Ne dorim sa-i inconjuram de oportunitati cat mai variate care sa ii indemne sa deschida cel putin o carte si sa descopere lumea citind.

Editura Humanitas, ca partener al intregului proiect educational Fanbook , sustine aceasta initiativa de extindere in zone rurale sau urbane, atat prin carti donate, prin spatiile prietenoase pe care le pune la dispozitie, cat si printr-o implicare entuziasta a echipelor de comunicare si de management. 

„E foarte multa nevoie de astfel de proiecte care duc cartile in zone din care ele lipsesc, intr-o perioada in care copiii se dezvolta. Si mai important este ca, in acest proiect, lucrurile nu se opresc aici. Echipa de coordonatori si profesori are grija ca lectura si discutiile sa existe, sa fie prietenoase si deschise, iar copiii sa afle raspunsuri la intrebarile pe care le au, sa lamureasca ce nu au inteles si sa isi verifice vocabularul. Deprinderi utile nu doar pentru un bun cititor in devenire, ci si pentru mai tarziu. Iar autorii publicati de Editura Humanitas sau, mai recent, de Humanitas Junior au acceptat intotdeauna cu placere intalnirile organizate de Fanbook. E un format care ii ajuta sa aiba in fata chiar publicul pentru care si-au scris cartile.”

Anda Visan, PR Humanitas.

Scurtu Mare_rsz


---
Proiectul educational Fanbook ajunge in prezent luna de luna in 20 de sate din tara prin cluburile de lectura pe care le organizam si cartile pe care le cumparam. Suntem peste 50 de voluntari (adolescenti, profesori si parinti), iar comunitatea noastra e in crestere, atat prin copiii dornici sa participle la Fanbook, cat si prin voluntari.

Din 2014 si pana in prezent am daruit carti noi – nu din cele care ajung sa fie acoperite de praf in biblioteci, carti scrise de autori contemporani si frumos ilustrate –  celor peste 200 de copii din Cristian (Jud. Brasov), Ghidion (Jud. Neamt), Fundulea (Jud. Calarasi), Boureni (Jud. Iasi), Suditi (Jud. Ialomita), Marculesti (Jud. Ialomita), Magurele (jud. Ilfov), Budesti (jud. Calarasi) si din Bucuresti. Ne-am asigurat ca aceste carti sunt citite, nu doar daruite. Clubul a mai fost organizat in Cluj, Brasov, Sibiu, Falticeni, satul Cristian (jud. Brasov) insa, din lipsa finantarii, nu a mai putut continua in aceste orase. 

In total, in 5 ani, am oferit peste 1000 de carti noi, dintre care 200 au mers catre copiii din spitale, am organizat peste 80 de evenimente, peste 2000 parinti si copii au participant la intalniri, 70 de personalitati culturale au fost invitate, 30 de profesori implicati, 15 adolescenti au devenit ambasadori, organizatori si moderatori ai clubului in zone rurale defavorizate. 

Fanbook este un proiect al Asociatiei CSR Mindset desfasurat in parteneriat cu Editura Humanitas si Librariile Humanitas, initiat ca un proiect de voluntariat si educatie prin lectura in randul tinerilor. 

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate