Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 mai 2020
Recomandări
Dirijorul Horia Andreescu la Festivalul Herbstgold de la Eisenstadt
(Muzică)
Dupa remarcabilul succes al concertului sustinut la Ateneul Roman in cadrul Festivalului International „George Enescu” cu Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Viena, dirijorul Horia Andreescu va conduce acelasi ansamblu clasat in topul mondial al celor mai bine cotate orchestre din lume, la Festivalul International. Herbstgold de la Eisenstadt in seara de 12 septembrie.
Solista va fi aceeasi Elisabeth Leonskaja, considerata ”marea doamna a scolii ruse de pian”, care marturisea ca are o relatie foarte speciala cu Festivalul Enescu si Bucurestiul, fiind una dintre marile castigatoare ale premiului de pian al Concursului Enescu, in anul 1964, la doar 18 ani, un moment considerat definitoriu pentru evolutia carierei ei muzicale. 
   
Programul de la Bucuresti va fi reluat si la Eisenstadt, acesta cuprinzand Dunser - The Waste Land, Beethoven - Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra, Enescu - Suita nr. 3 pentru orchestra, „Sateasca” si va avea loc in Sala Haydn a Castelului Esterhazy. 
   
Festivalul International “Herbstgold” de la Eisenstadt se desfasoara intre 11 si 22 septembrie si anul acesta marcheaza 30 de ani de la caderea Cortinei de fier si respective deschiderea frontierei intre Austria si Ungaria.
   
Horia Andreescu_WEB_Foto_Virgil Oprina_PANA5731

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti, orchestra pe care a dirijat-o prima oara in anul 1987. Pana in 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic si dirijorul sef al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania. In anii ‘80 si ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda si Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretarile de referinta ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók si pentru relatia privilegiata pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, in acelasi timp, un remarcabil promotor al muzicii noi si al tinerelor talente. Este frecvent invitat sa participe la jurizarea unor competitii internationale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti contribuie esential la cresterea noilor generatii de instrumentisti si dirijori.
   
De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de exceptie precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comica din Berlin, Orchestra Simfonica din Londra, Filarmonica Regala din Londra, Orchestra Nationala a Rusiei, Orchestra Simfonica BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama si Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia si Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg si Nagoya, orchestrele de camera din Israel si Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga si ansamblul Modern din Frankfurt.

Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Viena este o orchestra de top de renume mondial, care se defineste in traditia orchestrala a Vienei. Marin Alsop a fost numit dirijor principal incepand cu data de 1 septembrie 2019. OSR Viena este cunoscuta pentru programele sale exceptionale si indraznete. Combinand repertoriul secolului al nouasprezecelea cu piese contemporane si lucrari din alte perioade interpretate rar, programele sale plaseaza adesea clasicii epocii romantice in contexte neasteptate.
Toate concertele OSR Viena sunt transmise la radio, in special pe postul Osterreich 1, dar si international. De asemenea, absolut fiecare concert OSR poate fi ascultat in toata lumea pe internet timp de o saptamana de la transmisiunea initiala. Datorita prezentei sale tot mai puternice la televiziunile europene, precum si datorita colaborarii cu postul pentru tineri FM4, OSR Viena ajunge in mod constant la noi iubitori ai muzicii. Aproximativ 700 de fani sprijina asociatia „Prietenii OSR”.

OSR Viena sustine concerte in mod regulat in cadrul a doua serii pe baza de abonament in Viena, la Musikverein si la Konzerthaus. De asemenea, este prezenta in fiecare an la festivalurile austriece si internationale majore. Orchestra are legaturi puternice cu Festivalul de la Salzburg, musikprotokoll im steierischen herbst si Wien Modern. Turneele in Japonia si China fac parte in mod regulat din programul OSR Viena. Recent, orchestra a sustinut concerte in Thailanda si Taiwan, precum si in SUA, America de Sud si Germania. incepand cu anul 2007, OSR Viena se bucura de o colaborare reusita cu Theater an der Wien, dobandind astfel o reputatie excelenta de orchestra de opera. Cu toate acestea, OSR Viena se simte in largul sau si in genul muzicii de film. In fiecare an, orchestra este dirijata de compozitori care au castigat un premiu Oscar pentru Cea mai buna coloana sonora la Gala „Hollywood in Vienna”. Orchestra a inregistrat coloana sonora a filmului „Measuring the World” in anul 2012, iar in anul 2016 pentru filmul „Kater”, regizat de Handl Klaus si premiat la Berlinale, si filmul „Die Getraumten” in regia lui Ruth Beckermann.

OSR Viena a fost condusa de numerosi dirijori de exceptie, precum si de compozitori dintre care amintim pe Luciano Berio, Friedrich Cerha, Peter Eötvös, Hans Werner Henze, Ernst Krenek, Bruno Madera si Krzysztof Penderecki. Alaturi de OSR Viena urca frecvent pe scena solisti de talie internationala, precum Khatia Buniatishvili, Renaud si Gautier Capuçon, Martin Grubinger, Hilary Hahn, Patricia Kopatchinskaya, Gidon Kremer, Lang Lang, Sabine Meyer, Gabriela Montero, Anna Netrebko, Heinrich Schiff si Christian Tetzlaff.

Sfera vasta a activitatilor discografice ale OSR Viena include lucrari din fiecare gen muzical, printre care si multe inregistrari in premiera care reprezinta clasicisti moderni austrieci si compozitori contemporani austrieci. In 2012 si 2016, au fost lansate doua seturi de CD-uri, „My RSO I” si „My RSO II”, cu douazeci si patru si, respectiv, douasprezece CD-uri. in anul 2018, OSR Viena a castigat renumitul premiu ICMA la categoria „Muzica simfonica” pentru setul de 3 CD-uri „Martinu: The Symphonies”.

De asemenea, OSR Viena a lansat un program educational de anvergura care cuprinde ateliere pentru copii si tineri. In 2013, proiectul educational „My RSO – Greatest Hits for Contemporary Orchestra” a primit premiul Bank Austria Kunstpreis.

Orch Radio Viena IMG_1919


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate