Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
O aniversare Clara Schumann
(Muzică)
Pe 13 septembrie s-au implinit 200 ani de la nasterea pianistei si compozitoarei Clara Schumann. Clara Schumann este una dintre marile personalitati ale secolului al XIX-lea din domeniul muzicii culte, cu o poveste de viata cel putin la fel de palpitanta precum cariera pe care a avut-o.
 Clara Wieck, casatorita cu marele compozitor romantic german, Robert Schumann, a fost una dintre marile virtuoze ale pianului din veacul al XIX-lea; ea este, de altfel, cea care a introdus cutuma ca solistul sa cante la pian pe dinafara intregul repertoriu, fara a avea nicio partitura pe notiera. Cariera ei s-a desfasurat pe parcursul a mai bine de 6 decenii – a debutat la varsta de doar 9 ani, fiind considerata in epoca un copil-minune. La 18 ani, s-a indragostit de Robert Schumann, care fusese elevul tatalui ei si cei doi s-au hotarat sa se casatoreasca; insa profesorul Wieck s-a opus cu tarie acestui mariaj, considerandu-l pe tanarul compozitor nepotrivit pentru fiica sa. Cei doi insa nu au renuntat, l-au actionat chiar in justitie pe Wieck si, in fine, trei ani mai tarziu, in 1840, s-au casatorit. Aceasta poveste de iubire i-a marcat insa profund pe cei doi artisti: in mod cert, lucrarile lui Robert Schumann au purtat amprenta acestei experiente personale si se pare ca tensiunea traita in acea perioada i-a si declansat boala nervoasa care avea sa-i curme viata in 1856, la doar 46 ani.

Iubirea dintre Clara si Robert Schumann a ramas legendara, un simbol pentru o epoca romantica; desi i-a supravietuit sotului inca 40 ani (ea s-a stins din viata in 26 martie 1896), nu s-a mai recasatorit niciodata si a dorit sa fie inmormantata langa el; aceasta, in ciuda zvonurilor legate de o relatie intre ea si un alt mare compozitor, Johannes Brahms, la lansarea si afirmarea caruia familia Schumann a contribuit, de altfel, foarte mult. Tanarul Brahms, cu 14 ani mai mic decat Clara, a fost, se pare, indragostit de celebra pianista, insa ea nu a depasit niciodata limita unei prietenii artistice, intre doi muzicieni de mare calibru.

Clara Schumann a avut o viata concertistica foarte intensa, cu turnee in intreaga Europa; in acelasi timp, a avut o familie cu 8 copiii de care a avut grija, in cea mai mare parte a vietii, singura. In calitate de profesoara, in ultimii ani ai vietii, a contribuit mult la dezvoltarea tehnicii pianistice moderne predate elevilor sai. Si, in plus, a fost si o talentata compozitoare: a lasat mai multe opusuri, care au protagonist, de regula, pianul; printre ele, si un foarte inspirat concert pentru pian si orchestra.

In mod cert, Clara Schumann a fost una dintre femeile exceptionale ale timpului sau, iar aniversarea ei de anul acesta a fost marcata atat in stagiunile de concert, cat si prin aparitii discografice care i-au fost dedicate.

In 5 iulie 2019, la casa britanica Decca a aparut un disc cu lucrari de Clara Schumann, inregistrat de pianista britanica de culoare Isata Kanneh Mason. A fost un debut discografic pentru aceasta pianista de 23 ani, inca masteranda a Academiei Regale de Muzica din Londra, dar cu o intensa viata de concert in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Daca acest nume va suna cunoscut, nu este intamplator: Isata beneficiaza de popularitate prin asociere cu fratele ei, violoncelistul Sheku Kanneh Mason, care a devenit celebru cand a cantat la nunta printului Harry al Marii Britanii cu Meghan Markle, in 2018, eveniment urmarit la nivel global de miliarde de oameni.


Iata o situatie neobisnuita: familia Mason are 7 copii, Isata fiind sora cea mai mare; toti copiii studiaza muzica si toti sunt foarte talentati, cu rezultate la nivel national si international. Si parintii au studiat muzica, insa nu la un nivel profesionist; mama, originara din Sierra Leone, a fost asistent universitar la Facultatea de litere din Birmingham, iar tatal, originar din Antigua, lucreaza in managementul unui cunoscut lant hotelier.
Inca de la lansare, discul Isatei Kanneh Mason s-a plasat pe primul loc in vanzarile de discuri cu muzica clasica din Marea Britanie – e, desigur, si un efect  al popularitatii de care se bucura fratele Isatei. Insa e chiar interesant sa verifici daca doi frati pot fi la fel de talentati, la acest nivel inalt profesional; iar revista Gramophone a considerat deja debutul Isatei drept “incantator”, si mai mult, ca daca ar fi sa alegi un singur disc cu muzica Clarei Schumann, discul Isatei este o optiune sigura si de calitate.


Gasim pe acest album lucrari pentru pian solo de Clara Schumann: 3 romante op. 11, Scherzo nr. 2 op. 14, 3 romante op. 22, Sonata in sol minor si doua transcriptii realizate de Clara dupa lieduri ale sotului ei, Widmung din ciclul Myrthen si Mondnacht din ciclul Liederkreis. Alaturi de acestea, Concertul op. 7 pentru pian si orchestra, inregistrat de Isata Kanneh Mason alaturi de Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, cu o dirijoare la pupitru, Holly Mathieson.
Mie mi s-a parut emblematica pentru acest disc piesa Mondnacht, in care sensibilitatea, inteligenta si capacitatea Isatei de a realiza un piano aproape eteric transpar cu multa forta.

Este cert ca Isata Kanneh Mason este o pianista foarte talentata, cu tehnica si expresivitate, si careia i se potriveste foarte bine repertoriul romantic. Ramane de vazut daca va trece testul rezistentei intr-o lume atat de competitiva, cum este cea a muzicii culte de astazi.

Discul pianistei britanice, cu lucrari de Clara Schumann, a difuzat de Radio Romania Muzical si poate fi reascultat aici. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2019/disc.htm?a=2397631&c=5901&g=2

Discul este disponibil in magazinele de specialitate in format fizic, si poate fi ascultat pe platformele de streaming on demand. Pentru fisiere audio, puteti folosi magazinul online al portalului Presto classical. https://www.prestomusic.com/classical/products/8617200--romance-the-piano-music-of-clara-schumann

isata kanneh mason


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate