Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 martie 2024
Recomandări
Cadou de Crăciun pentru iubitorii muzicii clasice: Vox Maris de George Enescu pe FestivalEnescu.ro
(Muzică)
Festivalul International George Enescu invita iubitorii muzicii clasice la auditia lucrarii Vox Maris pe site-ul festivalenescu.ro, in zilele Sarbatorilor de iarna din acest an.
Inregistrarea oferita prezinta Poemul simfonic Vox Maris in interpretarea London Symphony Orchestra, dirijata de maestrul Gianandrea Noseda si a Corului Academic al Radiodifuziunii Romane condus de Ciprian Tutu, avandu-l ca solist pe tenorul Cosmin Ifrim. Concertul a avut loc in editia din 2019 a Festivalului, pe scena Salii Palatului din Bucuresti.

Ideea poemului simfonic Vox Maris l-a preocupat pe George Enescu inca din 1925, dar desavarsirea lucrarii a fost un proces de lunga durata, Maestrul revenind repetat asupra primei schite din 1929 si incluzand-o in creatiile sale abia in 1954, cu numar de opus 31 (antepenultimul). Compusa pentru soprana, tenor, cor si orchestra, sub forma de sonata libera, si dedicata amintirii pianistei Elena Bibescu, Vox Maris a avut premiera la Bucuresti postum, in 1965. Libretul poemului este scris chiar de Enescu, plecand de la un text francez si breton de Willy. Originalitatea sonora a lucrarii isi are esenta, in opinia compozitorului si muzicologului Pascal Bentoiu, “intr-o nemaiauzita si luxurianta dispunere orchestrala, ce cu greu isi gaseste perechea in toata muzica secolului XX.

In Amintirile sale, Enescu mentioneaza pe larg propria traire a tot ceea ce sublimeaza muzical in Vox Maris: „Da, am vazut tot ce voi descrie. Imaginati-va o mare zbuciumata. Un matelot nemiscat o contempla, cu ochii tinta la orizon. Urgia creste, se inteteste, matura in rafale. O sirena urla undeva departe.  Bubuit de tun: este alarma! Se aud tipete in vuietul marii, barcile sunt lasate la apa. Matelotul se repede, apuca vaslele si se indreapta in directia strigatelor. De pe mal, urmarim un timp barca dansand pe coama valurilor. Dispare dintr-odata. Un munte de apa s-a pravalit peste firava ambarcatiune ce se scufunda brusc. Suierul vantului peste valurile sangerii, parca, in lumina soarelui la asfintit. Marea si-a luat prada: satula, isi regaseste calmul. Vine noaptea, nu se mai aude nimic decat valurile care se sparg de pietre si, departe, departe de tot, cantecul anticelor sirene. Victima a potolit setea zeilor marii. Luna straluceste peste ape...

London Symphony Orchestra va concerta si in cadrul Festivalului International George Enescu din 2021, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, iar poemul simfonic Vox Maris va fi interpretat in aceasta editie de Mariinsky Theatre Orchestra, cu maestrul Valery Gergiev la pupitru.

This image has an empty alt attribute; its file name is lso_gianandrea-noseda_2019_enescu-festival.jpg
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate