Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 octombrie 2021
1854 • Se naste Arthur Rimbaud, poet francez (d. 1891).
1891 • Se naste Perpessicius (Dimitrie S. Panaitescu), critic si istoric literar, poet român (d.1971).
1930 • Se naste Ioan Grigorescu, scriitor, publicist, regizor si scenarist român.
1985 • Se naste Alexandru Rosetti, lingvist si filolog român.
Recomandări
Scriitorul american Richard Ford, vedeta acestei ediții a FILIT
(Literatură)
In perioada 2-6 octombrie 2019, se va desfasura la Iasi la cea de-a VII-a editie a Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT). Printre scriitorii invitati in acest an se numara si Richard Ford, unul dintre cei apreciati scriitori americani contemporani, primul scriitor care a primit in acelasi an atat Premiul Pulitzer, cat si PEN/ Faulkner Award for Fiction, pentru romanul „Ziua Independentei”.
De asemenea, publicul FILIT-ului va putea sa il vada live si pe unul dintre cei mai mari scriitori rusi ai momentului, Mihail Siskin. Considerat cel mai important candidat rus la premiul Nobel pentru Literatura, Siskin este singurul scriitor care a primit toate cele trei mari premii literare rusesti: Russian Booker Prize, Russian National Bestseller si Big Book Prize.

Tot la FILIT, iubitorii de literatura vor avea ocazia de a o intalni pe Maria Duenas, scriitoarea din Spania ale carei romane au devenit bestseller-uri internationale, fiind traduse in peste 35 de limbi. Romanul sau „Iubirile croitoresei” s-a vandut in peste un milion de exemplare si a fost adaptat pentru televiziune, cu mare succes international. Laureat al premiului Goncourt si al altor premii literare importante, scriitorul si traducatorul francez Mathias Enard va veni si el la FILIT, alaturi de alti scriitori francezi cunoscuti ca Yannick Haennel si Lionel Duroy.

70273622_417694512209155_8070931641599524864_n

Intalniri speciale ii asteapta pe toti cei prezenti la FILIT si cu scriitorii Sjon (Islanda) si Kim Leine (Danemarca), laureati ai Premiului pentru Literatura al Consiliului Nordic. Operele lui Sjon (Sigurjón Birgir Sigurðsson) au fost traduse in 30 de limbi. Este autorul multora dintre melodiile celebrei Björk si a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru versurile din coloana sonora a filmului „Dancer in the Dark”, regizat de Lars von Trier. Unul dintre cei mai cunoscuti scriitori din Danemarca, Kim Leine a primit numeroase premii, iar romanul sau  „Profetii din Fiordul Vesniciei” este vandut in peste 20 de tari.
Publicul va avea ocazia sa il cunoasca si pe Herman Koch, unul dintre cei mai populari scriitori din Olanda, fiind si actor, realizator de televiziune si jurnalist. Romanul sau „Cina” a fost tradus in 21 de limbi.

Acestor nume li se alatura si Ahmed Saadawi (poet, romanicer si realizator de filme documentare din Irak, castigator al Premiului International pentru Fictiune Arabica si nominalizat la Man Booker Prize), Ilija Trojanov (Bulgaria-Germania; adaptarea cinematografica dupa cartea sa „Lumea e mare, iar salvarea se ascunde dupa colt” a castigat peste 20 de premii de festival), Svetislav Basara (scriitor de marca din Serbia, numit de critica internationala „un nebun, un geniu, un anarhist, un insolent, un entertainer, un sentimental”, fiind „in literatura ceea ce este Kusturica pentru cinematografie”), Drago Jancar (unul dintre cei mai cunoscuti scriitori, eseisti si dramaturgi din Slovenia, tradus in peste 21 de limbi, castigator a numeroase premii, printre care si Premiul Uniunii Europene pentru Literatura) sau Genevieve Damas (scriitoare, actrita si regizoare a scenei contemporane din Belgia).

„Scriitorii ce vor fi prezenti sunt foarte importanti, sunt nume ale momentului, scriitori care sunt extrem de apreciati in toata lumea, extrem de activi si reprezentativi. Cred ca este cea mai puternica, cea mai grea lista pe care am avut-o pana acum tocmai prin notorietatea pe care o au invitatii. Ne-a fost foarte greu sa decidem ce scriitori sa invitam la Serile FILIT, la Teatrul National, tocmai pentru ca sunt nume foarte importante“,
a spus Lucian Dan Teodorivici, managerul festivalului.

FILIT-2019

“Serile FILIT”, ‘Casa copilariei”, “Casa Fantasy”, „Scriitori în Centru”, „Scriitori printre liceeni” sunt si anul acesta in programul FILIT. La Serile FILIT” din 2019, desfasurate in Sala Mare a Teatrului National “Vasile Alecsandri” din Iasi, vedete vor fi Maria Duenas, Richard Ford, Mihail Siskin si Mathias Enard

Richard-Ford
Richard Ford

FILIT este organizat de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si finantat de Consiliul Judetean Iasi, fiind considerat, deja, unul dintre cele mai importante festivaluri literare din Europa. Detalii despre editia din acest an puteti afla periodic de pe site-ul evenimentului, www.filit-iasi.ro.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate